Μελέτη του Ευαγγελίου της Πέμπτης της 22ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 2 Σεπτεμβρίου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (5,1-11)

Τον καιρό εκείνο, όταν το πλήθος συνωστιζόταν γύρω στον Ιησού για να ακούσει το λόγο του Θεού κι εκείνος στεκόταν κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, είδε να βρίσκονται στη λίμνη δυο πλοιάρια. Κι οι ψαράδες είχαν αποβιβασθεί απ’ αυτά κι έπλεναν τα δίχτυα. Μπήκε τότε σε ένα από τα πλοιάρια, σ’ αυτό που ανήκε στο Σίμωνα και του ζήτησε να απομακρυνθεί λίγο από τη στεριά. Κάθισε κι απ’ το πλοιάριο δίδασκε τα πλήθη.

‘Όταν σταμάτησε να μιλά, είπε στο Σίμωνα: “Πήγαινε στα βαθιά και ρίξε τα δίχτυα για ψάρεμα”. Απαντώντας ο Σίμωνας είπε: “Κύριε, αν και όλη τη νύκτα κοπιάσαμε, δεν πιάσαμε τίποτα. Αλλά επειδή εσύ το είπες, θα ρίξω τα δίχτυα”. ‘Όταν το έκαμαν, έπιασαν μεγάλο αριθμό ψαριών και τα δίχτυα σχίζονταν. ‘Έκαμαν τότε νεύμα στους συντρόφους που βρίσκονταν στο άλλο πλοιάριο να έλθουν και να τους βοηθήσουν. Πήγαν και γέμισαν με ψάρια και τα δυο πλοιάρια, σε σημείο που να βυθίζονται. ‘Όταν το είδε αυτό ο Σίμωνας Πέτρος, έπεσε στα γόνατα του Ιησού λέγοντας: “Απομακρύνσου από μένα, Κύριε, διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός”. Πράγματι , τον είχε κυριεύσει δέος και όσους ήταν μαζί του, εξαιτίας των ψαριών που είχαν πιάσει. Το ίδιο συνέβηκε και στον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τους γιους του Ζεβεδαίου, που ήταν συνέταιροι του Σίμωνα. Κι ο Ιησούς είπε στο Σίμωνα: “Μη φοβάσαι. Από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους”. Κι αφού τράβηξαν τα πλοιάρια στη στεριά, τα άφησαν όλα και τον ακολούθησαν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Θεωρώ ότι, σήμερα το πρωί δεν είναι τόσο σημαντικό να ψαρέψουμε τους άλλους, όσο το να “ψαρευτούμε” εμείς. “Να πιαστούμε” από τα δίχτυα του Λόγου. Αν πιαστούμε από το Λόγο, τότε θα ακούσουμε τον Ιησού να μας λέει: “Πήγαινε στα βαθιά”. Πόσο ωραία είναι αυτά τα λόγια! Με γεμίζουν με άπειρη χαρά.

Με αυτά τα λόγια, ο Ιησούς προσκαλεί στην αγιότητα. Τι σημαίνει πράγματι «πήγαινε στα βαθιά», αν όχι  «προσπάθησε για  την αγιοσύνη;» Ο Ιησούς σήμερα, όχι μόνο μου ζητά να «πάω στα βαθιά» αλλά πάνω απ ‘όλα με θεωρεί ικανό να το κάνω, παρόλο που εγώ είμαι μια  καταστροφή. Εκείνος θεωρεί πως μπορώ να τα καταφέρω. Του είμαι ευγνώμων γι ‘αυτό. Σε μένα σήμερα. ο Κύριος μου ζητά αυτό. Και σε εσένα, αυτό ζητά. Δεν έχει σημασία αν η ζωή μας μέχρι στιγμής ήταν μια μεγάλη προσπάθεια, ένας «άδικος κόπος» και μια «κακή ψαριά». Δεν έχει σημασία αν είμαστε μεγάλοι αμαρτωλοί, ή λιγότερο αμαρτωλοί, ή  φοβητσιάρηδες. Και ο Πέτρος ήταν. Αλλά εκείνη τη στιγμή, μπροστά σ’ εκείνη την πρόταση, μπροστά στον Ιησού που περνούσε, ακόμη και ο Πέτρος κατάλαβε. Κατάλαβε ότι η ζωή είναι πολύ περισσότερο από το να “παραμένω στην όχθη”, να τακτοποιώ τα δίχτυα απογοητευμένος και λυπημένος για μια κακή ψαριά, που δεν απέδωσε τα αποτελέσματα που ήλπιζα. «Πήγαινε στα βαθιά » είναι πολύ περισσότερο από το να μένουμε αγκυροβολημένοι στην ακτή της σιγουριάς μας. «Πήγαινε στα βαθιά » είναι πολύ περισσότερο από το να είμαστε ικανοποιημένοι μ’ αυτό.

Ο Ιησούς έρχεται σήμερα να μας προτείνει την πληρότητα. Μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε νέα εδάφη και νέες θάλασσες, να ζήσουμε σαν ζωντανοί. Να πετάξουμε σαν τους γλάρους, να πλεύσουμε στις θάλασσες της ύπαρξης όπως τα δελφίνια, δίχως να υπολογίζουμε στις δυνάμεις μας, αλλά στη δύναμη του Λόγου Του, που μας αλλάζει, μας διαπλάθει, και μας μεταμορφώνει, δημιουργώντας μέσα μας την επιθυμία για αγιότητα.

Ας ξεκινήσουμε την ημέρα ακούγοντας αυτό που ο Λόγος Του προτείνει στον καθένα από εμάς. Ας αφήσουμε να μας ψαρέψουν τα δίχτυα του «Λόγου Του». Ας ξεκινήσουμε την ημέρα μας σαν να είμαστε «ψάρια που ψαρεύτηκαν», ώστε να την ολοκληρώσουμε ως ζωντανοί άνθρωποι.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, ζωντανός Λόγος του Θεού.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Φοβάμαι να σου πω «ναι», Κύριε.

Πού θα με οδηγήσεις;

Φοβάμαι να Σου υπογράψω «εν λευκώ».

Φοβάμαι να Σου πω ένα «ναι»,

που θα απαιτήσει έπειτα πολλά άλλα «ναι».

Φοβάμαι να συναντήσω το βλέμμα Σου.

Φοβάμαι τις απαιτήσεις Σου.

Δεν σου έχω πει το «ναι», Κύριε,

αλλά και δεν μπορώ να βρω ησυχία.

Με παρακολουθείς…

Κάθε μέρα μιλάς στην καρδιά μου.

Θέλεις ν’ αποφασίσω. Θέλεις να Σου πω «ναι».

Βλέπω, Κύριε, πως ο κόσμος έχει ανάγκη από την παρουσία Σου.

Το βλέπω, ότι μόνο Εσύ μπορείς  να τον σώσεις.

Αλλά…θέλεις να τον σώσεις, χρησιμοποιώντας κι εμένα.

Θέλεις να τον σώσεις με την προσφορά μου.

Για να με χρησιμοποιήσεις, όμως,

θέλεις την ελεύθερη συγκατάθεσή μου,

όπως θέλησες την ελεύθερη συγκατάθεση της Μητέρας Σου

για να έρθεις στη γη.

Κύριε, δεν έχω τη δύναμη να σου πω «ναι».

Πάρε εσύ την πρωτοβουλία,

βοήθησε με, να πω «ναι». Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου