Μελέτη του Ευαγγελίου του Σαββάτου 34ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

27 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (21, 34-36)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές: «Προσέχετε τους εαυτούς σας, μη τυχόν και οι καρδιές σας γίνουν βαριές απ’ την κραιπάλη και το μεθύσι και τις βιοτικές μέριμνες και πέσει πάνω σας ξαφνικά εκείνη η μέρα. Διότι σαν μια παγίδα θα πέσει πάνω σ’ όλους εκείνους που κατοικούν το πρόσωπο όλης της γης.

Αγρυπνείτε, οπότε, σε κάθε περίπτωση, προσευχόμενοι, ώστε να μπορέσετε να ξεφύγετε απ’ όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν και να παρουσιασθείτε μπροστά στον Υιό του ανθρώπου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Αγρυπνείτε… προσευχόμενοι”

«Προσέξτε καλά τους εαυτούς σας ώστε να μην παραδοθεί η καρδιά σας στην κραιπάλη… Αγρυπνείτε και προσεύχεστε αδιάκοπα».

Αυτές είναι δύο συστάσεις του Κυρίου που αν θέλουμε να ανταποκριθούμε με ευγνωμοσύνη σε όλα τα αγαθά που λαβαίνουμε από τα χέρια του δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Πρώτα απ’ όλα να είμαστε προσεκτικοί και  άγρυπνοι σε ό, τι κάνουμε ώστε να μπορούμε να το κάνουμε καλά και να ξέρουμε να διακρίνουμε τι είναι του Θεού και τι όχι.

Αυτή η στάση, για να φωτίζεται από το Πνεύμα πρέπει να βιώνεται στην προσευχή, κάθε στιγμή. Ναι, εάν θέτουμε τους εαυτούς μας στην παρουσία του Θεού σε κάθε στιγμή της ζωής, «είτε αγρυπνούμε, είτε κοιμόμαστε», τότε ζούμε με μια  στάση πίστεως σ ‘Αυτόν. Αυτός ο τρόπος ζωής του μαθητή είναι προσευχή, γιατί παραμένει σε συνεχή επαφή, σε συνεχή διάλογο με Εκείνον. Και πρέπει να υπάρχουν και οι στιγμές μέσα στην ημέρα οι αφιερωμένες στην προσευχή, επειδή δεν μπορούν να λείπουν αν θέλουμε να μάθουμε να προσευχόμαστε πάντα, σε κάθε στιγμή.

Ας αγρυπνούμε: ώστε να έχουμε τη δύναμη να παρουσιαστούμε ενώπιων του Υιού του ανθρώπου, συνειδητοποιώντας τη σωτηρία η οποία έρχεται, για να ανακαλύψουμε πως είμαστε σωσμένοι και να συμπεριφερόμαστε ως σωσμένοι.

Ας αγρυπνούμε: ας μην αφήσουμε τη μέθη της ζωής, την επιτυχία, τη φήμη, το κουτσομπολιό και το άγχος να μας διαταράξουν τη ζωή, εμποδίζοντάς μας να αναγνωρίσουμε την παρουσία του Κυρίου.

Ας αγρυπνούμε: με την καθημερινή μας προσευχή, με το να αποσυρόμαστε στο μυστικό δωμάτιο της καρδιάς μας, συμμετέχοντας στην Θεία Ευχαριστία της κοινότητάς μας, προσφέροντας κάποια υπηρεσία στην ενορία.

Ας αγρυπνούμε: ώστε οι πολλές μέριμνες να μη μας εμποδίσουν να ζήσουμε τον μακαρισμό του να είμαστε μαθητές του Κυρίου.

Ας κλείσουμε αυτό το λειτουργικό έτος  δοξολογώντας τον Κύριο για όσα μας πρόσφερε μέσα από το Λόγο του και από σήμερα το βράδυ, που εισερχόμαστε στην περίοδο της Παρουσίας και  στο νέο Λειτουργικό έτος, ας αρχίσουμε την προετοιμασία μας για τα Χριστούγεννα ανανεώνοντας  την επιθυμία μας να ακολουθήσουμε και πάλι τον Ιησού, και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε πιστοί μαθητές του.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Κύριε, βοήθησέ με να είμαι περισσότερο
διαθέσιμος στο Λόγο σου,
που χτυπά την πόρτα της καρδιάς μου.
Βοήθησέ με Κύριε, να δεχθώ
αυτό το οποίο εσύ θέλεις να σπείρεις σε μένα.
Θέλω να πιστεύω, θέλω να σε εμπιστευτώ,
θέλω να αφεθώ στο Λόγο σου!
«Κύριε μου και Θεέ μου»!
Σε εσένα Θέλω να υπακούω,
γιατί εσύ με αγαπάς.
Σε σένα θέλω να εμπιστευτώ τη ζωή μου,
γιατί είσαι ένα με τον Πατέρα!
Κύριε μου και Θεέ μου!
Από εσένα προέρχονται η χαρά και η δύναμη,
από εσένα η ειρήνη και η ζωή…  ΑΜΗΝ

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου