Μελέτη του Ευαγγελίου της Τρίτης της 3ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΤΡΙΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (21,28-32)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους άρχοντες των αρχιερέων και τους πρεσβυτέρους του λαού: “Τι νομίζετε γι’ αυτό; Ένας άνθρωπος είχε δυο παιδιά. Και πήγε και είπε στον πρώτο: Παιδί μου, πήγαινε σήμερα να εργασθείς στον αμπελώνα. Κι εκείνος απαντώντας είπε: Δεν θέλω. Αλλά ύστερα μετάνιωσε και πήγε.

Πήγε τότε και είπε το ίδιο και στον άλλο. Αλλά εκείνος απαντώντας είπε: Θα πάω, κύριε. Και δεν πήγε. Ποιος από τους δυο έκαμε το θέλημα του πατέρα;”. Του λένε: “Ο πρώτος”.

Τους λέει ο Ιησούς: “Αλήθεια σας λέω: οι τελώνες και οι πόρνες θα μπουν πριν από σας στη βασιλεία του Θεού. Διότι ήλθε σε σας ο Ιωάννης, μέσα σε δρόμο δικαιοσύνης, και δεν τον πιστέψατε, ενώ οι τελώνες και οι πόρνες τον πίστεψαν. Ενώ εσείς, αν και τον είδατε, ούτε ύστερα δε μετανοήσατε για να τον πιστέψετε”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πράξεις και όχι λόγια! Είναι εύκολο πράγματι να αναγγέλλουμε αλήθειες, να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο, να προτείνουμε στους άλλους συγκεκριμένες συμπεριφορές, αυτό όμως που πραγματικά αξίζει είναι οι πράξεις μας, είναι να μαρτυρούμε με τα έργα μας όσα διακηρύττουμε με το στόμα μας. Η παραβολή την οποία μας παρουσίασε σήμερα ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο είναι επίκαιρη για τον καθένα μας: πράγματι στον καθένα από εμάς μπορεί να συμβεί να αρνηθούμε, ενστικτωδώς, μια δέσμευση που μας ζητούν να αναλάβουμε. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο, να δώσουμε δηλαδή με αυθορμητισμό τη συγκατάθεσή μας σε μια δέσμευση.

Αυτό όμως που καθορίζει την αξία της επιλογής μας και της πράξης μας προέρχεται από το πόσο πραγματικά δεχόμαστε το θέλημα εκείνου που μας ζητά τη δέσμευση.

Ο ίδιος ο Κύριος μας λέει κατηγορηματικά: «Όχι όποιος μου λέει: Κύριε, Κύριε, θα μπει στη Βασιλεία των ουρανών, αλλά εκείνος που εκτελεί το θέλημα του Πατέρα μου, που βρίσκεται στους ουρανούς».

Και πάλι ο Ιησούς μιλώντας για την αποστολή του λέει: «Δεν αναζητώ το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα Εκείνου που με έστειλε».

Κατά το πάθος του, ενώ έτρεχε το αίμα ως ιδρώτας, στον κήπο των ελαιών στη Γεθσημανή είπε: «Πατέρα, αν θέλεις, απομάκρυνε από μένα αυτό το ποτήρι! Αλλά ας μη γίνει το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου».

Όταν μας δίδαξε να προσευχόμαστε, μας έμαθε να λέμε στον Πατέρα μας: «ας γίνει το θέλημα σου».

Επομένως, η εκτέλεση του θελήματος του Θεού, το οποίο μας φανέρωσε ο ίδιος ο Χριστός, είναι η πρωταρχική δέσμευση του Χριστιανού, είναι η κύρια αφορμή της προσευχής μας, είναι η οδός για την αγιοσύνη μας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κάνε με, Θεέ μου, εργάτη ειρήνης,
κάνε με, Θεέ μου, εργάτη πιστό της ειρήνης σου.
Όπου υπάρχει μίσος να φέρνω την αγάπη.
Όπου υπάρχει σκότος να φέρνω το φως,
στην αμφιβολία να φέρνω την πίστη.
Όπου υπάρχει έχθρα να φέρνω τη συγνώμη.
Όπου υπάρχει λύπη να φέρνω χαρά,
στην απελπισία να φέρνω ελπίδα.
Όπου υπάρχει ψέμα να φέρνω αλήθεια.
Όπου υπάρχει φόβος να φέρνω ανδρεία,
στην ανησυχία να φέρνω ειρήνη. . ΑΜΗΝ

(πηγή: https://episkopisyrou.gr/)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου