Οι αμπολέτες

Τα μικρά αυτά φιαλίδια, τα οποία στη λαϊκή γλώσσα ονομάζονται αμπολέτες ή αμπουλετες, χρησιμοποιούνται στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και προορίζονται για να περιέχουν το νερό και τον οίνο για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Κατασκευασμένα από γυαλί ή κρύσταλλο για να διακρίνεται το περιεχόμενό τους, τα δοχεία αυτά χρησιμοποιούνται για να περιέχουν το νερό και τον οίνο που απαιτούνται για την ευχαριστιακή θυσία.

Η χρήση τους είναι πολύ παλιά. Ήδη από τον 4ο αιώνα ο Πάπας Σιλβέστρος αναφέρει τα χρυσά ή ασημένια δοχεία που δώρισε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος στις Βασιλικές της Ρώμης για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Οι φιάλες αυτές είναι συνηθισμένα δοχεία, επομένως δεν λαμβάνουν κάποια ειδική ευλογία. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τοποθετούνται σε ένα δίσκο ο οποίος βρίσκεται σε ένα βοηθητικό τραπέζι δίπλα από την Αγία Τράπεζα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση της φιάλης που περιέχει τον οίνο δεν είναι υποχρεωτική, καθώς το κρασί μπορεί να υπάρχει στο δισκοπότηρο πριν από τη λειτουργία.

Ο συμβολισμός του νερού και του οίνου

Ο λειτουργός κατά τη διάρκεια της λειτουργίας χρησιμοποιεί τα φιαλίδια αυτά τρεις φορές. Πρώτα, κατά την προσκομιδή, χύνει τον οίνο στο δισκοπότηρο και στη συνέχεια προσθέτει μια σταγόνα νερό. Αυτό το νερό συμβολίζει την ανθρωπότητα ενωμένη με τον Χριστό, τους ανθρώπους που είναι ένα με αυτόν. Υπενθυμίζει επίσης τη θυσία του Ιησού, ο οποίος άφησε αίμα και νερό να τρέξουν από την πλευρά του (Ιω. 19,34).

Στη συνέχεια, την ώρα της τελετής του “νιπτήρα” μετά από την προσφορά των τίμιων δώρων, όταν ο υπηρέτης χύνει νερό πλένοντας τα χέρια του ιερέα. Ο ιερέας προφέρει τότε χαμηλοφώνως τα λόγια του Ψαλμού 50: «Πλύνε με Κύριε από την ανομία μου, από την αμαρτία μου καθάρισέ με».

Τέλος, επιστρέφοντας στην Αγία Τράπεζα μετά τη διανομή της θείας Κοινωνίας, ο ιερέας καθαρίζει τα χέρια του και μεταφέρει το υπόλοιπο νερό στο δισκοπότηρο και το πίνει όλο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι δεν θα μείνει τίποτα από τον καθαγιασμένο άρτο και τον οίνο μέσα στο δισκοπότηρο.

 

π.Α.Π

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου