Μελέτη του Ευαγγελίου: 13 Απριλίου 2022

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (8,31-42)

Τον καιρό εκείνο, έλεγε ο Ιησούς προς τους Ιουδαίους που είχαν πιστέψει σ’ αυτόν: “Αν εσείς μείνετε πιστοί στο λόγο μου, αληθινά είστε μαθητές μου και θα γνωρίστε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει”.

Του αποκρίθηκαν τότε: “Είμαστε απόγονοι του Αβραάμ και ποτέ δεν είμασταν δούλοι σε κανένα. Πώς εσύ λές: `Θα γίνετε ελέυθεροι’;”

Τους απάντησε ο Ιησούς: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: καθένας που διαπράττει την αμαρτία, είναι δούλος της αμαρτίας. Αλλά ο δούλος δε μένει ποτέ στο σπίτι, ενώ ο γιός μένει αιώνια. Αν, λοιπόν, ο Υιός σας ελευθερώσει, θα είσθε πραγματικά ελεύθεροι. Γνωρίζω ότι είσθε απόγονοι του Αβραάμ. Αλλά ζητάτε να σκοτώσετε, διότι ο λόγος μου δεν βρίσκουν τόπο μέσα σας. Αυτά που εγώ έχω δει κοντά στον Πατέρα, αυτά λέω. Κι εσείς, λοιπόν, αυτά που ακούσατε απ’το δικό σας πατέρα, αυτά κάνετε”.

Αποκρίθηκαν και του είπαν: “Ο πατέρας μας είναι ο Αβραάμ”.

Τους λέει ο Ιησούς: “Αν είσασταν παιδιά του Αβραάμ, τα έργα του Αβραάμ θα κάνατε. Αλλά τώρα ζητάτε να με σκοτώσετε, έναν άνθρωπο που σας είπα την αλήθεια που άκουσα απ’το Θεό. Αυτό ο Αβραάμ δεν το έκαμε. Εσείς κάνετε τα έργα του πατέρα σας”.

Του είπαν τότε: “Εμείς δεν έχουμε γεννηθεί από πορνεία. Ένα πατέρα έχουμε: το Θεό!”

Τους είπε ο Ιησούς: Αν ο Θεός ήταν πατέρας σας, θα με αγαπούσατε, διότι εγώ απ’το Θεό βγήκα και ήλθα. Διότι, δεν ήλθα αφ’εαυτού μου, αλλά εκείνος με έστειλε.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Αν εσείς μείνετε πιστοί στο λόγο μου, αληθινά είστε μαθητές μου και θα γνωρίστε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει”.

Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει έναν Χριστιανό και να το έχει πάντα στην καρδιά του δεν είναι να απομνημονεύσει κάποιες πληροφορίες για τον Ιησού Χριστό, ούτε απλώς να ακολουθεί ένα σύστημα αξιών που προέρχονται από αυτές. Το πιο σημαντικό στη χριστιανική εμπειρία είναι να μάθεις να «παραμένεις», να «μένεις» στον Λόγο του Ιησού.

Ας το παραδεχτούμε: η έλλειψη ανανέωσης, η έλλειψη αλλαγής εντός της Εκκλησίας και των κοινοτήτων μας προέρχεται σίγουρα από την έλλειψη εμπιστοσύνης στον Λόγο του Θεού. Εάν θεωρήσουμε το Λόγο του Θεού ως τα σπλάχνα μιας μητέρας, όπου εμείς ως έμβρυα μένουμε εκεί και τρεφόμαστε, από το Θεό.  Σαν τα σπλάχνα μιας μητέρας, ο Λόγος του Ιησού σιγά σιγά θα μας έτρεφε και θα μας μεγάλωνε και η απόδειξη θα ήταν η αύξηση της ελευθερίας μας.

Η επιστροφή στην ανάγνωση και στη μελέτη του Λόγου του Θεού θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας εποχής αλλαγής για την προσωπική μας ζωή και όχι μόνο. Πόσο ωραίο θα ήταν να υπακούσουμε σε αυτό το Ευαγγέλιο, ίσως κατεβάζοντας από τα ράφια μας το βιβλίο της Αγίας Γραφής, και να επιστρέψουμε να το ανοίξουμε ξανά, να το διαβάσουμε, να επικαλεστούμε το Άγιο Πνεύμα, ώστε σιγά σιγά να μπούμε σε αυτό και να μάθουμε να μένουμε εκεί .

Θα γνωρίσουμε την Αλήθεια και αυτή θα μας κάνει ελεύθερους. Ο Ιησούς μιλά ξεκάθαρά και η Αλήθεια που μας αναγγέλλει, που είναι η Αλήθεια μιας λυτρωτικής Αγάπης, μας εισάγει σε μια μεγάλη ελευθερία που καμία πολιτική, κανένας πολιτισμός, καμία νοοτροπία στον κόσμο δεν μπορεί πραγματικά να μας δώσει.

Μας λέει επίσης και κάτι που δεν είναι ασήμαντο, δηλαδή ότι η Αλήθεια υπάρχει, παρά το γεγονός ότι πολλοί προσπαθούν να αρνηθούν την ύπαρξή της. Υπό αυτή την έννοια, ο Λόγος για έναν Χριστιανό δεν είναι ποτέ μια διανοητική εμπειρία αλλά μια υπαρξιακή εμπειρία.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, δεν σε ακούμε με όλη μας την δύναμη, με όλη μας την καρδιά και με όλη μας την ψυχή. Διότι φοβόμαστε να δούμε την αλήθεια δίχως να ντρεπόμαστε. Αρνούμαστε να παραδεχτούμε το κακό που σου έχουμε κάνει. Υποκρινόμαστε ότι όλα είναι καλά ενώ κατά βάθος γνωρίζουμε ότι όλα βρίσκονται κοντά στο χείλος του γκρεμού. Ωστόσο δεν αλλάζουμε διότι αν αναγνωρίσουμε μπροστά Σου όλα τα λάθη μας, τότε θα πρέπει να θυσιάσουμε ό,τι ψεύτικο έχουμε χτίσει μέχρι τώρα. Φοβόμαστε ότι όλα θα ισοπεδωθούν και δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Κι έτσι συνεχίζουμε να διαιωνίζουμε το κακό δίχως να μετανοούμε. Γι’ αυτό, Κύριε, άνοιξε τους εαυτούς μας, ώστε ο λόγος Σου να εισχωρήσει μέσα βαθιά στο είναι μας. Εγκατέστησε μέσα στις καρδιές μας την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Ενίσχυσε την πίστη μας για να έχουμε το θάρρος να δούμε τα στραβά μας για να τα διορθώσουμε, αν χρειαστεί με τίμημα της παλιάς μας ζωής. Ανόρθωσε, Κύριε, την ψυχή μας που έχει καταντήσει ένα ερείπιο και γέμισε την με το άσβεστο αιώνιο φως Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

 

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου