Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 5 Απριλίου 2021

3η Εβδομάδα της Αγίας Τεσσαρακοστής

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (4,24-30)

Όταν ήλθε στη Ναζαρέτ, ο Ιησούς είπε στο λαό που ήταν στη συναγωγή: «Αλήθεια σας λέω: κανένας Προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του.
Αλήθεια, ακόμα, σας λέω: υπήρχαν πολλές χήρες στον Ισραήλ, την εποχή του Ηλία, όταν έκλεισε ο ουρανός για τρία χρόνια κι έξι μήνες, τότε που έπεσε μεγάλη πείνα επάνω σ’ όλη τη γη. Κι όμως, σε καμία απ’ αυτές δε στάλθηκε ο Ηλίας, παρά σε μια γυναίκα χήρα στα Σάρεπτα της Σιδωνίας. Και πολλοί λεπροί υπήρχαν στον Ισραήλ, στα χρόνια του Προφήτη Ελισαίου, αλλά κανένας τους δεν καθαρίστηκε εκτός από το Νεεμάν, το Σύρο».
Ακούγοντας αυτά, όλοι στη συναγωγή εξοργίστηκαν και σηκώθηκαν και τον έβγαλαν έξω από την πόλη. Τον έφεραν ως την άκρη του βουνού, επάνω στο οποίο ήταν χτισμένη η πόλη τους, με σκοπό να τον ρίξουν στον γκρεμό. Αλλά ο Ιησούς πέρασε από ανάμεσά τους κι έφυγε.
Λόγος του Κυρίου

Στοχασμός

“… και σηκώθηκαν και τον έβγαλαν έξω απ’ την πόλη”. (Λκ 4,24-30)

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας διηγείται την ημέρα που ο Ιησούς προσπάθησε, ανοικτά, να πει στους συγχωριανούς του πως εκείνος είναι ο Κύριος που αναζητούσαν, ο Μεσσίας που πρόσμεναν. Θέλησε επίσης να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύονταν να τον πιστέψουν. Παρ’ όλα αυτά όμως, εκείνοι τον απορρίπτουν.
Δεν μπορεί να είναι ο Μεσσίας, αυτός που είναι τόσο κοντά μας, που είναι πολύ απλός και που βρίσκεται διαρκώς παρών ανάμεσά μας, θα σκέφτηκαν οι συγχωριανοί του.
Και βέβαια, ακόμη σήμερα, οι κάτοικοι της Ναζαρέτ συνεχίζουν να περιμένουν το Σωτήρα. Κι όμως ο Κύριος μεγάλωσε εκεί, μαζί τους, ήταν ένας από αυτούς. Τι κρίμα! Τόση χάρη ανάμεσα τους και δεν την διέκριναν!
Ο Ιησούς, και σήμερα είναι εδώ μαζί μας, και μας ρωτά: «Τι θέλεις;» Θέλεις να ζήσουμε μαζί, θέλεις να είμαι συνεχώς παρών στη ζωή σου, ή προτιμάς να έρχεσαι να με συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα ή σε ιδιαίτερες περιστάσεις;
Απάντησέ μου, αλλά να ξέρεις πως εγώ είμαι δίπλα σου, και προσπαθώ να σου δηλώσω την παρουσία μου συνεχώς, μέσα από τα πρόσωπα που ζουν μαζί σου, με εκείνους που εργάζεστε μαζί, με τους φίλους σου.
Είμαι παρών στη ζωή σου διακριτικά, επειδή σέβομαι την ελευθερία σου, αλλά εσύ αν θελήσεις να με συναντήσεις, να με ακούσεις, να μου μιλήσεις, να ξέρεις πως εγώ
είμαι πάντοτε εκεί, κοντά σου! Μη με απορρίπτεις!
Ο Ιησούς μας ζητά να μην τον ψάχνουμε μακριά από εμάς ή στα μεγάλα πράγματα, γιατί εκείνος βρίσκεται στα μικρά και απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Σ’ εσένα, Κύριε, ήλπισα, ας μην ντροπιαστώ ποτέ μου.
Γίνε για μένα βράχος υπεράσπισης* κι οχυρωμένος οίκος για να με σώσεις, επειδή εσύ είσαι κραταίωσή μου* και καταφύγιό μου.
Επειδή εσύ, Κύριε, είσαι η προσδοκία μου,* Κύριε, είσαι η ελπίδα μου από τη νεότητά μου.
Επάνω σου στηρίχτηκα από τα μητρικά τα σπλάχνα,† από την κοιλιά της μητέρας μου είσαι ο προστάτης μου,*
σ’ εσένα διαρκώς η εξύμνησή μου.
Έγινα για πολλούς θαυμαστό σημείο,* κι εσύ κραταιός βοηθός μου.
Το στόμα μου ας πλημμυρίσει από τον αίνο σου,* από τη μεγαλοπρέπειά σου όλη την ημέρα.
Μη με απορρίψεις τον καιρό των γηρατειών μου,* όταν εκλείψει η δύναμή μου, μη μ’ εγκαταλείψεις.
Θεέ, μην απομακρυνθείς από μένα.* Θεέ μου, σπεύσε σε βοήθειά μου…
ΑΜΗΝ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου