Μελέτη Ευαγγελίου της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 17ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΘΑΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (10,38-42)

          Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς μπήκε σε κάποιο χωριό. Κάποια γυναίκα, που την έλεγαν Μάρθα, τον υποδέχθηκε σπίτι της. Κι αυτή είχε μια αδελφή που λεγόταν Μαρία, που πήγε και κάθισε κοντά στα πόδια του Κυρίου και άκουγε το λόγο του.

Αλλά η Μάρθα είχε επιδοθεί να ετοιμάσει μεγάλη περιποίηση. Πήγε τότε κοντά και είπε: “Κύριε, δε σε μέλει που η αδελφή μου με άφησε μόνη να υπηρετώ; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει”. Της απάντησε τότε ο Κύριος και της είπε: “Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και αγωνιάς για πολλά, ενώ υπάρχει ανάγκη μόνο ενός πράγματος. Η Μαρία, πράγματι, διάλεξε το καλύτερο μέρος, που δε θα της αφαιρεθεί”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η Μάρθα και η Μαρία συμβολίζουν στο ευαγγέλιο κάθε μαθητή που εναλλάσσει το διαλογισμό και την προσευχή με εργατικότητα και δράση. Μια λανθασμένη ερμηνεία των Ευαγγελίων στο παρελθόν, αντιπαραβάλλει τις δυο αδελφές, οι οποίες, αντίθετα, είναι οι δύο ράγες στις οποίες τρέχει το τρένο της πίστης. Δεν υπάρχει διαλογισμός που δεν οδηγεί σε δράση. Κάθε υπηρεσία που δεν αντλεί δύναμη από την προσευχή, είναι στείρα.

Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει τον ακτιβισμό της Μάρθας, ευαίσθητης στις ανάγκες του επισκέπτη, συγκεκριμένης στην προετοιμασία του δείπνου, που σίγουρα εκτιμάται. Η καλοπροαίρετη επίπληξη του Ιησού, σίγουρα δεν έχει στόχο την ενεργητικότητά της, (σίγουρα ο Δάσκαλος εκτίμησε πάρα πολύ το δείπνο), αλλά αφορά την αγωνία, την ανησυχία που συνοδεύουν την καλή πρωτοβουλία της Μάρθας.

Φυσικά και είμαστε καλεσμένοι να ενεργούμε, και να κάνουμε την πίστη μας συγκεκριμένη, αλλά με το βλέμμα συνεχώς στραμμένο στον Κύριο: Εκείνος είναι η πηγή της δράσης μας, είναι το κίνητρο, είναι και η ανταμοιβή μας.

Ας ζητήσουμε από την Αγία Μάρθα, σήμερα, να ζούμε την πίστη μας με συγκεκριμένες πράξεις ελπίδας, οι οποίες θα απορρέουν από τη συνάντησή μας με τον Κύριο.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

«Σε δοξάζω Κύριε για το Λόγο σου!
Σε ευχαριστώ γιατί και σήμερα βρήκα το χρόνο να σε συναντήσω
και να ακούσω τη φωνή σου.
Είναι δυνατός ο Λόγος σου, Κύριε, φτάνει βαθιά στην καρδιά,
φωτίζει το νου, τονώνει την πίστη, ανανεώνει την ελπίδα.
Δώσε μου Κύριε, το Πνεύμα σου το Άγιο, για να αντιλαμβάνομαι στη ζωή μου τη δύναμη αυτού του Λόγου.
Τα λόγια σου, Κύριε Ιησού, ας διατηρούν την καρδιά μου ελεύθερη και ειλικρινή,
ώστε να μου επιτρέπει να σε δέχομαι και να σε αναγνωρίζω, ως Κύριο μου και Σωτήρα μου.
Μάθε με να ακολουθώ  με πιστότητα το Λόγο σου, για να διατηρώ σταθερή την πίστη μου. Αμήν.

πηγή: episkopisyrou.gr
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου