Μελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 21 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (13, 1-9)

       Εκείνη την ημέρα, ο Ιησούς, αφού βγήκε από το σπίτι, καθόταν κοντά στη θάλασσα. Και συγκεντρώθηκε γύρω του πολύς κόσμος, ώστε αναγκάσθηκε να μπει και να καθίσει στο πλοιάριο. Και όλο το πλήθος στεκόταν στο γιαλό. Και τους είπε πολλά με παραβολές.

Τους είπε: “Ιδού, βγήκε ο σπορέας για να σπείρει. Και ενώ αυτός έσπερνε, κάποιοι σπόροι έπεσαν κοντά στο δρόμο και ήλθαν τα πουλιά και τους έφαγαν όλους. Και άλλοι έπεσαν σε πετρώδες έδαφος, όπου δεν υπήρχε αρκετό χώμα και αμέσως φύτρωσαν επειδή η γη δεν είχε βάθος. Και όταν ανέτειλε ο ήλιος κάηκαν, επειδή δεν είχαν ρίζα και ξεράθηκαν. Και άλλοι σπόροι έπεσαν ανάμεσα στ’ αγκάθια και ψήλωσαν τα αγκάθια και τους έπνιξαν. Και άλλοι έπεσαν στο καλό χώμα και καρποφόρησαν, άλλος εκατό, άλλος εξήντα και άλλος τριάντα φορές περισσότερο. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούει.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σήμερα το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τον Ιησού στη λίμνη της Γαλιλαίας, ο οποίος αναγκάζεται να ανεβεί σε μια βάρκα, εξαιτίας του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί γύρω του. Και διηγείται μια σημαντική παραβολή. Και την ερμηνεύει ο ίδιος, κάτι το οποίο είναι πολύ σπάνιο στο Ευαγγέλιο. Το βαθύ νόημα της παραβολής είναι ξεκάθαρο: καλούμαστε να ζούμε ακούγοντας το Ευαγγέλιο και όχι ακούγοντας την προσωπική μας απαίτηση. Ο σπορέας βγαίνει για να σπείρει και απλόχερα ρίχνει το σπόρο. Δείχνει πως δεν τον ενδιαφέρει να διαλέξει το έδαφος, αφού πολλοί σπόροι χάνονται. Μόνο εκείνοι οι σπόροι που πέφτουν σε καλό έδαφος φέρνουν καρπό. Ο Ιησούς, παρόλο που δεν το λέει, παρομοιάζει τον εαυτό του με το σπορέα. Και είναι δική του, όχι δική μας, η γενναιοδωρία του στο να σκορπά το σπόρο. Αυτός ο σπορέας δε λειτουργεί με μέτρα και υπολογισμούς, αλλά δείχνει εμπιστοσύνη ακόμη και σε εκείνα τα εδάφη που είναι δρόμος, ή ένας σωρός από πέτρες, και όχι έδαφος προετοιμασμένο και δεκτικό.

Ο σπορέας ρίχνει παντού το σπόρο, ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει. Το σίγουρο είναι πως όλα τα εδάφη είναι σημαντικά για το σπορέα. Πράγματι, δεν υπάρχει μέρος σε αυτή τη γη που να μην το θεωρεί άξιο προσοχής. Κανένα κομμάτι δεν είναι άχρηστο. Το έδαφος είναι ο κόσμος, και ένα μέρος του κόσμου είναι ο καθένας από εμάς. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε στην ποικιλία του εδάφους τις διαφορετικές καταστάσεις του κόσμου και του καθενός από εμάς. Ο Ιησούς δε θέλει να χωρίσει τους άνδρες και τις γυναίκες σε δυο κατηγορίες, εκείνους που αντιπροσωπεύουν το καλό έδαφος και τους άλλους το άγονο.

Ο καθένας από εμάς συνθέτει τα διαφορετικά εδάφη του Ευαγγελίου. Ίσως κάποιες μέρες είμαστε πιο πετρώδες έδαφος και άλλες λιγότερο, άλλες φορές πάλι δεχόμαστε το Ευαγγέλιο αλλά μετά αφήνουμε να μας κατακτήσει ο πειρασμός, και κάποιες άλλες στιγμές ακούμε το Λόγο του Θεού και φέρνουμε καρπό. Ένα είναι το βέβαιο για όλους: υπάρχει ανάγκη ο σπορέας να μπει στο χωράφι μας, να βγάλει τα χόρτα, να αφαιρέσει τις πέτρες, και να ρίξει με αφθονία το σπόρο. Το αν το έδαφος, είναι πετρώδες ή καλό, σχεδόν δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι να δεχθεί το σπόρο, δηλαδή το Λόγο του Θεού. Ο Λόγος αποτελεί πάντα ένα δώρο. Τα χέρια μας, που είναι συνηθισμένα να αγγίζουν πράγματα τα οποία θεωρούμε μεγάλης αξίας, θεωρούν μικρό πράγμα αυτό το μικρό σπόρο. Πόσες φορές δε θεωρήσαμε πιο σημαντικές τις παραδόσεις μας και τις πεποιθήσεις μας μπροστά στον ευαγγελικό λόγο!  Και όμως, όπως στο μικρό αυτό σπόρο περιέχεται όλη η δύναμη που θα κάνει να γεννηθεί ένα φυτό, έτσι και με το Λόγο του Ευαγγελίου… Περιέχει μια ενέργεια που δημιουργεί το μέλλον το δικό μας και του κόσμου.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Είμαι καλή γη σημαίνει ακούω Εσένα Θεέ που μου μιλάς.
Είμαι καλή γη σημαίνει μαθαίνω να ακούω.
Είμαι καλή γη σημαίνει ανακαλύπτω  πως
Εσύ Θεέ με αγαπάς.
Είμαι καλή γη σημαίνει ακούω Εσένα Κύριε, είμαι στην διάθεση σου,
σε δοξάζω και σε ευχαριστώ,
αισθάνομαι παιδί Σου,  εμπιστεύομαι τη ζωή μου σε Σένα.
Είμαι καλή γη σημαίνει σ’ αφήνω να με ανανεώσεις.
Είμαι καλή γη σημαίνει παρουσιάζομαι σ΄ Εσένα, «με» εμπιστεύομαι σ΄ Εσένα,
είμαι έτοιμος να δεχτώ ό,τι θελήσεις να μου προσφέρεις.
Είμαι καλή γη σημαίνει ανοίγω τα αυτιά μου και προσπαθώ να καταλάβω το μήνυμά Σου.
Είμαι καλή γη σημαίνει παραμένω με την πίστη και με την αγάπη στην παρουσία Σου. Αμήν.

πηγή: episkopisyrou.gr
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου