Νέος καθολικός Αρχιεπίσκοπος Βελιγραδίου ο Σεβασμιότατος Ladislav Nemet

Το Σάββατο 5-11-22 ανακοινώθηκε ο διάδοχος του 77χρονου Αρχιεπισκόπου Βελιγραδίου Stanislav Hocevar. Τον διαδέχεται ο γνωστότερος Ιεράρχης της Σερβίας, ο μέχρι σήμερα Επίσκοπος της Zrenjanin, Σεβασμιότατος Lasdislav Nemet (SVD).

O 66χρονος ιερομόναχος της Κοινότητας του Θείου Λόγου έχει γεννηθεί στη Σουμπότικα και είναι διδάκτορας Θεολογίας του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου της Ρώμης. Υπήρξε ιεραπόστολος στις Φιλιππίνες, καθηγητής στην Πολωνία, την Αυστρία και την Κροατία, συνεργάτης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αγίας Έδρας στον ΟΗΕ, Επαρχιακός του Τάγματός του στην Ουγγαρία και Γραμματέας της Ουγγρικής Ιεράς Συνόδου.

Μεταξύ των ετών 2011-2016 διετέλεσε Γραμματέας της «Διεθνούς Ιεράς Συνόδου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» η οποία περιλαμβάνει τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσσοβο. Από το 2016 είναι Πρόεδρος της Συνόδου.

Ο Σεβασμιότατος Nemet, είναι επίσης Αντιπρόεδρος της CCEE (Σύνοδος Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης).

Αναλαμβάνει μια Αρχιεπισκοπή που περιλαμβάνει όλη τη Χώρα, με καθολικό πληθυσμό το 0.5% των κατοίκων. Ο πρώτος Καθεδρικός Ναός της εκκλησιαστικής επαρχίας είναι αφιερωμένος στο Χριστό Βασιλιά ενώ τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιείται ως Καθεδρικός και ο νεότερης κατασκευής Ναός αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Πηγή: Vatican News και CCEE

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου