Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (Ιωαν. 6) συνέχεια

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

(Ιωαν. 6)
 

Συνέχεια από O ΙΗΣΟΥΣ XΡΙΣΤΟΣ: ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (Ιωαν. 6)

Ο Χριστός πολλές φορές αποδίδει στον εαυτόν του αυτή την έκφραση. (βλέπε συζήτηση με τη Σαμαρείτισσα, Ιωαν.4, βλέπε συνάντηση του Ιησού με τους μαθητές του ενώ βαδίζει πάνω στα κύματα Ιωαν.6,16. Ματθ.14,22-33 και Μαρκ. 6,45-52).
Αρκετές φορές επίσης ο Ιωάννης μαρτυρεί μετά από μια θαυματουργική επέμβαση του Ιησού ότι πολλοί επίστεψαν εις αυτόν. Τι σημαίνει ότι επίστεψαν εις αυτόν; Σημαίνει ακριβώς ότι αναγνώρισαν τη θεϊκή του προέλευση, αλλά ταυτόχρονα και τη μεσσιανικότητα και τη θεότητά του.
Είναι τα ίδια τα θαύματά του (βλέπε Γάμο στην Κανά) ή οι δυναμικές επεμβάσεις στη συμπεριφορά των Εβραίων (όπως η εκδίωξη των εμπόρων από το Ναό) ( Ιωαν.2,213-25, Μτ.21, 12-13, Μκ.11,1 5-17, Λουκ. 19,45-46 ) που κάνουν πολλούς να πιστέψουν στο όνομά του ότι αυτός είναι ο μελλόμενος να έλθει. "και εφανέρωσε τη δόξα του και επίστεψαν εις αυτόν οι μαθητές του". "και πολύ περισσότεροι πίστεψαν έπειτα από όσα τους είπε".(Ιωάν. 2,11). 

 

Σ' αυτό το κεφάλαιο ο ίδιος ο Ιησούς μιλάει αρκετά για τον εαυτό του και μάλιστα με ένα τρόπο πρωτότυπο και περίεργο. Παρουσιάζει τον εαυτό του και λέει
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Τι σημαίνει άραγε αυτή η έκφραση. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ο άρτος της ζωής;
Είναι βέβαιο ότι άλλο καταλαβαίνουμε εμείς σήμερα που διαβάζουμε αυτά τα λόγια του Ιησού, όπως και η πρώτη Χριστιανική κοινότητα που διάβαζε αυτό το κείμενο στις Κυριακάτικες Συνάξεις της "Αυτοί όλοι ήταν αφοσιωμένοι στη διδασκαλία των Αποστόλων και στη μεταξύ τους κοινωνία, στην τέλεση της θείας Ευχαριστίας και στις προσευχές " (Πρ.Α. 2,42), και άλλα το ακροατήριο του Ιησού που για πρώτη φορά άκουγε αυτή τη φράση.
Θα προσπαθήσουμε μαζί να δούμε τι σήμαινε αυτή η έκφραση για τις τρεις αυτές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που άκουσαν ή διάβασαν αυτή την αποκάλυψη του Ιησού.

συνέχεια: O ΙΗΣΟΥΣ XΡΙΣΤΟΣ: ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (Ιωαν. 6)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου