Μελέτη του Ευαγγελίου: 14 Απριλίου 2022

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (8,51-59)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Ιουδαίους: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: άν κάποιος τηρήσει το λόγο μου, δε θα δει θάνατο ποτέ”.

Του είπαν τότε οι Ιουδαίοι: “Τώρα γνωρίσαμε ότι έχεις δαιμόνιο. Ο Αβραάμ πέθανε. Το ίδιο και οι προφήτες. Κι εσύ λες: `Αν κάποιος τηρήσει το λόγο μου, δε θα γευθεί το θάνατο ποτέ’. Μήπως εσύ είσαι ανώτερος απ’τον πατέρα μας τον Αβραάμ, που πέθανε. Και οι προφήτες πέθαναν. Ποιός νομίζεις πως είσαι;”

Απάντησε ο Ιησούς: “Αν εγώ δοξάζω τον εαυτό μου, η δόξα μου δεν είναι τίποτα. Ο Πατέρας μου είναι αυτός που δοξάζει, αυτόν που εσείς λέτε: `Είναι ο Θεός μας!, και δεν τον γνωρίζετε, ενώ εγώ τον γνωρίζω. Κι αν πω ότι δεν τον γνωρίζω, θα είμαι όμοιος με σας ψεύτης. Αλλά εγώ τον γνωρίζω και τηρώ το λόγο του. Ο πατέρας σας ο Αβραάμ αισθάνθηκε αγαλλίαση με την ελπίδα ότι θα δει τη μέρα τη δική μου. Την είδε και χάρηκε”.

Του είπαν τότε οι Ιουδαίοι: “Δεν είσαι ακόμα πενήντα χρονών κι έχεις δει τον Αβραάμ;” Τους είπε ο Ιησούς: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: πριν γεννηθεί ο Αβραάμ, Εγώ Είμαι”. Σήκωσαν τότε πέτρες για να του ρίξουν. Αλλά ο Ιησούς κρύφτηκε και βγήκε απ’το ναό.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Υπάρχει κάτι εξαιρετικά σκανδαλώδες στο μήνυμα του Ιησού: είναι το σκάνδαλο της ανάστασης. Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα θέμα που κλείνει όλες τις συζητήσεις, και αυτό το θέμα είναι ο θάνατος: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: άν κάποιος τηρήσει το λόγο μου, δε θα δει θάνατο ποτέ”.

Του είπαν τότε οι Ιουδαίοι: “Τώρα γνωρίσαμε ότι έχεις δαιμόνιο. Ο Αβραάμ πέθανε. Το ίδιο και οι προφήτες. Κι εσύ λες: `Αν κάποιος τηρήσει το λόγο μου, δε θα γευθεί το θάνατο ποτέ’. Μήπως εσύ είσαι ανώτερος απ’τον πατέρα μας τον Αβραάμ, που πέθανε. Και οι προφήτες πέθαναν. Ποιός νομίζεις πως είσαι;” 

Αλλά ο Ιησούς έχει πραγματικά δίκιο, δεν είναι απλώς ένα συμβολικό επιχείρημα, ή μια πρόκληση για όσους τον ακούν. Ο θάνατος είναι θάνατος μόνο αν φέρει μαζί του τη λέξη τέλος. Αν ο θάνατος δεν έχει πλέον τον τελικό λόγο από μόνος του, τότε δεν είναι θάνατος, είναι Πάσχα. Η λέξη Πάσχα σημαίνει «πέρασμα». Ο θάνατος, χάρη σ’ Εκείνον, δεν είναι πια θάνατος αλλά είναι πάντα Πάσχα, είναι πέρασμα. Αλλά αυτή η αγγελία δεν μπορεί δικαίως να γίνει ευπρόσδεκτη από όλους. Είναι πιο λογικό να πιστεύεις στον θάνατο παρά σε αυτό που ήρθε να μας αναγγείλει ο Χριστός.

Τι είναι όμως η πίστη αν όχι μια ρήξη σε μια λογική που καταλήγει μόνο σε θάνατο; Τι είναι η συνάντηση με τον Χριστό αν όχι η συνάντηση με ένα απροσδόκητο γεγονός; Το να πιστεύεις στον Αβραάμ σημαίνει να πιστεύεις σε κάτι που παραμένει ακόμα ελεγχόμενο. Η ιστορία του Αβραάμ είναι μια ιστορία που δεν έχει αγγίξει ακόμα κάτι το ανήκουστο.

Ο Ιησούς οδηγεί την ιστορία του Αβραάμ στο κατώφλι του «ανήκουστου». Ο Ιησούς το κάνει αυτό με κάθε μια από τις ιστορίες μας. Τις οδηγεί στο κατώφλι του καινούργιου, της καινοτομίας που είναι μεγαλύτερη από τη φαντασία μας. Μια καινοτομία που δεν φοβάται πλέον τον θάνατο, αλλά που βρίσκει το θάρρος να τον διασχίσει με αυτοπεποίθηση έτσι όπως και οι Ισραηλίτες διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα.

Αλλά οι ιστορίες των άλλων είναι ένα πράγμα, και άλλο πράγμα είναι η δική μου ιστορία. Είναι πιο εύκολο να πετάξεις πέτρες παρά να πιστέψεις: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: πριν γεννηθεί ο Αβραάμ, Εγώ Είμαι”. Σήκωσαν τότε πέτρες για να του ρίξουν. Αλλά ο Ιησούς κρύφτηκε και βγήκε απ’το ναό».

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

Προσευχή της ημέρας

Κύριε, ο θάνατος καραδοκεί παντού σε διάφορες μορφές. Ο κόσμος προσπαθεί να μας κοιμίσει δίνοντας την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς. Με αυτόν τον τρόπο αποστρέφει το βλέμμα μου για να μην κοιτάξω την βία, την κτηνωδία, την καταστροφή. Με τυφλώνει ώστε να μην δω τον πόνο, τα βάσανα των ανθρώπων, κρατώντας σε λήθαργο το πνεύμα μου, σαν να μην αισθάνομαι. Άλλες φορές μπροστά στη φρίκη των διαφόρων εγκλημάτων νιώθω παραλυμένος από φόβο, διότι είμαι ανήμπορος για να κάνω κάτι, σαν να είμαι πεθαμένος. Με σκοτώνουν όταν με απομακρύνουν, με απομονώνουν, με κατηγορούν οι άλλοι επειδή είμαι ο εαυτός μου ή διαφορετικός από εκείνους. Κύριε, Εσύ που είσαι η ανάσταση και η ζωή, μην με αφήσεις να βουλιάξω κι άλλο σε αυτό το κλίμα του θανάτου. Ανάστησε την ψυχή μου και σώσε με από αυτόν τον βούρκο των νεκρών. Αναζωογόνησε το πνεύμα μου με το δικό Σου, για να δω την ελπίδα Σου, την αλήθεια Σου μέσα σε αυτήν τη ζούγκλα. Και δώσε μου τη δύναμη να βγω νικητής από αυτή τη δοκιμασία.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου