Μελέτη του Ευαγγελίου: 17 Μαρτίου 2022

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 7-12)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, κτυπάτε και θα σας ανοιχτεί. Διότι ο καθένας που ζητά, λαβαίνει και όποιος αναζητά, βρίσκει και σε όποιον κτυπά, θα του ανοιχτεί.

Ή, ποιος από σας είναι εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος όταν του ζητήσει ο γιος του ψωμί, θα του δώσει μια πέτρα; Ή ακόμα, αν του ζητήσει ψάρι, μήπως θα του δώσει φίδι; Εάν, λοιπόν, εσείς, που είσθε κακοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς θα δώσει καλά πράγματα σ’αυτούς που του ζητούν.

Λοιπόν, όλα εκείνα τα οποία θα θέλατε να κάνουν οι άνθρωποι σε σας, έτσι κι εσείς να κάνετε σ’αυτούς. Διότι αυτός είναι ο Νόμος και οι προφήτες.

Λόγος του Κυρίου


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Υπάρχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει η προσευχή μας: το πείσμα. Ένας άλλος τρόπος να αποκαλούμε πείσμα είναι η λέξη σταθερότητα. Αν η προσευχή μας δεν είναι σταθερή – συνεχής, αν δεν είναι πεισματική, αν δεν είναι πιστή τότε δεν καρποφορεί. Ακριβώς όπως όταν κάνουμε μια αθλητική δραστηριότητα ή καλλιεργούμε ένα χωράφι, αυτό που μετράει είναι η σταθερότητα, η πιστότητα, ο κόπος της κάθε μέρας.

Οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές ήταν πεισματάρηδες. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και στην προσευχή. Αλλά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο σταματάμε νωρίς να προσευχόμαστε είναι η έλλειψη υπομονής, προσμονής. Εμείς τα θέλουμε όλα και αμέσως. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κοπιάσουμε. Κι όμως είναι η προδιάθεσή μας να κοπιάσουμε που μας λέει πόσο πολύ και κατά πόσο νοιαζόμαστε για κάτι ή όχι. Η προσευχή δεν είναι εύκολη, αλλά η αληθινή προσευχή είναι το πείσμα της προσευχής:

«Ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, κτυπάτε και θα σας ανοιχθεί. Διότι ο καθένας που ζητά, λαβαίνει και όποιος αναζητά, βρίσκει και σε όποιον κτυπά, θα του ανοιχθεί.».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε προσευχή δεν πέφτει ποτέ στο κενό, αυτό μας ωθεί να μην αποθαρρυνόμαστε, ειδικά όταν νιώθουμε πως τα αιτήματά μας δεν εισακούονται, ή η αναζήτησή μας απλώς μια άσκοπη περιπλάνηση. Θα ήταν αρκετό να θυμόμαστε ότι η προσευχή μας δεν είναι σε μια ασαφή θεότητα αλλά σε έναν καλό Πατέρα, και αυτό από μόνο του θα χρησίμευε για να ελαφρύνει πολλά λανθασμένα συναισθήματα που έχουμε:

« Ή, ποιος από σας είναι εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος όταν του ζητήσει ο γιος του ψωμί, θα του δώσει μια πέτρα; Ή ακόμα, αν του ζητήσει ψάρι, μήπως θα του δώσει φίδι; Εάν, λοιπόν, εσείς, που είσθε κακοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς θα δώσει καλά πράγματα σ’αυτούς που του ζητούν.»

Το πραγματικό πρόβλημα είναι να συμφωνήσουμε για το τι είναι τα καλά πράγματα. Εδώ είναι που αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα, γιατί πολλές φορές εμείς θεωρούμε καλά κάποια πράγματα, αλλά ο Θεός φαίνεται να μας τα αρνείται, ωστόσο πίστη σημαίνει να πιστεύω πως Εκείνος βλέπει πολύ πιο μακριά από εμένα. Έτσι η προσευχή είναι επίσης το μέρος όπου τα αιτήματά μας επεκτείνονται και παίρνουν τη μορφή του ίδιου του Θεού.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε κάθε μέρα ζητώ την ειρήνη Σου που με ηρεμεί, μου δίνει χαρά και ελπίδα. Κάθε στιγμή που απογοητεύομαι ψάχνω να βρω Εσένα γιατί είσαι ο μόνος που θα με παρηγορήσει. Χτυπώ την πόρτα Σου όταν πονώ για να ν ’ακούσω τα λόγια Σου που με ανακουφίζουν. Τόσα πολλά κάνεις για μένα, Κύριε Ιησού Χριστέ, και ακόμη περισσότερο ο Θεός Πατέρας, ο οποίος ανοίγει πλουσιοπάροχα τα χέρια του για να δώσει σε όλους όσους του ζητούν. Όμως μερικές φορές, εγώ σου ζητώ πράγματα που δεν αρμόζουν κι ούτε είναι ουσιαστικές όπως επιτυχίες, αναγνώριση από τους άλλους, πλούτο για μια άνετη ζωή. Ξεχνώ αυτά που έχουν σημασία για την καρδιά μου, την ψυχή μου και το πνεύμα μου. Και κοιτάζω να ικανοποιήσω τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Βοήθησε με Κύριε έτσι ώστε το κριτήριο των επιλογών μου να είσαι Εσύ και οι άλλοι. Ανανέωσε μέσα μου την ευσπλαχνία, τη συμπόνοια, την συμπαράσταση προς τον πλησίον μου. Και δώσε μου τη χάρη της αγάπης Σου για να σε μιμούμαι σε όλα. Κι ότι κάνω να το κάνω μόνο από αγάπη για Σένα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι


(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου