Οι θρησκευτικοί τίτλοι της Βασίλισσας Ελισάβετ

 

Αυτές τις ημέρες, ακούγεται από πολλούς, πως η Βασίλισσα Ελισάβετ και εν γένει οι Βασιλείς της Αγγλίας, είναι οι «Αρχηγοί της Αγγλικανικής Εκκλησίας».

Στην πραγματικότητα, οι θρησκευτικοί τίτλοι των Βασιλέων της Αγγλίας είναι: «Υπερασπιστής της Πίστης» και «Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας», (Defender of the Faith and Supreme Governor of the Church of England). Μάλιστα ο τίτλος «Υπερασπιστής της πίστης» (στα λατινικά «Defensor fidei»), είναι χαραγμένος στις χρυσές λίρες που φέρνουν το ομοίωμα της Βασίλισσας ή του εκάστοτε βασιλιά.

Ο τίτλος «Υπερασπιστής της πίστης» προήλθε από τον Πάπα της Ρώμης. Πράγματι, χορηγήθηκε το 1521 στον Βασιλέα Ερρίκο τον Η΄ από τον Πάπα Λέοντα τον Χ΄, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του για την αντίθεσή του Βασιλέα στις διδασκαλίες του Μαρτίνου Λούθηρου. Αλλά, όταν ο Πάπας Κλήμης ο Ζ’ αρνήθηκε να του χορηγήσει το διαζύγιο, καθώς είχε χωρίσει τη Βασίλισσα Αικατερίνη της Αραγωνίας, για να παντρευτεί την ερωμένη του Άννα Μπολέιν, εκείνος, με την Πράξη της Υπεροχής του 1534, ανακηρύχθηκε «Ανώτατος Αρχηγός της Εκκλησίας» εντός του βασιλείου του και διέταξε τους υπηκόους του να απαρνηθούν τη θρησκευτική τους υπακοή στον Πάπα Κλήμη τον Ζ΄.

Από τότε, η Αγγλικανική Εκκλησία παραμένει χωρισμένη από την Εκκλησία της Ρώμης.

Βέβαια σήμερα η ποιμαντική διακυβέρνηση της Αγγλικανής Εκκλησίας εξασκείται από τις θρησκευτικές αρχές. .

Πάντως, πρέπει να ομολογήσουμε, πως την Βασίλισσα Ελισάβετ, την διέκρινε μια βαθιά χριστιανική πίστη, ενώ με ειλικρίνεια, σεβάστηκε τις υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες. Εξ άλλου και στην κηδεία της, μπορέσαμε να αντιληφθούμε πως στις νεκρώσιμες δεήσεις επενέβησαν και λειτουργοί διαφόρων χριστιανικών ομολογιών παρόντες στο Ενωμένο Βασίλειο. Και αυτό, όπως ειπώθηκε, το θέλησε η ίδια που προγραμμάτισε όλη την νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, έγραψε: «Ενώνω τη φωνή μου με όλους εκείνους που θρηνούν για την απώλειά της, προσευχόμενος για την αιώνια ανάπαυση της εκλιπούσας Βασίλισσας και αποτίνοντας φόρο τιμής στην ακούραστη υπηρεσία της για το καλό του Έθνους και της Κοινοπολιτείας, στο παράδειγμα της αφοσίωσής στο καθήκον, στη σταθερή μαρτυρία της πίστης της στον Ιησού Χριστό και στη σταθερή ελπίδα στις υποσχέσεις του».

+ Ιωάννης Σπιτέρης

Αρχιεπίσκοπος πρώην Κερκύρας

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου