Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας της 3ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
της 3ης εβδομάδας της Παρουσίας

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (21,23-27)

Όταν ο Ιησούς έφθασε στο ναό κι ενώ δίδασκε, τον πλησίασαν οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού και του είπαν: “Με ποια εξουσία κάνεις όλα αυτά; Και ποιος σου την έδωσε αυτή την εξουσία;”.

Απαντώντας ο Ιησούς τους είπε: “Κι εγώ θα σας κάμω μια ερώτηση, στην οποία αν μου απαντήσετε θα σας πω κι εγώ με ποιά εξουσία κάνω όλα αυτά. Το βάπτισμα του Ιωάννη από πού προερχόταν; Από τον ουρανό ή από ανθρώπους;”.

Κι εκείνοι σκέπτονταν μέσα τους κι έλεγαν: “Αν πούμε `από τον ουρανό’, θα μας πει: `γιατί δεν τον πιστέψατε;’. Κι εάν πούμε: `από τους ανθρώπους’, φοβούμαστε τον κόσμο, διότι όλοι είχαν τον Ιωάννη ως προφήτη”.

Κι απαντώντας στον Ιησού είπαν: “Δε γνωρίζουμε”.

Τότε κι εκείνος τους είπε: “Ούτε κι εγώ σας λέω με ποια εξουσία κάνω όλα αυτά”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Ενώ  ο Ιησούς δίδασκε στο ναό, μετά από το γεγονός της εκδίωξης εκείνων που τον βεβήλωναν, οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού του είπαν: “Με ποια εξουσία κάνεις αυτά και ποιος σου έδωσε αυτή την εξουσία; Δεν τον ρώτησαν όμως επειδή αναζητούσαν την αλήθεια, αλλά για να παγιδεύσουν τον Ιησού με τα επιχειρήματά τους.  Ήθελαν να τον κάνουν να ταχθεί  φανερά αντίθετος στους πολλούς νόμους, που θόλωναν την εξουσία του Θεού.

Γνωρίζοντας την πρόθεσή τους, ο Ιησούς παίζει το παιχνίδι τους και θέτει και Εκείνος ένα ισχυρό ερώτημα: «Το βάπτισμα του Ιωάννη, από που προερχόταν; από το Θεό ή από τους ανθρώπους;»

Ήταν αδύνατο  να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα δίχως να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του Ιωάννη, τον οποίο ο λαός θεωρούσε έναν προφήτη του Θεού.

Εμμέσως, η πρόκληση του Ιησού, είναι μια πρόκληση να πάρουν θέση για Εκείνον ή εναντίον του.

Ο Ιησούς εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να δείξει ποιος πραγματικά είναι, αλλά οι αρχιερείς και πολλοί πρεσβύτεροι παραμένουν εγκλωβισμένοι  στον ατομικισμό τους.

Είχαν ακούσει μέρα με τη μέρα τη διδασκαλία του, είχαν δει τα θαύματα, άκουσαν τη μαρτυρία του Ιωάννη και γνώριζαν τις Γραφές, αλλά δεν ήταν σε θέση να ερμηνεύσουν το «τώρα» του Θεού.  Η χειρότερη τύφλωση είναι εκείνη της θέλησης: δεν θέλουν να δουν, διότι θεωρούν πως ξέρουν περισσότερα από τον Ιησού.

Ο Ιησούς σήμερα προκαλεί και εμάς να πάρουμε θέση, αν είμαστε με Εκείνον ή εναντίον του. Αν θέλουμε να τον δεχτούμε ή να τον απορρίψουμε. Να εξετάσουμε αν πάσχουμε και εμείς από τύφλωση και βλέπουμε μόνο ό,τι θέλουμε να δούμε…

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, Ιησού,
Εσύ είσαι μέγας,
Εσύ είσαι ο μεγαλύτερος της ιστορίας
αλλά δεν ήρθες για να επιβληθείς
και να εξουσιάσεις τον άνθρωπο,
αλλά για  να φανερώσεις,
ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους,
την τρυφερότητα του Πατέρα.
Βοήθησέ και εμένα, να μιλώ και να ενεργώ
με τέτοιον τρόπο ώστε να μην εξουσιάζω  τους άλλους,
αλλά να τους υπηρετώ με αλήθεια
και να φανερώνω την αγάπη του Πατέρα. ΑΜΗΝ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου