Μελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής της 4ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΤΗΣ 4ΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (1,67-79)

Τον καιρό εκείνο, ο Ζαχαρίας, ο πατέρας του Ιωάννη, γέμισε από ‘Άγιο Πνεύμα και προφήτεψε λέγοντας:

«Ευλογητός ο Κύριος ο Θεός του Ισραήλ, που επισκέφθηκε και λύτρωσε το λαό του. Και φανέρωσε για μας μια δύναμη σωτηρίας, μες στη γενιά του Δαβίδ, του δούλου του. Όπως είχε πει με το στόμα των αγίων προφητών του, πριν από αιώνες. Να μας σώσει απ’ τους εχθρούς μας, κι από το χέρι όλων αυτών που μας μισούν. Να σπλαχνισθεί τους πατέρες μας, και να θυμηθεί την άγια του διαθήκη. Τον όρκο που έδωσε στον Αβραάμ, τον πατέρα μας, πως θα μας ελευθερώσει απ’ τα χέρια των εχθρών μας. Για να τον λατρεύουμε, χωρίς κανένας φόβο, αλλά με αγιοσύνη και δικαιοσύνη, ενώπιόν του, όλες τις μέρες της ζωής μας.

Και συ, παιδί μου, θα ονομασθείς προφήτης του Υψίστου, γιατί θα προχωρείς μπροστά από τον Κύριο, για να προετοιμάσεις τους δρόμους του. Για να κάνεις να γνωρίσει ο λαός του τη σωτηρία, στην άφεση των αμαρτιών του. Χάρη στη σπλαχνική καλοσύνη του Θεού μας, θα μας επισκεφθεί από ψηλά ο ήλιος που ανατέλλει. Αυτός θα φωτίσει όσους βρίσκονται στο σκοτάδι, και κάθονται κάτω απ’ τη σκιά του θανάτου. Και θα κατευθύνει τα βήματά μας, στο δρόμο της ειρήνης”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα που προηγείται της γιορτής της γέννησης του Χριστού, Βασιλιά της ειρήνης. Απόψε, αυτή τη βραδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, πιστοί ή λιγότερο πιστοί, όλες οι καρδιές, συνειδητοποιούν πως είναι μια ιδιαίτερη νύχτα. Πολλά στοιχεία μας μιλούν «για κάτι το διαφορετικό», από τις προετοιμασίες μέσα στο σπίτι, από τους στολισμένους δρόμους, από τις μικρές φάτνες που αναπαριστούν τη γέννηση του θείου Βρέφους που έρχεται ανάμεσά μας, μέχρι την αλήθεια που ο καθένας μας νιώθει στο βάθος της καρδιάς του.

Ας είναι μια νύχτα που μαζί με τον Ζαχαρία θα μπορέσουμε και εμείς να πούμε: «Ευλογημένος ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, που επισκέφτηκε και λύτρωσε το λαό του». Και εφόσον φέτος  δεν μπορούμε να συναχθούμε στον ενοριακό μας ναό για να υποδεχθούμε το Βασιλέα που έρχεται μέσα στη νύχτα, ας συναχτούμε ως οικογένεια γύρω από τη φάτνη του σπιτιού μας και ας προσευχηθούμε λέγοντας μαζί με το Ζαχαρία «Ευλογημένος ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, που επισκέφτηκε και λύτρωσε το λαό του».

Ναι, αδελφοί! Ο Κύριος έρχεται  για μας, γιατί εμείς, ο λαός του, έχουμε ανάγκη από τη λύτρωσή του. Αναγνωρίζουμε πως είμαστε αμαρτωλοί, αλλά ομολογούμε πως θέλουμε να ζούμε στον δρόμο της ειρήνης και του φωτός.

Έχουμε ανάγκη από το φως και την ειρήνη και αυτή είναι η πιο μεγάλη προσμονή του κόσμου μας: η ειρήνη, η βαθιά ειρήνη, που ξενικά από την ειρήνη που εδρεύει στο βάθος της καρδιάς μου. Ας ενωθούμε στην προσευχή, για να ζητήσουμε αυτό το δώρο και ας δεσμευτούμε να είμαστε οικοδόμοι της ειρήνης.

Αυτή την ιερή νύχτα, ας μη χάσουμε την ευκαιρία, μέσα στην  οικογένειά μας, ενωμένοι με μια καρδιά και μια ψυχή να ζητήσουμε αυτά τα δώρα από τον Κύριο. Ας τα ζητήσουμε  για την οικογένειά μας και για όλο τον κόσμο. Για να τελειώσουν οι εντάσεις, για να μειωθεί η διχόνοια και να απαλειφθεί ο πόνος που όλα αυτά ο γεννούν.

Τέλος, ας ζητήσουμε με θέρμη στον Κύριο να τελειώσει αυτή η πανδημία, που τόσο πολύ έχει αναστατώσει τις ζωές μας και τις καρδιές μας.

Έλα Κύριε να φωτίσεις όσους βρίσκονται στο σκοτάδι και κάθονται στην σκιά του θανάτου, γιατί συχνά είμαι και εγώ ένας από αυτούς, και κατεύθυνε τα βήματά μας στο δρόμο της ειρήνης.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Παντοδύναμε Θεέ και καλοκάγαθε Πατέρα,
στρέψε το βλέμμα σου πάνω μας
και άκουσε τις προσευχές μας.
Δώσε μας να μελετήσουμε με χαρά
το Μυστήριο της Γέννησης του Υιού σου
και να γίνουμε αιώνια μέτοχοι του ερχομού του μέσα στη δόξα.
Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου