Μελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής της 21ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 21ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 27 Αυγούστου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (25, 1-13)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του την παρακάτω παραβολή:  «Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με δέκα παρθένες, οι οποίες αφού πήραν τα λυχνάρια τους βγήκαν σε προϋπάντηση του γαμπρού. Αλλά πέντε απ’ αυτές ήταν επιπόλαιες και πέντε συνετές. Οι επιπόλαιες, όταν πήραν τα λυχνάρια τους, δεν πήραν μαζί τους λάδι. Ενώ οι συνετές πήραν λάδι στα δοχεία μαζί με τα λυχνάρια τους. Αλλά επειδή ο γαμπρός αργούσε όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν.

Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε κραυγή: “Έρχεται ο νυμφίος! Βγείτε σε συνάντησή του!”. Τότε σηκώθηκαν όλες οι κοπέλες κι ετοίμασαν τα λυχνάρια τους. Αλλά οι επιπόλαιες είπαν στις συνετές: “Δώστε μας από το λάδι σας, διότι τα λυχνάρια μας σβήνουν”. Απάντησαν τότε οι συνετές και είπαν: “Όχι, διότι υπάρχει κίνδυνος να μη φθάσει ούτε για μας ούτε για σας. Πηγαίνετε, καλύτερα, στους πωλητές και αγοράστε για σας”.

Κι ενώ εκείνες πήγαιναν να αγοράσουν, ήλθε ο γαμπρός κι αυτές που ήταν έτοιμες μπήκαν μαζί του στο γάμο κι έκλεισε η πόρτα. Ύστερα, ήλθαν και οι υπόλοιπες κοπέλες και έλεγαν: “Κύριε, κύριε, άνοιξέ μας!”. Αλλά εκείνος απάντησε λέγοντας: “Αλήθεια σας λέω: δε σας γνωρίζω”.

Αγρυπνείτε, λοιπόν, διότι δε γνωρίζετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Στο σημερινό Ευαγγέλιο βλέπω κυρίως μια πρόσκληση σε μια γαμήλια γιορτή, όπου ο νυμφίος είναι ο Χριστός και εγώ είμαι μια από αυτές τις δέκα καλεσμένες παρθένες που αναμένουν να υποδεχθούν τον νυμφίο για να μπουν μαζί του στη γιορτή.

Για να τον δεχτώ πρέπει να γιορτάσω μαζί του με ένα λυχνάρι λαδιού. Το λάδι είναι Εκείνος ο ίδιος, ο οποίος μου το δίνει κατά τη διάρκεια της πορείας μου, για την προετοιμασία αυτής της γιορτής. Πρόκειται για την πίστη μου και την αγάπη που τρέφονται από το δώρο του Λόγου του και της παρουσίας του στη ζωή μου. Αυτό προϋποθέτει μια διαδρομή που διαρκεί ολόκληρη τη ζωή.

Σε ποιο σημείο αυτής της διαδρομής βρίσκομαι;

Έχω αρκετό λάδι για να μπορέσω να αντέξω μέχρι την έλευση του νυμφίου;

Στην παραβολή βλέπουμε πως πέντε παρθένες είναι έτοιμες και χαρακτηρίζονται σοφές: είναι εκείνες που από καιρό προετοιμάζονται γι’ αυτή τη συνάντηση και έμαθαν να είναι προνοητικές.

Οι άλλες πέντε, που χαρακτηρίζονται επιπόλαιες, ήταν γεμάτες από ενθουσιασμό, αλλά δεν είχαν αρκετό λάδι. Έπρεπε να πάνε να αναζητήσουν τελευταία στιγμή μες στη νύχτα, αλλά όταν γύρισαν ήταν ήδη αργά, και η πόρτα είχε κλείσει.

Σκέφτομαι πως αυτή κατά κάποιο τρόπο είναι η διαδρομή του καθενός από εμάς. Αυτό το οποίο μας κάνει να ωριμάσουμε στην πίστη είναι περισσότερο οι κλειστές πόρτες παρά οι ανοικτές και γι’ αυτό θέλω να σκέφτομαι πως κάθε κλειστή πόρτα που συναντώ είναι ο ίδιος ο Ιησούς, ο οποίος το κάνει για να με βοηθήσει να ωριμάσω σταδιακά στην πορεία της πίστης μου, και πιστεύω πως στο τέλος της διαδρομής μου, όταν θα του ζητήσω: «που ήσουν στις δύσκολες στιγμές;» θα μου πει: «σε κρατούσα στην αγκαλιά μου».

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Κύριε, συγχώρησέ με

όταν, την πρόσκλησή σου να αγρυπνώ,

να σε ακούω, να προσεύχομαι,

τη ζω ως φορτίο,

ως ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να κάνω

ανάμεσα σε τόσα άλλα.

Δώσε μου να βλέπω όλα αυτά

και κυρίως την  προσευχή

και την μελέτη του Λόγου σου

ως μια πρόσκληση στη γιορτή,

ως ό,τι πιο ωραίο και σημαντικό

μπορεί να μου συμβεί,

στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αμήν.

πνρ

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου