Μελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 6 Αυγούστου 2021

ΤΗΣ 18ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (9, 28-36)

          ‘Ύστερα από οκτώ μέρες, από τότε που τους είπε αυτά τα λόγια, πήρε ο Ιησούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο κι ανέβηκε στο βουνό για να προσευχηθεί. Και συνέβηκε ενώ προσευχόταν, να αλλάξει η μορφή του προσώπου και τα φορέματά του έγιναν άσπρα, και αστραφτερά. Τότε εμφανίσθηκαν δυο άνδρες που μιλούσαν μαζί του, και οι οποίοι ήταν ο Μωυσής και ο Ηλίας. Αυτοί εμφανίσθηκαν μέσα σε δόξα και του μιλούσαν για την έξοδό του, που έμελλε να εκπληρωθεί στην Ιερουσαλήμ.  Αλλά τον Πέτρο και τους συντρόφους του, τους είχε κυριέψει ένας βαρύς ύπνος. Αλλά παρέμειναν ξύπνιοι και είδαν τη δόξα του Ιησού και τους δυο άνδρες που στέκονταν μαζί του. Και την ώρα που απομακρύνονταν από κοντά του, είπε ο Πέτρος στον Ιησού: “Κύριε, είναι καλό να μείνουμε εδώ και να κάνουμε τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία”. Δεν ήξερε τι έλεγε. Ενώ αυτός ακόμα έλεγε αυτά τα λόγια, ήλθε μια νεφέλη που τους τύλιξε στη σκιά της. Κι εκείνοι φοβήθηκαν που μπήκαν μέσα στη νεφέλη. Και μια φωνή ήλθε απ’ τη νεφέλη, που είπε: “Αυτός είναι ο Υιός μου, ο εκλεκτός. Αυτόν να ακούτε”. Κι αφού ακούστηκε η φωνή, ο Ιησούς βρέθηκε μόνος. Κι εκείνοι δε μίλησαν καθόλου κι εκείνες τις ημέρες σε κανένα δεν είπαν τίποτα απ’ ό,τι είδαν.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα: είναι μια θαυμάσια εμπειρία που ο Ιησούς και οι απόστολοι δε θέλησαν να κρατήσουν για κείνους. Αλλά τη δώρισαν στην Εκκλησία  ώστε και εμείς να μπορέσουμε να τη ζήσουμε.

«Ο Ιησούς πήρε μαζί του τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη (εμένα κι εσένα δηλαδή…) και ανέβηκε… πάνω σε ένα ψηλό βουνό». Έχετε ποτέ ανεβεί στην κορυφή ενός βουνού; Ο ορίζοντας ανοίγει. Τα πνευμόνια αναπνέουν. Όλα γίνονται σχετικά, όλα μπορούμε να τα δούμε κάτω από μια καινούργια οπτική.

Η ζωή μας είναι βυθισμένη στα προβλήματα που φαίνεται να μας πλακώνουν, αλλά ο Ιησούς θέλει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωή μας είναι πέρα από αυτά, είναι καλεσμένη σε τόπους και ορίζοντες άπειρους.

«Η όψη του έγινε διαφορετική και τα ρούχα του άσπρα και αστραφτερά!» Μοιάζει σαν μια τέλεια διαφήμιση για τα καλύτερα απορρυπαντικά… Ο Λουκάς, με ένα λεξιλόγιο κατανοητό  σε όλους, μας βοηθά να δούμε σε βάθος την αληθινή μας ύπαρξη μεταμορφωμένη. Τίποτα το ακάθαρτο δεν εμποδίζει να δούμε το ουσιαστικό!

«Κύριε, είναι ωραίο για μας να μείνουμε εδώ…».

Η Μεταμόρφωση είναι μια πρόσκληση να ξεκολλήσουμε από τα υλικά πράγματα, για να γεμίσουμε το χρόνο με την προσευχή. Η ζωή αποκτά μια νέα διάσταση,  πιο θεϊκή. Τότε κάνουμε εμπειρία και ανακαλύπτουμε πως είναι ωραίο να «είμαστε» και ιδιαίτερα είναι ωραίο να είμαστε με τον Ιησού.

«Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, Αυτόν να ακούτε!». Ο πατέρας έχει ένα μόνο Λόγο και τον φανερώνει ολοκληρωτικά: τον Υιό. Σε εμάς ζητά να τον ακούμε, ώστε ακούγοντας εκείνον, να γίνουμε παιδιά του όπως εκείνος, μαθαίνοντας από εκείνον πώς να είμαστε παιδιά του Θεού.

Η ζωή μας είναι συχνά παραδομένη στην επιτυχία, στο χρήμα, στην εξουσία, που μας επιβάλουν να θέλουμε όλο και περισσότερο: περισσότερη επιτυχία, περισσότερο χρήμα, περισσότερη εξουσία, και όπου αντιστοιχεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο κενό, που μας κάνει να αισθανόμαστε ολοένα και λιγότερο αληθινοί άνθρωποι.

Άρχισε να εξασφαλίζεις 5 λεπτά μόνος με το Θεό: στο δωμάτιο σου, σε ένα ναό… Μην ανησυχείς για το τί πρέπει να πεις, μόνο κάνε σιωπή μέσα σου… Άκου με τα αυτιά της καρδιάς.
Ζήσε την εμπειρία της μεταμόρφωσης!

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

«Με» εναποθέτω στα χέρια σου, Κύριε, ολοκληρωτικά.
Εσύ με έχεις πλάσει για Σένα.
Δε θέλω πια να σκέφτομαι για μένα, αλλά μόνο να σε ακολουθώ.
Τι θέλεις να κάνω;
Επίτρεψε μου να βαδίσω μαζί σου, στη χαρά και στη λύπη.
Παραδίδω σε σένα επιθυμίες, πάθη, αδυναμίες, σχέδια, σκέψεις
που με κρατούν μακριά από Σένα και με κλείνουν συνεχώς στον εαυτό μου.
Κάνε σε εμένα ό,τι θέλεις!
Δεν συζητάω το κόστος.
Δεν αναζητώ να ξέρω από πριν τα σχέδιά σου για μένα.
Θέλω αυτό το οποίο θέλεις.
Δε λέω: «Όπου κι αν πας θα σε ακολουθήσω», γιατί είμαι αδύναμος.
Αλλά δίνομαι σε Σένα, ώστε εσύ να με καθοδηγήσεις.
Θέλω να σε ακολουθήσω στο σκοτάδι, δε σου ζητώ παρά την απαιτούμενη δύναμη.
Ω Κύριε, κάνε να φέρω καθετί ενώπιον σου, και να αναζητώ ώστε,
κάθε  απόφαση να είναι αρεστή σε Σένα, και η ευλογία σου σε όλες τις πράξεις μου.
Ας γίνει έτσι, Κύριε Ιησού. Αμήν.

πνρ
(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου