Μελέτη του Ευαγγελίου της Τρίτης της 28ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 12 Οκτωβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (11, 37-41)

Τον καιρό εκείνο, ενώ ο Ιησού μιλούσε, του ζήτησε ένας Φαρισαίος να γευματίσει μαζί του. Κι εκείνος πήγε στο σπίτι του και κάθισε στο τραπέζι. Αλλά ο Φαρισαίος όταν τον είδε απόρησε, επειδή δεν πλύθηκε πριν απ’ το φαγητό. Κι ο Κύριος του είπε: “Τώρα, εσείς οι Φαρισαίοι καθαρίζετε το εξωτερικό μέρος του ποτηριού και του πιάτου, αλλά το εσωτερικό σας είναι γεμάτο από αρπαγή και πονηριά. Ανόητοι! Μήπως δεν είναι ο ίδιος εκείνος που έκαμε το εσωτερικό και το εξωτερικό; Αλλά δώστε σε ελεημοσύνη ό,τι υπάρχει μέσα και όλα σας θα είναι καθαρά.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Για άλλη μια φορά και στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς παίρνει θέση με δύναμη ενάντια στη στάση Φαρισαίων και στη σχολαστική τήρηση της λατρείας τους, που είναι μονάχα εξωτερική.

Το πλύσιμο των χεριών μια καλή κοινωνικο-πολιτισμική πρακτική υπέρ της υγιεινής, είχε οριστεί από το Μωσαϊκό Νόμο. Ο Ιησούς εδώ την παραβλέπει για να τονίσει την υπεροχή της εσωτερικότητας και της αγάπης. “Εσείς καθαρίζετε το εξωτερικό, αλλά μέσα σας είστε γεμάτοι από απληστία.” Και όχι μόνο αυτό, αλλά θέλει να μας διδάξει πως το μυστικό για να είμαστε εσωτερικά καθαροί επιτυγχάνεται με την εξάσκηση της ουσίας του Νόμου, που είναι η Αγάπη.

Λοιπόν, ας κάνουμε δική μας την έκφραση της προσευχής από το στίχο του ψαλμού: “Ο Νόμος Σου, Κύριε, είναι η χαρά μου”. Ακόμα και ο Απόστολος Παύλος στην προς Γαλάτες επιστολή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επικεντρώνεται στην αγάπη: “Αυτό που μετράει είναι η πίστη που ενεργεί με αγάπη”.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, αντίθεση ανάμεσα στην πίστη και το νόμο, όταν ο σύνδεσμος που ερμηνεύει όλα αυτά είναι ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ της ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ  που βασίζεται στην αγάπη.

Αυτός είναι ο νόμος. Όμως, από μόνος μπορώ να αγαπώ; Όχι, δεν μπορώ να εξασκήσω την αγάπη αν δεν εμπιστευτώ το είναι μου ολόκληρο στον Κύριο, με ακλόνητη πίστη. Και αυτός δεν με αγνοεί! Δεν με περιφρονεί!

Και ακριβώς χάρη σ΄ αυτό το πιστεύω μας, Εκείνος μας βοηθά να αγαπούμε και μας δίνει τη δύναμη να δοθούμε στους αδελφούς μας, και μας καθιστά «καθαρούς». Ναι, η δέσμευση στην αγάπη μας καθαρίζει την καρδιά, το μυαλό και όλες τις αισθήσεις!

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

 

Κύριε Ιησού,

ιδού η καρδιά μου,

ιδού ο νους μου,

ιδού οι δυνάμεις μου.

Με τη δύναμη του Αγίου σου Πνεύματος,

καθάρισε την καρδιά μου, το νου μου,

τις δυνάμεις μου,

και κάνε τα όλα αυτά

εργαλεία αγάπης για τον πλησίον μου

και ιδιαίτερα για τους πιο μικρούς. Αμήν.

 

πνρ

πηγή: episkopisyrou.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου