Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 4ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΤΗΣ 4ΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1, 57-66)

Εκείνο τον καιρό, συμπληρώθηκε για την Ελισάβετ ο χρόνος για να γεννήσει και γέννησε ένα γιο. Άκουσαν οι γείτονες και οι συγγενείς της ότι ο Κύριος δόξασε το έλεός του επάνω της και χαίρονταν μαζί της.

Κι όταν έφθασε η όγδοη μέρα ήλθαν για την περιτομή του παιδιού και του έδιναν το ίδιο όνομα του πατέρα του Ζαχαρία. Απάντησε τότε η μητέρα του και είπε: ”Όχι, αλλά θα ονομαστεί Ιωάννης”. Της είπαν τότε: “Κανένας δεν υπάρχει ανάμεσα στους συγγενείς σου που να ονομάζεται με αυτό το όνομα”.

Έκαναν νεύματα στον πατέρα του για το πώς θέλει να το ονομάσουν. Εκείνος ζήτησε τότε μια μικρή πλάκα κι έγραψε τα εξής: “Ιωάννης είναι το όνομά του”. Και όλοι τότε θαύμασαν. Κι αμέσως ανοίχθηκε το στόμα του και λύθηκε η γλώσσα του και μιλούσε ευλογώντας το Θεό. Φόβος τότε έπεσε πάνω σε όλους τους γείτονές των, και όλα αυτά τα λόγια διαδόθηκαν σε όλη την ορεινή περιοχή της Ιουδαίας. Κι όλοι όσοι τα άκουγαν, τα φύλαγαν στην καρδιά τους λέγοντας: “Τι άραγε θα γίνει αυτό το παιδί;”. Και, πράγματι, το χέρι του Κυρίου ήταν μαζί του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μελετούμε σήμερα τη γέννηση του Ιωάννη Βαπτιστή. Ήδη από την αναγγελία της γέννησής του είχαμε δει γεγονότα που μιλούσαν για την παρουσία του Θεού, γεγονότα αγάπης με τα οποία ο Θεός μπαίνει στην ιστορία για να την ανανεώσει, να της ξαναδώσει τον χαμένο προορισμό της.

Η είδηση της γέννησης ενός παιδιού είναι πάντα αιτία χαράς και θαυμασμού, είναι αναγνώριση της συνέχειας της ζωής που μόνο ο Θεός μπορεί να δώσει. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε πολλά παιδιά να γεννιούνται σε καταστάσεις που δεν είναι καθόλου εύκολες. Αλλά ο Θεός ενεργεί και έτσι έκανε και με τον Πρόδρομο. Κάθε παιδί γεννιέται μέσα σ’ ένα σχέδιο Αγάπης το οποίο μας αποκαλύπτεται κάθε ημέρα.

Ας μπούμε λοιπόν, όπως και εχθές έτσι και σήμερα, στο βάθος της καρδιάς μας και νοερά ας πάμε στη  στιγμή της γέννησής μας, τότε που και για μας πολλοί φίλοι και γνωστοί θα αναρωτήθηκαν: «Τι άραγε θα γίνει αυτό το παιδί;».

Ο Θεός αποκαλύπτεται σε κάθε γέννηση.
Ο Θεός έχει μεγάλα σχέδια και για μας.
Είμαστε φανέρωση της αγάπης του Θεού.
Εμείς καλούμαστε να είμαστε αποκάλυψη τον σχεδίων του Θεού.
Είναι πράγματι έτσι η ζωή μας;

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Παντοδύναμε Θεέ και καλοκάγαθε Πατέρα,
ανακαίνισε τις καρδιές μας,
ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε
το Χριστό, τον Υιό σου.
Κάμε, χάρη στον ερχομό του,
να μάθουμε να ζούμε σαν γνήσια παιδιά σου.
Σου το ζητούμε στο όνομα του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου