Μελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 18 Ιουνίου 2021

της 7ης εβδομάδας του Πάσχα

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (21, 15-19)

Αφού ο Ιησούς φανερώθηκε στους μαθητές του και έφαγε μαζί τους, είπε στο Σίμωνα Πέτρο: “Σίμων, γιε του Ιωάννη, με αγαπάς περισσότερο απ’ αυτούς;”
Του λέει ο Πέτρος: “Ναι, Κύριε, εσύ γνωρίζεις ότι σε αγαπώ”.
“Να βόσκεις τα αρνιά μου”, του απαντά.
Για δεύτερη φορά του λέει: “Σίμων, γιε του Ιωάννη, με αγαπάς;”
Του λέει: “Ναι, Κύριε, εσύ γνωρίζεις ότι σε αγαπώ”.
“Ποίμαινε τα πρόβατά μου”, του απαντά.
Για τρίτη φορά του λέει: “Σίμων, γιε του Ιωάννη, με αγαπάς;”
Λυπήθηκε ο Πέτρος επειδή για τρίτη φορά τον ρώτησε: «Με αγαπάς;», και του λέει: «Κύριε, εσύ τα γνωρίζεις όλα. Εσύ γνωρίζεις καλά ότι σε αγαπώ».
Του λέει ο Ιησούς: “Να βόσκεις τα πρόβατά μου”.
Αλήθεια, αλήθεια σου λέω: όταν ήσουν πιο νέος, έδενες τη ζώνη στη μέση σου και περπατούσες όπου ήθελες. Αλλά όταν θα γεράσεις, θα απλώσεις τα χέρια σου και άλλος θα δέσει τη ζώνη σου και θα σε πάει εκεί που δεν θέλεις”.
Αυτό το είπε για να φανερώσει με ποιο θάνατο θα δόξαζε το Θεό. Κι αφού του το είπε, του λέει: “Ακολούθα με”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Βόσκε τα αρνιά μου”. “Ποίμαινε τα αρνιά μου”. Είναι μια περικοπή που κινείται αργά η σημερινή. Στο σκοτάδι μιας ημέρας που μόλις χαράζει, το φεγγάρι, τα αστέρια και τα ήρεμα νερά της λίμνης είναι οι μάρτυρες αυτού του διαλόγου μεταξύ του Πέτρου και Ιησού. Ένας έντονος διάλογος, ο οποίος διεξήχθη ακριβώς εκεί που, πριν από τρία χρόνια, συναντήθηκαν για πρώτη φορά.

Ωστόσο, σήμερα, οι πρωταγωνιστές μαζί με τον Ιησού είμαστε εμείς. Είμαστε εμείς που τον συναντάμε ξανά στο περιθώριο μιας σελίδας του Ευαγγελίου. Σ΄ εκείνη ακριβώς τη σελίδα όπου, ίσως, μια μέρα, για πρώτη φορά στη ζωή μας συναντήσαμε τον Κύριο. Τότε ο Ιησούς είπε στον Πέτρο: «Ακολούθησέ με». Και σε μας κάποτε το είπε. Και όπως ο Πέτρος, την εποχή της μαθητείας, προσπαθήσαμε να τον ακολουθήσουμε με όλο μας το είναι. Και όπως ο Πέτρος, μερικές φορές κι εμείς πέσαμε και πληγωθήκαμε. Σήμερα ρωτά τον Πέτρο: “Με αγαπάς; Με αγαπάς;” Και σε μας το ζητά. Και εμείς, όπως ο Πέτρος, απαντούμε: “Κύριε, Εσύ ξέρεις ότι σε αγαπώ, παρά τον εαυτό μου, τις αδυναμίες μου, τις μικρότητές μου. Έτσι όπως είμαι, εγώ σε αγαπώ. Και το γεγονός ότι είμαι ακόμα εδώ το αποδεικνύει”.

Ιδού λοιπόν η απάντηση του Ιησού: “Αν με αγαπάς, ποίμαινε τα αρνιά μου”. Τα αρνιά, αυτοί που πλησιάζουν στην πίστη και είναι ακόμα νέοι και εύθραυστοι, είναι τα αγαπημένα θηράματα των λύκων. Πρέπει να προστατεύονται και να τρέφονται και είναι ακριβώς από μένα και από σένα που το ζητά αυτό. Όχι μόνο στους άλλους, αλλά σε σένα και σε μένα ζητά να είμαστε για αυτούς μητέρες, έτοιμοι να τους ταΐσουμε και να τους αγαπήσουμε, να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν, να ωριμάσουν στην πίστη.

Ο Ιησούς μας καλεί στην αγάπη του: “Αν με αγαπάς, βόσκε τα πρόβατά μου.” Τα πρόβατα είναι εκείνα που έχουν σταματήσει κατά τη μήκος του δρόμου. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν το «σκοτάδι της αμφιβολίας και της πίστης», αυτοί που έχουν πληγωθεί στην πορεία. Εσύ ποτέ μην τους εγκαταλείψεις. Να είσαι γι΄ αυτούς συντροφιά, μπαστούνι στο οποίο να ακουμπήσουν, νερό για να  ξεδιψάσουν, τροφή για να χορτάσουν, φάρμακο που θεραπεύει. Από μένα και σένα, αγαπητέ αδελφέ, αγαπητή αδελφή, είναι που το ζητά ο Θεός, για την αγάπη του Ιησού. “Ναι, αν με αγαπάς, θα το κάνεις αυτό”, λέει ο Ιησούς, “θα βόσκεις το κοπάδι μου, θα το κάνεις ως ποιμένας, επειδή ένας μόνο είναι ο μεγάλος Ποιμένας των προβάτων. Εσύ θα είσαι ο ποιμενικός σκύλος  που υπηρετεί από αγάπη τον Ποιμένα. Και θα το κάνεις με αγάπη και κατανόηση, αναγνωρίζοντας ότι κι εσύ υπήρξες εύθραυστος και έπεσες, αλλά συγχωρήθηκες. Έπεσες, και ξανασηκώθηκες. Ήσουν άρρωστος και θεραπεύτηκες, πεινασμένος και χόρτασες. Αυτό ζητά ο Ιησούς από εσένα και μένα σήμερα, μας το ζητάει προσωπικά. Μας το ζητάει ιδιωτικά και μας δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη. Δεν έχει σημασία αν είμαστε φτωχοί ή πλούσιοι, νέοι ή ηλικιωμένοι, μορφωμένοι ή όχι. Αν τον αγαπάμε, θα ποιμαίνουμε το κοπάδι του. Και θα το κάνουμε με αγάπη και για την αγάπη, για την αγάπη του Ιησού, όλα για τον Ιησού. Ας επικαλεστούμε το Άγιο Πνεύμα Του, να μας κάνει ικανούς για αυτό το καθήκον αγάπης.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Σε αγαπώ, Θεέ μου
και μοναδική μου επιθυμία είναι να σε αγαπώ έως την τελευταία πνοή της ζωής μου.
Σε αγαπώ, Θεέ μου, απεριόριστα αξιαγάπητε
και προτιμώ να πεθάνω αγαπώντας σε, παρά να ζήσω έστω και μια μόνο στιγμή δίχως να σε αγαπώ.
Σε αγαπώ, Κύριε.
Η μοναδική χάρη που σου ζητώ είναι να σε αγαπώ αιώνια.
Θεέ μου, εάν η γλώσσα μου δεν μπορεί να σου πει σε κάθε στιγμή πως σε αγαπώ,
θέλω η καρδιά μου να σου το επαναλαμβάνει τόσες φορές όσες αναπνέω.
Σε αγαπώ, θείε Σωτήρα μου, διότι σταυρώθηκες για μένα.
Θεέ μου, δώσε μου τη χάρη να πεθάνω αγαπώντας εσένα
και συνειδητοποιώντας ότι σε αγαπώ». Αμήν.

πνρ
(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου