Μελέτη του Ευαγγελίου της Μεγάλης Δευτέρας

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 

18 Απριλίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (12, 1-12)

Έξι μέρες, λοιπόν, πριν το Πάσχα, ο Ιησούς ήλθε στη Βηθανία, όπου βρισκόταν ο Λάζαρος, αυτός που ο Ιησούς τον είχε αναστήσει απ’ τους νεκρούς. Εκεί έκαμαν για τον Ιησού ένα δείπνο και η Μάρθα υπηρετούσε, ενώ ο Λάζαρος ήταν ένας απ’ αυτούς που κάθονταν στο τραπέζι μαζί του. Τότε η Μαρία, αφού πήρε μισό λίτρο από γνήσιο πολύτιμο μύρο νάρδου, άλειψε τα πόδια του Ιησού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Το σπίτι γέμισε από την ευωδιά του μύρου. Λέει τότε ένας απ’ τους μαθητές του Ιησού, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, αυτός που έμελλε να τον προδώσει: “Γιατί αυτό το μύρο δεν πουλήθηκε για τρακόσια δηνάρια και να δοθεί στους φτωχούς;” Αλλά αυτό το είπε όχι επειδή τον ένοιαζε για τους φτωχούς, αλλά διότι ήταν κλέφτης κι έχοντας το ταμείο κρατούσε εκείνα που έβαζαν μέσα. Είπε τότε ο Ιησούς: “Άφησέ την! Για την ημέρα του ενταφιασμού μου το φύλαξε. Διότι τους φτωχούς πάντοτε θα τους έχετε μαζί σας, ενώ εμένα δε θα με έχετε πάντα”.

Πλήθος πολύ απ’ τους Ιουδαίους έμαθε ότι ο Ιησούς ήταν εκεί και πήγαν όχι μόνο για τον Ιησού, αλλά και για να δουν το Λάζαρο που ανάστησε απ’τους νεκρούς. Αποφάσισαν τότε οι αρχιερείς να σκοτώσουν και το Λάζαρο, διότι πολλοί απ’τους Ιουδαίους πήγαιναν γι’αυτόν και πίστευαν στον Ιησού.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε. Είναι μέρες πολύτιμες, όπως πολύτιμο είναι και το αρωματισμένο έλαιο με το πιο ακριβό έλαιο νάρδου με το οποίο η Μαρία αλείφει τα πόδια του Ιησού. Πολύτιμο όχι μόνο για την εμπορική του αξία, 300 δηνάρια, τα οποία δεν είναι και λίγα, αλλά πολύτιμο ιδιαίτερα για τη συμβολική του αξία.

Θα μπορούσε κάποιος να πει τι αξία έχει μια αγκαλιά; Τι αξία έχουν τα τελευταία λόγια κάποιου που πεθαίνει; Είτε οι τελευταίες κινήσεις του; ή όσα μας εμπιστεύεται;

Αυτό το αρωματισμένο έλαιο είναι πολύτιμο γιατί κατά βάθος η Μαρία φαίνεται να είναι η μοναδική που καταλαβαίνει πως ο Ιησούς ετοιμάζεται να δώσει τη ζωή του. Η πράξη της αυτή είναι προφητική, προεικονίζει τον ενταφιασμό, προεικονίζει το λάδι με το οποίο θα αλειφθεί το σώμα του μετά το θάνατο του. Είναι μια πράξη γεμάτη τρυφερότητα, φιλία. Ο Ιησούς θέλησε να περάσει στο σπίτι των φίλων του τις τελευταίες μέρες του και η Μαρία επιθυμεί να αποδείξει όλη την φιλία της, την καθαρότητα της αγάπης της.

Για τον Ιούδα αυτό το έλαιο με το οποίο αλείφει η Μαρία τον Ιησού, είναι μια άχρηστη σπατάλη, θα μπορούσε να πουληθεί και τα χρήματα να δοθούν στους φτωχούς, αλλά εκείνος δεν είχε καταλάβει ποιος είναι ο Ιησούς. Η Μαρία, μοναδική ανάμεσα σε όλους, κατανοεί πως ο Ιησούς παραδίδει τη ζωή του, κατανοεί πως σε αυτή τη στιγμή ο Ιησούς, είναι ο πιο φτωχός μεταξύ όλων και πως αυτό το έλαιο του ανήκει.

Ο Ιησούς, έχει παραδώσει την ζωή του ως Θεός ήδη με την ενσάρκωση του, τώρα την παραδίδει και ως άνθρωπος, και γίνεται φτωχός, είναι ο πιο αναγκεμένος από αγάπη, και εκείνο το έλαιο είναι η ανθρώπινη απάντηση σε ένα Θεό που έγινε άνθρωπος.

Κατά βάθος η Μαρία μας διδάσκει πώς να μείνουμε πλάι στον Ιησού, στους φτωχούς, στους τελευταίους: να είμαστε πλάι τους με τον Ιησού. Η διαδρομή που εκείνη διέτρεξε μέχρι να φιλήσει τα πόδια του διδασκάλου, είναι η οδός της σωτηρίας, είναι η οδός του Ιησού: οι φτωχοί θα είναι πάντοτε  μαζί μας στην ζωή, στην καθημερινότητα και αυτοί οι ίδιοι μπορούν να μας πουν  πόσο έχουν ανάγκη την αλοιφή της αγάπης και της δικαιοσύνης.

Ο Ιησούς γίνεται φτωχός ανάμεσα στους φτωχούς και μας διδάσκει να «σπαταλούμε», όπως η Μαρία, την τρυφερότητά μας, την αγάπη μας, με το να δινόμαστε στους φτωχούς, στους τελευταίους. Ο φτωχός δεν έχει ανάγκη μόνο από υλικά πράγματα όπως ο Ιούδας νόμιζε, αλλά και από την αγάπη μας, την ομορφιά μας, την συμπόνια μας….

Αυτό το Ευαγγέλιο, στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, θέλει να μας κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητους και προσεκτικούς σε κάθε πράξη, ώστε καθετί να γίνεται από και με αγάπη

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε είσαι το φως μου μέσα στα κατασκότεινα μονοπάτια μου, όπου είμαι μόνος και ανήμπορος. Εσύ είσαι η ελπίδα μου και η σωτήρια μου. Η παρέα Σου ποτέ δεν θα μου λείψει, όσο μόνος κι αν είμαι την μοναξιά μαζί Σου δεν θα την νιώσω. Δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν, γιατί Εσύ είσαι ο οδηγός μου. Ακόμη κι αν ένας στρατός ολόκληρος από εχθρούς βρίσκεται μπροστά μου για να με κατασπαράξει, η εμπιστοσύνη μου σε Σένα δεν θα λυγίσει διότι η πίστη μου είναι αγκυροβολημένη στην καρδιά του Κυρίου. Γι’ αυτή τη σιγουριά που μου δίνεις σ΄ ευχαριστώ. Για όλες εκείνες τις φορές που με υπερασπίστηκες μπροστά σε όλους που ήθελαν το κακό μου, σ ’ευγνωμονώ. Σου ζητώ ειλικρινά συγγνώμη ιε για όσες φορές παράκουσα το κάλεσμα Σου και δεν έκανα το θέλημα Σου.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου