Μέσα για να αποκτήσουμε την ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού (Ι)

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (Ι)

 

 

Κεφάλαιο 1. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία του Ιησού

 

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσουμε αυτή την ευλάβεια είναι κυρίως τέσσερις: μεγάλη απέχθεια προς την αμαρτία, μια ζωντανή πίστη, μια μεγάλη επιθυμία να αγαπούμε τον Ιησού Χριστό και εσωτερικός στοχασμός. Σήμερα θα στοχαστούμε επάνω στην τελευταία.

Τέταρτη προϋπόθεση: Εσωτερικός στοχασμός

 

Η τέταρτη προϋπόθεση που απαιτείται για να επιτευχθεί η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία είναι η περισυλλογή της καρδιάς και ο εσωτερικός στοχασμός. Μέσω αυτής της ευλάβειας, η ψυχή προσπαθεί να ενώνεται όλο και περισσότερο με τον Ιησού Χριστό, αλλά αν συνεχώς χάνεται προς τα έξω και σε άχρηστες και περιττές σκέψεις, δεν θα είναι σε θέση να ακούσει τη φωνή Εκείνου που μιλά στην καρδιά στην απομόνωση: «Εγώ ο ίδιος θα την οδηγήσω στην έρημο και θα της μιλήσω στην καρδιά της» (Ωσ 2,16).

Η περισυλλογή της καρδιάς είναι το θεμέλιο ολόκληρου του πνευματικού οικοδομήματος των ψυχών, χωρίς αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι σταθερός στον αγώνα για την τελειότητα ή την πρόοδο στην πνευματική ζωή. Η προέλευση των ελαττωμάτων μας είναι συνήθως η έλλειψη περισυλλογής και στοχασμού. Για το λόγο αυτό, ο διάβολος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μας κάνει να χάσουμε τη περισυλλογή μας, γιατί ξέρει καλά τα μεγάλα πλεονεκτήματα που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτήν.

Αν δεν προσέξουμε πολύ ώστε να διατηρήσουμε αυτή την περισυλλογή της καρδιάς, θα είμαστε τόσο μακριά από το να εναρμονιστούμε στα σχέδια του Θεού που δεν θα τα γνωρίζουμε καν, και για το λόγο αυτό δεν θα φτάσουμε ποτέ στον βαθμό της αγιότητας και της τελειότητας που απαιτείται από μας, τους χριστιανούς. Ένας άνθρωπος του οποίου η καρδιά δεν είναι συγκεντρωμένη, περιπλανιέται παντού χωρίς να βρίσκει ανάπαυση. Αν έδινε στον εαυτό του δυνατότητα στοχασμού, θα έβρισκε τον Θεό μέσα του και δεν θα πήγαινε αλλού αναζητώντας κάτι για να καλύψει το κενό των επιθυμιών του.

Για να ενεργήσουμε έτσι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι υποχρεώσεις μας δεν αποτελούν εμπόδιο στην εσωτερική περισυλλογή, αλλά είναι το καταλληλότερο μέσο για να ενωνόμαστε συνεχώς με τον Χριστό, αν τις κάνουμε στην παρουσία Του. Πριν ξεκινήσουμε ένα έργο, ας σκεφτόμαστε πάντα αν αρέσει στον Θεό και αν το κάνουμε για Εκείνον.

Για να γνωρίζουμε ότι το κάνουμε για τον Θεό, το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο μέσο είναι να εξετάσουμε πώς θα έκανε ο Χριστός τα έργα Του όταν βρισκόταν σε αυτόν τον κόσμο. Πόσο διαφορετικός ήταν ο τρόπος δράσης του από τον δικό μας! Ας τον κοιτάμε συνεχώς αν θέλουμε να διατηρήσουμε την εσωτερική μας περισυλλογή και να μεγαλώσουμε πάντα στην αγάπη Του, όπως και οι Απόστολοι και όλοι οι άγιοι.

Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset.

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου