Μελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 7 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 14ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 1-7)

          Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς, αφού κάλεσε τους δώδεκα μαθητές του, τους έδωσε εξουσία πάνω στα ακάθαρτα πνεύματα, για να τα διώχνουν και για να θεραπεύουν κάθε ασθένεια και κάθε αρρώστια.

Και τα ονόματα των δώδεκα αποστόλων είναι αυτά: πρώτος ο Σίμωνας ο λεγόμενος Πέτρος και ο Ανδρέας ο αδελφός του, ο Ιάκωβος ο γιος του Ζεβεδαίου και ο Ιωάννης ο αδελφός του, ο Φίλιππος και ο Βαρθολομαίος, ο Θωμάς και ο Ματθαίος ο τελώνης, ο Ιάκωβος ο γιος του Αλφαίου και ο Θαδδαίος, ο Σίμων ο Καναναίος και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ο οποίος και τον πρόδωσε.

Αυτούς τους δώδεκα απέστειλε ο Ιησούς, και τους παρήγγειλε λέγοντας:

“Μην πάρετε το δρόμο που οδηγεί στους εθνικούς και μην μπείτε σε πόλη Σαμαρειτών. Αλλά πηγαίνετε, καλύτερα, στα χαμένα πρόβατα της γενιάς του Ισραήλ. Και όπου πάτε, να κηρύττετε λέγοντας: “Έφθασε η βασιλεία των ουρανών”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Φυσικά ο Κύριος μας διαλέγει και μας αποστέλλει, έναν προς ένα. Μας γνωρίζει όλους με το όνομά μας. Γνωρίζει τα όρια μας και τις πληγές μας. Και μας στέλνει να φροντίσουμε τους ασθενείς και πληγωμένους που συναντάμε στην πορεία της ζωής μας, δίχως να ανησυχούμε αν και εμείς είμαστε αδύναμοι, ευάλωτοι, πληγωμένοι. Ποιος, καλύτερα από εκείνον που γνωρίζει τον πόνο, καταλαβαίνει εκείνον που είναι πληγωμένος; Ποιος, καλύτερα από έναν που γνωρίζει την αμαρτία, είναι ικανός να καταλάβει την αδυναμία του άλλου; Και έτσι, με αγάπη και άμετρη εμπιστοσύνη, στέλνει εμάς, και σένα και μένα, αδύναμοι όπως είμαστε. Αλλά αυτό που μας ζητάει δεν είναι τόσο να πάμε σε μακρινές χώρες ανάμεσα σε αυτούς που ονομάζουμε «εθνικούς». Οι «εθνικοί», στους οποίους είμαστε απεσταλμένοι. είναι εκείνοι που έχουμε στο σπίτι, οι συγγενείς, οι κοντινοί, οι συνάδελφοι, οι φίλοι. Τους «αρπακτικούς λύκους» τους έχουμε ήδη μαζί μας. Δυστυχώς, πολλοί χριστιανοί, συχνά, είναι τέτοιοι πλέον, γιατί έχουν λάβει Βάπτισμα μόνο, ή κάτι παραπάνω. Αλλά στη ζωή τους έχουν χάσει τα χνάρια του Ιησού. Πρόκειται για άτομα που δεν πηγαίνουν πλέον στη  Θεία Λειτουργία ούτε Πάσχα και Χριστούγεννα. Δεν εξομολογούνται, και δεν κοινωνούν. Δεν προσεύχονται. Έχουν ιδέες ίδιες με εκείνες του κόσμου. Δεν υπάρχει πλέον σ’ αυτούς κάτι από χριστιανό. Είναι αυτοί τα «χαμένα πρόβατα του Ισραήλ», στα οποία πρέπει να αναγγελθεί η αγάπη του Ιησού. Είναι η δική μας «δύσκολη», και συχνά «δυσκολότατη» γη ιεραποστολής. Γη που έχει ξεραθεί και έχει ερημώσει, όπου είναι δύσκολο να κάνεις ακόμη και ένα μικρό βήμα. Είναι αυτοί οι πρώτοι στους οποίους πρέπει να αναζητήσουμε να φέρουμε τον Ιησού. Και αυτό δίχως να ξεχνάμε πως, εκτός όλων αυτών, έχουμε ακόμη μια γη ιεραποστολής ακόμη πιο κοντινή σε μας, γιατί είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν και είμαστε σταλμένοι από τον Ιησού, πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως εμείς πρώτοι έχουμε ανάγκη μεταστροφής.  Να θεραπευτούμε, να μας κατανοήσουν, να εισακουστούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανάμεσα σε εκείνους που ο Ιησούς διάλεξε για την ιεραποστολή, υπήρξε και ο Ιούδας, για τον οποίο ο Λουκάς, στο αντίστοιχο σημερινό εδάφιο μας λέει: «αυτόν που έγινε προδότης». «Έγινε» από επιλογή. Γι αυτό είναι αναγκαίο να αγρυπνούμε πάντοτε για τον εαυτό μας, και να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ζητήσουμε βοήθεια, παραμένοντας ενωμένοι μ’ Εκείνον, στα Μυστήρια, στην προσευχή. Και να δεχόμαστε εκείνους που ο Κύριος στέλνει σε μας, για να μας βοηθήσει στην πορεία, να μας στηρίξει. ώστε να μην πέσουμε στο ίδιο λάθος του Ιούδα, να γίνουμε δηλαδή προδότες, αν και έχουμε ξεκινήσει την πορεία μεταστροφής.

Ας προσευχηθούμε αδελφέ μου και αδελφή μου. Και ας μείνουμε ενωμένοι. Ο Κύριος μας διαλέγει και μας στέλνει. Υπάρχει ένας μεγάλος λαός που περιμένει εσένα. Ώστε εσύ να του φέρεις τον Ιησού. Ακόμη και μόνο με την παρουσία σου. Εσύ ντύσου τον Ιησού και πήγαινε. Εάν ο Ιησούς είναι σε σένα, «θα θεραπευτούν άρρωστοι», «θα διωχθούν δαιμόνια».
Καλή αποστολή.

Στοχασμός: don Giuseppe Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Σ’ ευχαριστώ. Κύριε, γιατί συνεχίζεις να πιστεύεις στον άνθρωπο και να του προσφέρεις νέες δυνατότητες.
Σ’ ευχαριστώ, γιατί με το δώρο του Πνεύματός σου μας δίνεις τη δύναμη να «τολμούμε» να δεσμευόμαστε στη ζωή μας.
Έλα στη γη της καρδιάς μου, Κύριε, δρόσισε τη με τη βροχή του Λόγου σου,
ώστε να μάθω να δέχομαι τη Βασιλεία σου, και έτσι να είμαι πλήρης από χαρά.
Αμήν

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου