Νέα πνοή στην επικοινωνία με τον κόσμο

Νέα πνοή στην επικοινωνία με τον κόσμο

Συνέντευξη του Επισκόπου των Καθολικών Σύρου Σεβ/τατο π. Πέτρου Στεφάνου για τη συμπλήρωση των πρώτων μηνών
από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του 

 

Τον τόνο εξωστρέφειας και ουσιαστικής επικοινωνίας της Καθολικής Εκκλησίας με την τοπική κοινωνία επιχειρεί να πολλαπλασιάσει ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος που έχει αναλάβει τα νέα και ιδιαιτέρως ευθυνοφόρα καθήκοντά του.
Εκφράζοντας την πεποίθηση πως η τοπική Εκκλησία οφείλει να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της και να αγκαλιάζει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, ο ίδιος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή τους πρώτους μήνες της θητείας του από τη θέση του Επισκόπου μίλησε εφ΄ όλης της ύλης για το μεγάλο άνοιγμα της Εκκλησίας προς τον κόσμο μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων επικοινωνίας, αλλά και μέσω του συνόλου των δράσεων της Καθολικής Επισκοπής. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε δε και στη σημασία ανάδειξης της σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο, μέσω της προβολής του ανακαινισμένου Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο και όχι μόνον, πραγματοποιώντας παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία στη λειτουργία του Κέντρου Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής αλλά και στην αξιόλογη και πλούσια σε περιεχόμενο μόνιμη έκθεση του Ιστορικού Αρχείου της τοπικής Εκκλησίας.
Από το σύνολο των αναφορών του, δεν παρέλειψε να τονίσει τη δραστηριότητα της Κάριτας Σύρου σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που υφίσταται στη χώρα κι έχει επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ απάντησε και για τον τρόπο με τον οποίο η κρίση έχει “αγγίξει” την Καθολική Εκκλησία.
Με αφορμή τη συνέντευξή του στα γραφεία της “Κοινής Γνώμης”, είχε την ευκαιρία να μεταβεί και στις εγκαταστάσεις της εκτυπωτικής μονάδας “ΤΥΠΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΑΕ”, από τις οποίες και αναχώρησε με τις θετικότερες των εντυπώσεων.
Συμπληρώθηκαν αρκετοί μήνες από την ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων σας ως Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα τί έχει αλλάξει για εσάς καθώς όμως και για την τοπική Εκκλησία;
“Για εμένα άλλαξαν πολλά. Ως Επίσκοπος πλέον, έχω εντελώς διαφορετικές ευθύνες και η καθημερινότητά μου στην Επισκοπή είναι διαφορετική προσπαθώντας να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και να δώσω κάποιες λύσεις στα ζητήματα που παρουσιάζονται. Για την τοπική μας Εκκλησία δεν είμαι εγώ, εκείνος που μπορεί να το κρίνει. Πάντως ως νέος Επίσκοπος και σχετικά νεότερος από τον Σεβ. Φραγκίσκο, αντιμετωπίζοντας λίγο διαφορετικά τα πράγματα, νομίζω ότι προσπάθησα να δώσω μία νέα πνοή στην Καθολική Εκκλησία της Σύρου στον τομέα όσον αφορά στην επικοινωνία με τον κόσμο, μέσω της ιστοσελίδας που διαθέτουμε πλέον, αλλά και μέσω της σελίδας της Καθολικής Επισκοπής Σύρου στο facebook. Προσπαθούμε να “ανοίξουμε” τα θέματα και τα ζητήματά μας και να τα επικοινωνήσουμε με τους νεότερους ανθρώπους, που για εκείνους, η χρήση του διαδικτύου είναι κάτι συνηθισμένο και πολύ εύκολο”.

Μία πρόσφατη εξέλιξη για την Καθολική Εκκλησία της Σύρου αποτελεί και η ενίσχυσή της με τέσσερις νέους ιερείς. Πόσο σημαντικό γεγονός είναι αυτό και πώς οι ίδιοι μπορούν να συνδράμουν στο έργο που ήδη παράγεται;
“Έχουμε ανάγκη από νέους ιερείς, έστω κι αν δεν είναι Έλληνες που θα ήταν βεβαίως το καλύτερο για εμάς. Η προσπάθεια να αναζητήσουμε κάποιους ιερείς από το εξωτερικό είχε ξεκινήσει από τον Σεβ. Φραγκίσκο και πλέον εκείνοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Έχουμε τρεις από την Πολωνία κι έναν από τη Ρουμανία, οι οποίοι μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι Καθολικοί Χριστιανοί που ζουν στις ενορίες μας και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε και να φροντίσουμε για την διαποίμανση αυτών των Χριστιανών, οι οποίοι αρκετοί έχουν αποφασίσει να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Έχουν δημιουργηθεί νέες ενορίες σε διάφορα μέρη των Επισκοπών, οπότε φροντίζουμε να αναζητήσουμε ιερείς και σταδιακά, μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα να μας βοηθήσουν στο έργο μας”.

Ένα από τα σπουδαία γεγονότα για το νησί εντός του Σεπτεμβρίου ήταν τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο καθώς και του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που περιβάλλει τον ναό. Δαπανήθηκε χρόνος και προσπάθεια για το συγκεκριμένο έργο. Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;
“Επιτέλους, έγινε ο αγιασμός του ανακαινισμένου Καθεδρικού μας ναού του Αγίου Γεωργίου. Απαιτήθηκαν δώδεκα με δεκατρία χρόνια συνολικά. Το μεγαλύτερο έργο το έφερε εις πέρας ο Σεβ. Φραγκίσκος. Προσωπικά στην προσπάθεια ως Επίσκοπος ήμουν τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα μερικούς μήνες. Το αποτέλεσμα με ικανοποιεί πάρα πολύ. Αναδείχθηκαν πάρα πολλά στοιχεία που σχεδόν κανείς δεν θυμόταν ότι υπήρχαν στον ναό και όλο το εκκλησιαστικό συγκρότημα ανακαινίσθηκε. Πλέον, λειτουργεί μόνιμα και τη χειμερινή περίοδο η Έκθεση Ιστορικού Αρχείου στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Επισκοπής. Σε αυτήν, μπορεί να δει κάποιος τα εκθέματα που αφορούν τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, άλλα εξωκλήσια της Σύρου ενώ γενικότερα, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό πυρήνα όπου θα υπάρχει ζωή. Υπάρχει κι ένα κτίριο που θα γίνει Κέντρο Έρευνας και σύντομα θα αρχίσει μία έρευνα επάνω στην χλωρίδα και την πανίδα της Σύρου από ένα οργανισμό της Αθήνας. Από την πλευρά της, η Καθολική Εκκλησία θα παρέχει τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η έρευνα”.

Η ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς, καθώς όμως και η ενίσχυση άλλων ναών που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, θεωρείτε ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στη Σύρο, δεδομένης και της αρμονικής συνύπαρξης των δύο δογμάτων;
“Βεβαίως και μπορεί να συμβάλει και μάλιστα προς εκεί εργαζόμαστε όλοι και περισσότερο εκείνοι που είναι ειδικοί στον τουρισμό. Έχω ακούσει για κάποιες σοβαρές προσπάθειες που γίνονται και ελπίζω να φέρουν αποτέλεσμα γιατί λόγω της ιδιαιτερότητας της Σύρου, στην οποία ζει αρμονικά η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία, νομίζω ενδιαφέρονται και Καθολικοί αλλά και Ορθόδοξοι Χριστιανοί από την Ευρώπη να έρθουν, να επισκεφθούν τις Εκκλησίες μας, να ζήσουν λίγο και να γευθούν αυτήν την αρμονία που υπάρχει ανάμεσά μας και που εκπέμπεται από την καθημερινή μας ζωή. Η Σύρος είναι ιδανικό κι ένα πολύ όμορφο νησί που συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα”.
Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο σε κάθε επίπεδο και κυρίως η κοινωνία βιώνει μία σκληρή πραγματικότητα σε οικονομικό επίπεδο. Η σημερινή κατάσταση έχει “αγγίξει” την Καθολική Εκκλησία; Κι αν ναι, πώς έχει επηρεαστεί και σε ποιο βαθμό;
“Μας έχει αγγίξει σε δύο τομείς. Ο πρώτος τομέας είναι ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα άτομα που απευθύνονται σε εμάς και ζητούν κάθε είδους βοήθεια. Από την πληρωμή ενός λογαριασμού έως και την αγορά τροφίμων για να μπορέσουν να περάσουν την ημέρα τους. Η Κάριτας, το φιλανθρωπικό όργανο της Εκκλησίας μας, κάνει ό,τι μπορεί. Ευτυχώς, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχουμε κάποια προγράμματα από την Ευρώπη και από την Αμερική μέσω της Διεθνούς Κάριτας, όπου στηρίζουν την Κάριτας Ελλάς. Αυτά τα προγράμματα είναι ειδικά για τους μετανάστες και για όλους εκείνους τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν έναν χώρο να τους φιλοξενήσουν για μία καλύτερη ζωή και περνούν από την Ελλάδα ή αποφασίζουν να παραμείνουν σε αυτήν. Έχουμε διάφορα προγράμματα από την Κάριτας, τα οποία είναι σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό και βοηθούμε πάρα πολύ, αρκετούς συνανθρώπους μας. Τον συντονισμό όλων έχει ο π. Αντώνης Βουτσίνος. Πέραν αυτών όμως, έχουμε κι άλλα προγράμματα για όσους ζουν στη Σύρο και έχουν δυσκολία να αντεπεξέλθουν στην αγορά των φαρμάκων τους ή στην καταβολή του ενοικίου τους. Όποιος απευθύνεται σε εμάς, προσπαθούμε βάσει των αναγκών του, να εξετάζουμε τί μπορούμε να κάνουμε. Βέβαια, οι δυνάμεις μας δεν είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με τις ανάγκες που είναι τεράστιες. Από την άλλη πλευρά, όσο κι αν μερικοί δυσκολεύονται να το κατανοήσουν, μας έχει “αγγίξει” ιδιαίτερα η σημερινή κατάσταση ως Εκκλησία. Πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, πληρώνουμε φόρους για τα εισοδήματα από τα ενοίκια και λόγω του ότι η Καθολική Εκκλησία έχει κάποια ακίνητα, τα οποία δεν αποφέρουν πάντοτε κι ένα ενοίκιο, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, κατανοείτε ότι καταβάλουμε προσπάθεια να αντεπεξέλθουμε απέναντι σε όλα αυτά”.

Είστε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα προσιτός, απλός και ανοικτός στην επικοινωνία με τον κόσμο και κυρίως με τη νεότερη γενιά και αυτό είναι κάτι κοινώς παραδεκτό από την τοπική κοινωνία. Κάνατε αναφορά και στον νέο τρόπο επικοινωνίας με τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους που επιχειρεί η Καθολική Επισκοπή Σύρου μέσω και της χρήσης του διαδικτύου. Εισπράττετε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι κοντά στην Εκκλησία;
“Πάρα πολλοί νέοι με πλησιάζουν και μου θέτουν πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα που σχετίζονται με την πίστη, τον Θεό, με την ύπαρξή του ή όχι και γενικότερα με θέματα που θα έλεγα ότι είναι τα βασικότερα που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο στη ζωή του. Ποιο είναι το νόημα της ίδιας της ζωής, ποιος είναι ο άνθρωπος. Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ κοντά στην Εκκλησία, όμως αναγνωρίζουμε ότι έχουν αυτά τα ερωτήματα στην καρδιά τους. Αυτό δείχνει ότι αναζητούν κάτι. Από την πλευρά μας, αυτό ακριβώς θέλουμε να προσφέρουμε στους νέους που αναζητούν. Να τους δείξουμε ότι αυτό που αναζητούν δεν είναι άλλο, παρά ο Σωτήρας τους, ο Ιησούς Χριστός που τους περιμένει και είναι πάντα κοντά μας, αν κι εμείς ανοίξουμε την καρδιά μας σε εκείνον”.

Πηγή:www.episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου