Μελέτη του Ευαγγελίου του Σαββάτου της 2ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
της 2ης εβδομάδας της Παρουσίας

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (17, 10-13)   

Εκείνο τον καιρό, οι μαθητές τον ρώτησαν: “Γιατί, λοιπόν, οι γραμματείς λένε ότι πρώτα πρέπει να έλθει ο Ηλίας;” Κι εκείνος, απαντώντας, είπε: “Ο Ηλίας θα έλθει και όλα θα τα αποκαταστήσει. Αλλά σας λέω  ότι ο Ηλίας ήλθε κιόλας και δεν τον γνώρισαν, αλλά του έκαναν ό, τι ήθελαν. Έτσι κι ο Υιός του ανθρώπου, πρόκειται να υποφέρει απ’ αυτούς”. Τότε οι μαθητές κατάλαβαν ότι τους μιλούσε για τον Ιωάννη το Βαπτιστή.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Την εποχή του Ιησού, στους εβραϊκούς κύκλους, πρόσμεναν την επιστροφή του Ηλία, ως πρόδρομο του Μεσσία, για να προετοιμάσει το λαό του Ισραήλ για την τελική κρίση, έτσι όπως είχε αναγγελθεί στην Παλαιά Διαθήκη.

Παραδόξως, ο Ιησούς δηλώνει ότι «ο Ηλίας θα έλθει και θα αποκαταστήσει όλα τα πράγματα», αλλά έχει ήδη έρθει και δεν τον αναγνώρισαν, αναφερόμενος με αυτόν τον τρόπο στον τραγικό επίλογο της αποστολής του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Με τη δήλωση αυτή, ο Ιησούς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους μαθητές του: εκείνοι που πάνε μπροστά από τον Κύριο για να προετοιμάσουν το δρόμο του, αναγγέλλοντας τον ερχομό της βασιλείας, πρέπει να είναι, όπως ο Ηλίας, «σαν τη φωτιά», που καίει από ζήλο και να προφέρουν «λόγια που καίνε όπως η φλόγα» (Σειρ 48, 1) στις καρδιές των ανθρώπων. Αλλά εωσότου  «αποκατασταθούν τα πάντα», θα πρέπει να υποφέρουν, όπως ο Υιός του ανθρώπου.

Και για εμάς, επομένως, υπάρχει μια ανάγκη σχετικά με την πίστη. Πρέπει και εμείς  «να φλεγόμαστε» από ζήλο για τον Κύριο, να φλεγόμαστε στη φωτιά της πιστότητας και να υποφέρουμε στη σάρκα τους πόνους, μέχρις ότου έρθει στο φως η βασιλεία του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να «μένουμε στην παρουσία του Κυρίου» και να διατηρούμε με Εκείνον μια βαθιά οικειότητα, ακούγοντας τα λόγια του.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Φλόγισε την καρδιά μου, Κύριε,
ώστε να μην  αφεθώ στην αδιαφορία
των όσων έχω να κάνω και να γευθώ,
αλλά να έχω ένταση,
να είμαι προσεκτικός στο να ακούω,
να έχω πράξεις αγάπης
για καθέναν που συναντώ.
Κύριε, η παρουσία σου ας φωτίσει
και ας μεταμορφώσει σε φωτιά αγάπης
ό,τι σήμερα είμαι καλεσμένος να πράξω.
Κάνε ώστε, αφού θα έχω ζήσει
αυτή την μέρα αγαπώντας,
να κλείσω τη νύχτα τα μάτια μου
μέσα στην δική σου Αγάπη. ΑΜΗΝ

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου