Μελέτη Ευαγγελίου της Πέμπτης 15 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (11, 28-30)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς στρέφει διαρκώς το βλέμμα του στα πλήθη που τον περιστοιχίζουν. Είναι οι φτωχοί, οι πεινασμένοι, οι άρρωστοι, είναι το πλήθος το οποίο σπλαχνίσθηκε, επειδή ήταν σαν πρόβατα δίχως ποιμένα. Αυτό το πλήθος είναι πάντοτε γύρω του. Και αυτός βρίσκεται με χαρά ανάμεσα τους. Και παρασυρμένος από την ευσπλαχνία του, τους καλεί όλους σ’ Αυτόν: «Ελάτε σ’ εμένα, όλοι εσείς, που κοπιάζετε». Είναι η βαθιά του επιθυμία να τους συγκεντρώσει γύρω του, για να μη χαθεί κανείς. Διακρίνει πολύ καλά πως στους ώμους τους βαραίνει η μοναξιά, ο πόνος της κούρασης, η απογοήτευση.

Ο Ιησούς θέλει να τους ελευθερώσει από αυτά τα βάρη και να τους δώσει ελπίδα για το μέλλον. Η απελευθέρωση αυτή συνεπάγεται την αποδοχή του ελαφριού φορτίου του Ευαγγελίου. Είναι το γλυκό βάρος της αγάπης. Είναι μεν φορτίο, γιατί ζητά από τον καθένα μας, ακόμη και από τους πιο φτωχούς, να απαρνηθούμε την αγάπη για τον εαυτό μας, αλλά είναι ελαφρύ, γιατί η αγάπη μας ελευθερώνει από τον εγωισμό μας και ανοίγει την καρδιά μας προς το Θεό και τους άλλους. Ναι, το Ευαγγέλιο μας ελευθερώνει από όλες τις μορφές σκλαβιάς, για να μας κάνει σκλάβους μόνο της αγάπης.

Και ο Ιησούς είναι το παράδειγμα. Γι’ αυτό μπορεί να πει σε όλους: «Μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά». Η πραότητα είναι η ιδιότητα της αγάπης του Ιησού, που βρίσκεται απέναντι στη σκληρότητα και στην αλαζονεία της αγάπης για τον εαυτό μας. Από αυτή την πραότητα έχουμε ανάγκη όλοι μας!

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Κύριε, δίδαξέ με πως πιστότητα σημαίνει να σε επιλέγω κάθε ημέρα ξανά και ξανά.
Κύριε, δίδαξέ με, πως η πιστότητα δεν μπορεί να είναι κλειστή, να κρύβεται πίσω από εξωτερικές πράξεις ευλάβειας.
Δίδαξέ με, πως η πιστότητα είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύπτω κάθε στιγμή,
ανακαλύπτοντας πως, αν η αγάπη είναι αληθινή, έχει πάντοτε νέες εσωτερικές απαιτήσεις.
Όταν δε συμβαίνει αυτό τότε η πιστότητα είναι νεκρή, και δε χρησιμεύει σε τίποτα.
Έρχομαι σε Εσένα Κύριε, που είσαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, για να βρει ανάπαυση η ψυχή μου.
Έρχομαι σε Εσένα, Κύριε, για να σηκώσω πάνω μου το ελαφρύ φορτίο του Ευαγγελίου,
το ελαφρύ φορτίο της αγάπης για Σένα και για τους άλλους. Αμήν

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου