Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 21 Ιουνίου 2021

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (19,25-27)

Στέκονταν, τότε, κοντά στο σταυρό του Ιησού η μητέρα του και η αδελφή της μητέρας του, η Μαρία, η γυναίκα του Κλωπά και η Μαρία η Μαγδαληνή. Ο Ιησούς, λοιπόν, όταν είδε τη μητέρα του και το μαθητή που αγαπούσε να στέκεται δίπλα της, λέει στη μητέρα του: “Γυναίκα, αυτός είναι ο γιος σου”. Μετά λέει στο μαθητή: “Αυτή είναι η μητέρα σου”. Κι από εκείνη την ώρα, ο μαθητής την πήρε στο σπίτι του.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ένα Ευαγγέλιο πολύ σύντομο το σημερινό, σχεδόν ένα “φλας”, για να μας δοθεί η δυνατότητα να το απολαύσουμε σε βάθος και να το αφομοιώσουμε για τη ζωή μας. Είναι μια φράση που θα ήθελα να επαναλάβω άπειρες φορές. Ένας μικρός στοχασμός, πολύ μικρός, που ξεκινάει από την καρδιά ενός παιδιού. Η φράση “Ιδού η Μητέρα σου”, είναι ήδη μια κατήχηση, με μεγάλη έκταση και βάθος. Ο Ιησούς είναι στο σταυρό. Ως συνήθως, μέχρι το τέλος, η ανησυχία Του είμαστε εμείς, οι μαθητές του. Αν αναθέτει τη μητέρα του στον Ιωάννη, και όχι στις “άλλες Μαρίες” που βρίσκονταν μαζί της κάτω από το σταυρό, οι οποίες ήταν αγαπημένες του συγγενείς, δεν είναι μόνο επειδή θέλει να τη φροντίζει ο Ιωάννης, αλλά, κυρίως, για να φροντίζει Εκείνη τον Ιωάννη. Και όλους τους άλλους, και τον καθένα μας, που ευάλωτοι όπως είμαστε, πρέπει να διασχίσουμε τη φουρτουνιασμένη θάλασσα του κόσμου, με κόντρα άνεμο. Δε μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι. Χρειαζόμαστε μια σωσίβια λέμβο να προστρέξει σε βοήθειά μας στις αντιξοότητες, ένα ζευγάρι φτερά ικανά να αντέξουν τους πιο ισχυρούς ανέμους. Η Αειπάρθενος Μαρία είναι η Μητέρα της Εκκλησίας, γιατί κάτω από το σταυρό έγινε η μητέρα του καθενός μας. Είμαστε τα παιδιά της. Βρισκόμαστε υπό την ευθύνη της. Δε μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς τη Μητέρα, η οποία είναι η σωσίβια λέμβος μας, η άγκυρά μας, το ασφαλές μας καταφύγιο. Δε μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς την αειπάρθενο Μαρία, που είναι τα “φτερά” που χρειαζόμαστε  για να φτάσουμε στα ύψη του Παραδείσου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ιησούς θέλει να την πάρουμε στο σπίτι μας. Να την κρατήσουμε στην καρδιά μας, και εκεί να τη βάλουμε να κατοικήσει. Όχι μόνο να τη φροντίζουμε εμείς, αλλά εκείνη να φροντίζει τον καθένα μας. Επειδή ο Ιησούς γνωρίζει την καλοσύνη και τη λεπτότητά της. Γνωρίζει την Καρδιά Της, γνωρίζει τα χάδια Της, γνωρίζει την προσοχή Της (… Δεν έχουν άλλο κρασί…) Προσωπικά πιστεύω ότι δε μπορούμε να είμαστε Χριστιανοί χωρίς την Αειπάρθενο  Μαρία. Ο ίδιος ο Ιησούς μας την έδωσε. Ήταν η τελευταία πράξη αγάπης και φροντίδας για  μας, πριν πεθάνει πάνω στο σταυρό. Ας την κρατήσουμε μαζί μας. Ας της επιτρέψουμε να φροντίσει εμάς και τις καταστάσεις μας.
Αειπάρθενε Μαρία, Μητέρα της Εκκλησίας, και δική μας Μητέρα, ικέτευε για μας, τα ευάλωτα παιδιά σου, που σε χρειάζονται και προστρέχουν σε σένα. Η Αειπάρθενος Μαρία να σας ευλογεί όλους, αδελφοί μου και  αδελφές μου.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Αειπάρθενε Μαρία,
Εσύ είσαι η μητέρα αλλά και η μαθήτρια του Ιησού!
Βοήθησέ με να ανακαλύψω την άπειρη τρυφερότητα, που ο Ιησούς έχει για μένα: Εκείνος έδωσε τη ζωή του για μένα!
Δίδαξέ με να μένω με τον Ιησού, να του δίνω από το χρόνο μου, ακόμη κι αν έχω πολλά επείγοντα πράγματα να κάνω!
Κάνε με να ακούω τη φωνή του, όπως έκανες εσύ, όταν μου μιλάει μέσα από το Ευαγγέλιο.
Βοήθησέ με να ψάξω στο βάθος της καρδιάς μου, για να δω πως ο Ιησούς είναι εκεί και με περιμένει, πως κατοικεί μέσα μου.
Βοήθησέ με να του λέω κάθε ημέρα Ναι, όπως έκανες εσύ!
Έτσι, θα μπορέσω να κάνω και εγώ τη ζωή μου δώρο αγάπης, σε όσους ζουν πλάι μου
και τότε η καρδιά μου θα είναι πλήρης από χαρά όπως η δική σου. Αμήν.

(πηγή:episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου