Μελέτη Ευαγγελίου της Τρίτης 27 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 17ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Αγίου Παντελεήμονος

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (13,36-43)

          Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς άφησε το πλήθος κι επέστρεψε στο σπίτι. Και τον πλησίασαν οι μαθητές του, λέγοντας: “Εξήγησέ μας την παραβολή των ζιζανίων του χωραφιού”. Κι εκείνος, απαντώντας, είπε:

“Αυτός που σπέρνει τον καλό σπόρο είναι ο Υιός του ανθρώπου, το χωράφι είναι ο κόσμος, ενώ ο καλός σπόρος είναι τα παιδιά της βασιλείας και τα ζιζάνια είναι τα παιδιά του πονηρού, ενώ ο εχθρός που τα έσπειρε είναι ο διάβολος. Ο θερισμός είναι το τέλος του κόσμου και οι θεριστές είναι οι άγγελοι.

Με τον ίδιο τρόπο που μαζεύουν τα ζιζάνια και τα καίνε στη φωτιά, έτσι θα είναι και στο τέλος του κόσμου. Θα στείλει ο Υιός του ανθρώπου τους αγγέλους του και θα μαζέψουν από το βασίλειό του όλα τα σκάνδαλα και όσους κάνουν την ανομία και θα τους ρίξουν στο καμίνι που καίει. Εκεί θα είναι το κλάμα και το τρίξιμο των δοντιών. Τότε οι δίκαιοι θα λάμψουν όπως ο ήλιος στη βασιλεία του Πατέρα τους.

Όποιος έχει αυτιά, ας ακούει».

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι ωραίο να ακούν τον Ιησού να επεξηγεί. Τη φαντάζομαι ως μια στιγμή οικειότητας και ηρεμίας με τους αποστόλους, στιγμή πολύ επιθυμητή, μετά από την πολύ κούραση. Είναι στιγμή στην οποία μπορούμε να βρεθούμε και εγώ και εσύ, μαζί Του. Προσωπικά βρίσκω πως, ο Ιησούς επεξηγώντας αυτήν την παραβολή, μιλάει για μας «εκατό τα εκατό». Το χωράφι είναι η ζωή μας. Ο καλός σπόρος και τα ζιζάνια είμαστε εμείς, ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε. Μπορούμε να είμαστε καλός σπόρος για πολλούς, αλλά μπορούμε επίσης να είμαστε και κακός σπόρος. Είναι για την καθημερινή μας ζωή η σημερινή παραβολή, αυτή που μας δόθηκε από τον ίδιο τον Ιησού, έτσι ώστε να έχουμε την «αληθινή ζωή»: την αιώνια. Η περικοπή τελειώνει με τη φράση “Όποιος έχει αυτιά, ας ακούει”.

Ας ακούμε προσεκτικά. Ας ακούσουμε με την καρδιά μας αυτό που ο Λόγος μας λέει. Επειδή αυτός ο Λόγος μας αναγγέλλει το μέλλον, αποκαλύπτοντάς μας πως για τα ζιζάνια δεν θα υπάρχει θέση στη Βασιλεία των Ουρανών. Ο Κύριος φωτίζει το παρελθόν μας, κάνοντάς μας ικανούς να το ξαναδούμε κάτω από το φως του Λόγου και υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, για να μας επιτρέψει να καταλάβουμε πού και πότε ήμασταν ζιζάνια. Μας βοηθά να μάθουμε από τα λάθη μας, δίνοντάς μας την δυνατότητα να ζητήσουμε συγχώρεση, και επομένως να συνεχίσουμε την πορεία μας. Αλλά κυρίως, είναι μια βοήθεια για το παρόν μας, για το “σήμερα”, έτσι ώστε να μπορούμε συνειδητά να επιλέξουμε να είμαστε “καλοί”, απομακρύνοντας τους πειρασμούς που θα μας κάνουν να είμαστε “κακοί”. Αν σήμερα, ως αποτέλεσμα αυτής της παραβολής, στο χωράφι της ζωής μας πέσει έστω και ένας σπόρος λιγότερος από τα ζιζάνια αλλά και ένας σπόρος του καλού περισσότερος,  ο Λόγος θα έχει ήδη φέρει τον καλό καρπό του, και ο κόσμος θα ωφεληθεί. “Όποιος έχει αυτιά ας ακούει”.
Ευλογημένος να είναι ο Ιησούς, ο καλός σπόρος στην ύπαρξή μας.
Σου εύχομαι μια όμορφη μέρα.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Κύριε, δώσε μου τη βαθιά βεβαιότητα, πως χωρίς Εσένα δεν είμαι τίποτα,
ούτε μπορώ να κάνω κάτι.
Επανένωσέ με μαζί σου με την προσευχή, και κάνε την να είναι
η σπουδαιότερη διάσταση της ζωής μου. Αμήν

πηγή: episkopisyrou.gr
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου