Μελέτη του Ευαγγελίου: 19 Μαρτίου 2022

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Εορτή Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (1,16-21.24)

Απ’τον Ιακώβ γεννήθηκε ο Ιωσήφ, που ήταν ο άνδρας της Μαρίας, η οποία γέννησε τον Ιησού, το λεγόμενο Χριστό.

Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατά τον εξής τρόπο: Όταν αρραβωνιάσθηκε η Μαρία, η μητέρα του, με τον Ιωσήφ, βρέθηκε έγκυος από το Άγιο Πνεύμα πριν ακόμα πάνε να ζήσουν μαζί. Αλλά ο Ιωσήφ, ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να την καταγγείλει δημόσια, θέλησε να τη χωρίσει στα κρυφά. Ενώ ο Ιωσήφ τα σκεφτόταν όλα αυτά, άγγελος του Κυρίου του φανερώθηκε σε όνειρο και του είπε: “Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να πάρεις τη Μαρία, τη γυναίκα σου, διότι εκείνο που γεννήθηκε μέσα της είναι απ’ το Άγιο Πνεύμα. Και θα γεννήσει ένα γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Αυτός, πράγματι, θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους”.

Και ο Ιωσήφ, όταν σηκώθηκε από τον ύπνο, έκαμε όπως τον διέταξε ο άγγελος του Κυρίου και πήρε τη γυναίκα του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η μορφή του Ιωσήφ είναι μια βασική φιγούρα για την κατανόηση της ιστορίας της σωτηρίας. Είναι βασικά για δύο λόγους. Ο πρώτος συνίσταται στο ότι η παρουσία του μας θυμίζει τον ρεαλισμό  με τον οποίο ενεργεί ο Θεός για να μας σώσει.

Πράγματι, χρειάζεται την έμπρακτη, συγκεκριμένη, εργατική, αποτελεσματική βοήθεια αυτού του ανθρώπου ως το αληθινό θαύμα που θα κάνει δυνατό τον ερχομό του Υιού Του στον κόσμο.

Ο δεύτερος λόγος είναι η βαθιά ελευθερία με την οποία ο Ιωσήφ παραμερίζει τα σχέδια του και αφήνει χώρο για το θέλημα ενός Θεού τον οποίο δεν κατανοεί πλήρως, αλλά που νιώθει ως Εκείνον στον οποίο θα παραδώσει τη δική του ιστορία.

Είναι η ίδια εμπειρία που κάνουμε και εμείς όταν βρισκόμαστε με ζωές που φαίνεται να βάζουν σε κρίση όλες τις προσδοκίες μας. Έχουμε την αίσθηση ότι το θέλημα του Θεού όχι μόνο δεν συμπίπτει με το δικό μας, αλλά ότι πολύ συχνά είναι ακριβώς το αντίθετο από το δικό μας.

Αλλά αν είμαστε διαθέσιμοι να υποστηρίξουμε αυτό που ο Κύριος βάζει εμπρός μας, μόνο τότε συνειδητοποιούμε ότι σε αυτό που είναι μυστηριώδες και που δεν επιλέξαμε εμείς, κρύβεται η πιο αληθινή και βαθύτερη εκπλήρωση αυτού που επιθυμούσαμε. Ο Ιωσήφ αντιπροσωπεύει στον υψηλότερο βαθμό το ύψιστο παράδειγμα όσων έζησαν μια ζωή με αυτή την προοπτική και με άπειρη εμπιστοσύνη στο μυστηριώδες θέλημα του Θεού.

«Όταν ο Ιωσήφ ξύπνησε από τον ύπνο, έκανε όπως τον πρόσταξε ο άγγελος του Κυρίου και πήρε μαζί του τη γυναίκα του». Αν παραμείνουμε παγιδευμένοι στα όνειρα σημαίνει πως είμαστε όμηροι μόνο των δικών μας προσδοκιών. Κανένα όνειρο κατά βάθος δεν σημαίνει να ζούμε μόνο με υπολογισμούς στη ζωή μας, χρειάζεται οι επιλογές μας να υποστηρίζουν και τα σχέδια του Θεού.

Ο Ιωσήφ συνδυάζει αυτές τις δύο πτυχές και αναδεικνύει αυτό που πρέπει να είναι ένας Χριστιανός: ένας που είναι ικανός να ονειρεύεται και ταυτόχρονα αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που υπάρχει. Με έναν τέτοιο άνθρωπο ο Θεός παρέδωσε σε σίγουρα χέρια τον Υιό Του και τη Μητέρα Του. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να είχε επιλέξει καλύτερο άνθρωπο από τον Ιωσήφ για να του δώσει ό,τι πολυτιμότερο είχε ο ουρανός.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, αμφιταλαντεύομαι συνέχεια στις αποφάσεις μου! Δεν ξέρω πως να σταθώ στα πόδια μου! Οι υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής, η κούραση της τήρησης των κανόνων της κοινωνίας, ο φόβος της αρρώστιας μ’ έχουν κουράσει Θεέ μου. Δεν βλέπω καθαρά. Δυσκολεύομαι να διακρίνω το θέλημα Σου. Επιλέγω την εύκολη λύση, αυτό που με βολεύει αντί να το ψάξω μαζί Σου ανοίγοντας την καρδιά μου, όπως ο Ιωσήφ στον ύπνο του που του μίλησε ο Άγγελος. Μίλα μου Κύριε και άνοιξε τον εαυτό μου στον λόγο Σου. Στείλε τα σημάδια Σου μέσω του ονείρου ή της έμπνευσης για διακρίνω τα σχέδια Σου, ώστε να συμβάλλω ενεργά κι εγώ. Μην αφήσεις τον εαυτό μου να πέσει σε λήθαργο. Αλλά κράτα το πνεύμα σ’ εγρήγορση για να αναζητώ πάντα το θέλημα Σου και να μην κοιτάζω πρώτα την επιβίωση μου μέσα σε αυτόν τον κόσμο.

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου