Μελέτη Ευαγγελίου της Πέμπτης  22 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (20,1.11-18)

          Την πρώτη μέρα μετά το Σάββατο, έρχεται η Μαρία η Μαγδαληνή στο μνήμα κατά το πρωί, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι και βλέπει την πέτρα μετατοπισμένη απ’ το μνήμα.

Η Μαρία όμως στεκόταν έξω, κοντά στο μνήμα κλαίγοντας. Αλλά ενώ έκλαιγε, έσκυψε στο μνήμα και βλέπει δυο αγγέλους στα λευκά, να κάθονται εκεί που βρισκόταν το σώμα του Ιησού, ένας προς τη μεριά του κεφαλιού κι ένας προς τα πόδια. Της λένε τότε εκείνοι: “Γυναίκα, γιατί κλαις;” Τους λέει: “Πήραν τον Κύριό μου και δε ξέρω πού τον έβαλαν”. Μόλις τα είπε αυτά στράφηκε προς τα πίσω και βλέπει τον Ιησού να στέκεται, αλλά δεν κατάλαβε ότι είναι ο Ιησούς. Της λέει ο Ιησούς: “Γυναίκα, γιατί κλαις; Ποιον ζητάς;” Εκείνη, νομίζοντας πως είναι ο κηπουρός του λέει: “Κύριε, αν εσύ τον σήκωσες, πες μου πού τον έβαλες κι εγώ θα τον πάρω”. Της λέει ο Ιησούς: “Μαρία!”. Γύρισε τότε εκείνη και του λέει στα εβραϊκά: “Ραββουνί!” (που σημαίνει  `Διδάσκαλε’). Της λέει ο Ιησούς: “Μη με αγγίζεις, διότι ακόμα δεν έχω ανέβει στον Πατέρα. Πήγαινε στους αδελφούς μου και πες τους: `Ανεβαίνω στον Πατέρα μου και Πατέρα σας, το Θεό μου και Θεό σας’. Πηγαίνει τότε η Μαρία η Μαγδαληνή και αναγγέλλει στους μαθητές: “Είδα τον Κύριο!” και ό,τι  της είπε.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ξέρετε τι μου μετέδωσε αυτή η περικοπή του Ευαγγελίου; Αγάπη, πολλή αγάπη. Είναι μεγάλη η αγάπη που η Μαρία Μαγδαληνή τρέφει για τον Κύριό της. Σήμερα η Μαρία Μαγδαληνή μας διδάσκει. Και μπορεί να το κάνει. Γιατί εκείνη, την αληθινή Αγάπη, τη βρήκε πραγματικά. Και δεν την πρόδωσε ποτέ. Είναι μια αγάπη που την ωθεί να ψάξει, ακόμη και αν φαίνεται ότι ο θάνατος έβαλε τη  λέξη «τέλος» στην εμπειρία της με τον Κύριο Ιησού. Και δεν απογοητεύτηκε. Μου αρέσει να θεωρώ πως το Άγιο Πνεύμα μου ψιθυρίζει πως μια τέτοια αγάπη δεν είναι μια μεμονωμένη και  τυχαία περίπτωση. Μέσα στο χρόνο, και παρά τους καιρούς που ζούμε, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που τρέφουν πολλή Αγάπη για τον Κύριό Τους. Και σήμερα βρίσκουμε εκείνους που, πολύ νωρίς το πρωί, «πηγαίνουν στο μνήμα» για να μείνουν με τον Ιησού. Άτομα που κάθε μέρα, κινούνται για να πάνε στη Θεία Λειτουργία, σε αναζήτηση Εκείνου. Το κάνουν από αγάπη, όχι από συνήθεια. Και τον βρίσκουν ζωντανό. Και Εκείνος δίνεται ολοκληρωτικά σ’ αυτούς. Σε μια ανταλλαγή αληθινής αγάπης, που εμπλέκει Δημιουργό και δημιούργημα, το Σωτήρα και το σωσμένο. Που κάνει τον Ιησού να σε αποκαλεί με το όνομά σου, και να σε κάνει να νιώθεις πολύτιμος/η και αγαπητός/ή. Σε ωθεί να τον αποκαλείς «Διδάσκαλο», και να τον αναγνωρίζεις ζωντανό στον καθαγιασμένο άρτο. «Πήγε να αναγγείλει». Είναι αυτή η Αγάπη που σε αποστέλλει να αναγγείλεις. Είναι αυτή η Αγάπη που σε ωθεί να αναγγείλεις τον Ιησού, ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιείς λόγια, αρκεί μόνο η συμπεριφορά σου. Γιατί η αγάπη έλκει πάντα την προσοχή των ανθρώπων. Οι άνθρωποι έλκονται από αυτήν, όπως το σίδερο από έναν μαγνήτη. «Πήγε να αναγγείλει στους μαθητές». Δεν μπορεί να υπάρχει αγγελία χωρίς αγάπη. Δεν μπορείς να αναγγείλεις τον Ιησού εάν δεν νιώθεις αγάπη γι Αυτόν.

Η Μαρία Μαγδαληνή μας αποκαλύπτει σε ποιους να μεταδώσουμε πρώτα το μήνυμα: στους μαθητές… Σημειώστε πως δε στάλθηκε στους Ρωμαίους, στους εθνικούς και  στους εβραίους ιερείς. Αυτό θα έλθει μετά. Αναγγέλλεται στους μαθητές. Σε όποιον έμεινε στη Σταύρωση. Σε όποιον δεν καταφέρνει να μπει στην Ανάσταση. Πόσο με αγγίζει αυτό! Πόσο είναι αληθινό και επίκαιρο για την εποχή μας. Πώς μπορούμε να φέρουμε την αγγελία σε κάποιον που δεν είναι χριστιανός, αφού ακόμη και αυτός που είναι χριστιανός, δεν πιστεύει πλέον; Και είναι εδώ που έχουμε ευθύνη και εσύ και εγώ. Είμαστε καλεσμένοι να αναγγείλουμε στους αδελφούς μας στην πίστη, που συχνά όμως βρίσκονται σε σύγχυση από διάφορες παράξενες διδασκαλίες, πως το μνήμα είναι κενό, πως ο Κύριος Αναστήθηκε. Δεν είναι παραμύθι. Είναι ζωντανός, παρών, και μας καλεί με το όνομά μας. Μόνο όποιος αγαπά και νιώθει αγαπημένος μπορεί να μεταδώσει αυτή την αγγελία. Και να ωθήσει και άλλους να κινηθούν, για να πάνε και να δουν το κενό μνήμα.
Η Μαρία η Μαγδαληνή ας μας βοηθήσει σ’ αυτό:
«Σήμερα, τα αδέλφια σου, δεν πιστεύουν πλέον στον Ιησού σου. Βοήθησέ μας να τους αναγγείλουμε πως ο Ιησούς είναι ζωντανός και αναστημένος. Να τους πούμε «Αυτός ζει».

Στοχασμός: don Giuseppe Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Πάρε, Κύριε, και δέξου
Όλη μου τη μνήμη,
Όλη μου τη νόηση
Όλη μου τη θέληση,
Όλη μου την ελευθερία.
Κύριε, εσύ μου τα έδωσες
Σ’ εσένα πάλι τα προσφέρω.
Στη διάθεση σου ολότελα τ΄ αφήνω.
Δώσε μου την αγάπη σου,
Δώσε μου τη χάρη σου,
Κι αυτό μου είναι αρκετό.
Στο βάθος του δρόμου υπάρχει ένα φως,
γιατί ο Εσύ Θεέ κρατάς από το χέρι όσους σε εμπιστεύονται.
Αμήν.

πηγή: episkopisyrou.gr
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου