Μελέτη Ευαγγελίου Σαββάτου 10 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 14ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (10,24-33)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Αποστόλους του: «Δεν υπάρχει μαθητής πιο πάνω απ’ το δάσκαλό του, ούτε δούλος πιο πάνω απ’ τον κύριό του. Είναι αρκετό για το μαθητή να γίνει όπως ο δάσκαλός του και για το δούλο είναι αρκετό να γίνει όπως ο κύριός του. Αν αποκάλεσαν Βεελζεβούλ τον οικοδεσπότη, πόσο μάλλον τους οικείους του!
Μην τους φοβηθείτε, λοιπόν. Διότι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι σκεπασμένο και που δε θα ξεσκεπαστεί και τίποτα το κρυφό που δεν θα γίνει γνωστό. Ό,τι σας λέω στο σκοτάδι, εσείς να το πείτε στο φως και ό,τι ακούτε στο αφτί, κηρύξτε το πάνω στα δώματα.
Και να μη φοβάστε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά που δε μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή. Αλλά να φοβάστε περισσότερο εκείνον που μπορεί να κάμει να χαθούν στη Γέενα και την ψυχή και το σώμα. Δυο σπουργίτια δεν πουλιούνται για μια δεκάρα; Και ένα απ’ αυτά δεν θα πέσει στο χώμα χωρίς να το θέλει ο Πατέρας σας.
Κι εσάς, ακόμα και οι τρίχες της κεφαλής σας είναι μετρημένες. Λοιπόν, μη φοβάστε. Εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια.
Οπότε, όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω κι εγώ μπροστά στον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς. Αλλά όποιος με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους κι εγώ θα τον αρνηθώ μπροστά στον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς.

 Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς, σήμερα, θέλει να ενδυναμώσει τους δικούς του. Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, ιδιαίτερα για όποιον θέλει να ακολουθεί το Ευαγγέλιο. Υπάρχουν αυτοί που σκοτώνουν το σώμα, εκείνοι που κάνουν άτομα να υποφέρουν μέσα από την κριτική τους και τα ψεύδη τους. Πολλά γεγονότα μας δημιουργούν φόβο: φυσικές καταστροφές, ανίατες ασθένειες, βία, παιδοφιλία… Τα δελτία ειδήσεων μας παρουσιάζουν σχεδόν ένα δελτίο πολέμου, όπου οι κακές ειδήσεις κάνουν να χαθούν όλες εκείνες οι καλές και αγνές πράξεις που γίνονται καθημερινά στη γη.
Και την εποχή του Ιησού ο κόσμος είχε ανησυχίες. Ο εβραϊκός λαός ήταν υποταγμένος στους Ρωμαίους, οι καταδίκες σε θάνατο ήταν συχνές. Οι φτωχοί, τα ορφανά και οι ξένοι ζούσαν μια πολύ δύσκολη ζωή, δίχως προοπτικές.
Για να νικηθεί ο φόβος, ο διδάσκαλος χρησιμοποιεί δυο εικόνες που δείχνουν με εξαιρετικό τρόπο τη φροντίδα του για μας και σκοπό έχουν να μας εμπνεύσουν βαθιά εμπιστοσύνη, η οποία θα μας οδηγήσει στο να αφεθούμε ολοκληρωτικά σε Εκείνον.
Θυμίζει τα σπουργίτια, δηλαδή κάθε μικρό πουλί του ουρανού. Οι ειδικοί μας λένε πως έχουν δημιουργηθεί με θαυμάσιο τρόπο. Τα μικροσκοπικά οστά τους είναι δυνατά και κατάλληλα για να πετούν. Η σύγχρονη επιστήμη δεν κατάφερε ακόμη να αποκωδικοποιήσει το σύστημα που τους επιτρέπει να μεταναστεύουν για δυο και τρεις χιλιάδες μίλια. Κάθε σπουργίτι έχει από 1300 μέχρι 2600 πούπουλα. Ο Θεός μας, ο Δημιουργός μας, τα σχεδίασε τέλεια. Προέβλεψε κάθε οστό, κάθε πούπουλο και μετρά το καθένα από αυτά.
Μετά τα σπουργίτια, περνά στα μαλλιά… «ακόμη και οι τρίχες της κεφαλής σας είναι μετρημένες από τον ουράνιο Πατέρα σας». Το ανθρώπινο κρανίο καλύπτεται από περίπου 100-150 χιλιάδες τρίχες. Ο Θεός δημιούργησε τα μαλλιά για ένα σκοπό, και όχι μόνο για την εξωτερική εμφάνιση. Τα μαλλιά μας προστατεύουν από ηλίαση, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.
Ο Ιησούς θέλησε να ενδυναμώσει τους δικούς του και έτσι το μήνυμα του διαπέρασε τους αιώνες και έφθασε έως εμάς, για να μας ελευθερώσει από την αγωνία.
Μπορούμε επίσης να πούμε πως η εικόνα με τα σπουργίτια θέλει να υπογραμμίσει και την  ακόλουθη αλήθεια: εάν ακόμη και αυτά τα τιποτένια πλασματάκια δεν είναι δευτερεύοντα για τον Θεό της ζωής, πόσο μάλλον περισσότερο Εκείνος θα φροντίσει εμάς, εφόσον είναι Πατέρας μας!
Ο Ιησούς με αυτό «διαλύει» και μια άλλη διάσταση που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο: την τάση να υποτιμούμε τους εαυτούς μας!
«Εσείς αξίζετε πολύ περισσότερο από πολλά σπουργίτια».

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…


Σε δοξάζω Κύριε, γιατί σκύβεις με αγάπη και στοργή επάνω μου για να κοιτάξεις βαθιά μες την καρδιά μου
και να εξιχνιάσεις ό,τι κατοικεί μέσα της.
Σε ευχαριστώ Κύριε, για το Λόγο σου που έρχεται να ενδυναμώσει την καρδιά μου
και να την κάνει να αισθανθεί εμπιστοσύνη ώστε να μπορεί να νικά του φόβους της.
Ναι Κύριε, συχνά στη ζωή μου κυριαρχεί ο φόβος η αγωνία.
Ο Λόγος σου όμως σήμερα ήρθε να γεννήσει στην καρδιά μου τη γαλήνη
που δίνει η εμπιστοσύνη πως Εσύ είσαι Πατέρας που φροντίζεις με λεπτότητα τα παιδιά σου.
Σε λατρεύω Θεέ της ζωής γιατί στα δικά σου μάτια είμαι πολύτιμος και με έχεις πλάσει με λεπτότητα.
Με φροντίζεις, γιατί για σένα αξίζω περισσότερο από πολλά σπουργίτια. Αμήν

(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου