Μελέτη του Ευαγγελίου της Δευτέρας της 23ης Εβδομάδας του Έτους

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 6 Σεπτεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (6,6-11)

Κάποιο Σάββατο μπήκε ο Ιησούς στη συναγωγή και δίδασκε. Και βρισκόταν εκεί ένας άνθρωπος που το δεξί του χέρι ήταν ξερό. Τον παρατηρούσαν οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι αν κατά το Σάββατο θα τον θεραπεύσει, για να βρουν να τον κατηγορήσουν. Αλλά ο Ιησούς γνώρισε τις σκέψεις τους και είπε στον άνθρωπο με το ξερό χέρι: “Σήκω όρθιος στη μέση”. Κι εκείνος σηκώθηκε και στάθηκε όρθιος.

Τους λέει τότε ο Ιησούς: “Σας ρωτώ αν επιτρέπεται κατά το Σάββατο να κάμει κανείς καλό ή να κάμει κακό; Να σώσει κανείς μια ζωή ή να σκοτώσει;” Κοιτάζοντας τους όλους ένα γύρο, λέει στον άνθρωπο: ” Άπλωσε το χέρι σου”. Το άπλωσε και το χέρι του αποκαταστάθηκε. Εκείνοι, όμως, έγιναν έξω φρενών και συζητούσαν μεταξύ τους για το τι να έκαναν στον Ιησού.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Πόσο είναι γενναίος ο Ιησούς μου! Έρχεται ως ιππότης, χωρίς πανοπλία και άλογο, οπλισμένος μόνο με την Αγάπη, για να προκαλέσει τον Φαρισαίο που έχω μέσα μου. Εκείνον που δεν με αγαπάει, αλλά με κρίνει, με παραλύει, εμποδίζοντάς με να αναπνεύσω  και να ζήσω μια ζωή και μια πίστη πλήρη, γιατί είναι χωρίς αγάπη.

Παρατηρήσατε πόσο ο Ιησούς μας φροντίζει, μας υπολογίζει; «Έλα εδώ στο κέντρο», λέει. Επειδή για Εκείνον, είμαστε σημαντικοί. Δεν είμαστε περιθωριακοί. Δεν είμαστε στο παρασκήνιο. Είμαστε πρωταγωνιστές. Πραγματικά ο Κύριος δεν κάνει διακρίσεις προσώπων.

Παλαιότερα, μελετώντας το σημερινό Ευαγγέλιο, όταν γινόταν αναφορά στο επεισόδιο, μιλούσαμε για “ξερό” χέρι. Σήμερα μιλάμε για “παραλυμένο” χέρι. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη μετάφραση, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η παράλυση του χεριού, η ξηρασία του, αλλά εκείνη της καρδιάς. Και αν σήμερα ο Ιησούς έρχεται να θεραπεύσει την καρδιά μας, είναι επειδή θέλει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, τα οποία η ξηρότητα της καρδιάς κρατούσε παράλυτα.

Εκείνος θέλει να τα χρησιμοποιήσουμε όπως τα χρησιμοποίησε και ο ίδιος. Να προσφέρουμε ένα χάδι, να στεγνώσουμε ένα δάκρυ, να απελευθερωθούμε  από τους σφιχτούς κόμπους του κακού, να φέρουμε τις αλοιφές που μπορούν να θεραπεύσουν τις πληγές, να ευλογούμε, να σφίγγουμε ζεστά τα άλλα χέρια, και να κάνουμε να φτάσει έτσι σε όλους η θέρμη της αγάπης του Θεού. Να έχουμε χέρια που δουλεύουν για το καλό, μέχρι να γεμίσουν με κάλους, χέρια που ακολουθούν το παράδειγμα των δικών Του χεριών, που επάνω στο Σταυρό, τρυπήθηκαν από τα καρφιά.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, το χάδι του Θεού.

Σας εύχομαι καλή αρχή της εβδομάδας.

Στοχασμός του don Pino Terranova

Προσευχήσου……

Σε ευχαριστώ, Κύριε

για το δώρο της παρουσίας σου

σε μένα και

σε κάθε ένα από τα αδέλφια μου,

με τους οποίους

σου ζητώ να με βοηθήσεις

να ζω σε πλήρη κοινωνία. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου