Καρδινάλιος Eugene Tisserant: μετά θάνατον αναγνώριση για τη συμβουλή στη σωτηρία των Εβραίων της Ρώμης

ΚΑΡΔΙNΑΛΙΟΣ EUGENE TISSERANT: ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Το ίδρυμα Yad Vashem World Holocaust Remembrance Center στις 21-10-21 ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει, μετά θάνατον, τρεις γάλλους ως “δίκαιους μεταξύ των Εθνών“, γιατί κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους της Ρώμης. Πρόκειται για τον καρδινάλιο Eugene Tisserant, τον επικεφαλής ιερέα του Ιερού Ναού του Αγίου Λουδοβίκου (San Luigi dei Francesi) Andre Bouquin και το γραμματέα του γάλλου πρέσβη στην Αγία Έδρα Francois de Vial.

O καρδινάλιος E. Tisserant (1884-1972) υπήρξε μεγάλη μορφή της Εκκλησίας μας. Γνώστης 13 γλωσσών (!) ανάμεσά τους τα εβραϊκά και τα ελληνικά, σπούδασε στη Γαλλία και στους Αγίους Τόπους. Ύστερα από τη χειροτονία του το 1907 υπηρέτησε κυρίως στη Ρώμη σε πανεπιστήμια ως καθηγητής, στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού (1908-36), ως Γραμματέας της Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες (1936-59), ως Υπεύθυνος της Συνόδου για τη Θεία Λατρεία (1951-67), ως Βιβλιοθηκάριος και Υπεύθυνος των Αρχείων του Βατικανού (1957-71), ως Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος του Παναγίου Τάφου (1962-1972). Το 1936 χρίσθηκε Καρδινάλιος, ενώ είχε σημαντική συνεισφορά στη διεξαγωγή της Β’ Οικουμενικής Συνόδου του Βατικανού και θεωρείται ότι έλαβε ψήφους ως υποψήφιος Πάπας κατά τις εκλογές των Ιωάννη 23ου και Παύλου 6ου. 

Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν κοινώς γνωστό ότι ήταν υπέρ των γαλλικών δυνάμεων που μάχονταν τους Γερμανούς, αλλά πρόσεχε να μην εκθέτει την Αγία Έδρα. Όταν όμως επισκέφθηκε την πατρίδα του, μετά την απελευθέρωση, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το Στρατηγό Ντε Γκώλ και την απλό λαό.

Το εβραϊκό Ίδρυμα που έχει βραβεύσει περίπου 28.000 πρόσωπα από 50 χώρες για σωτηρία Εβραίων κατά τον Πόλεμο αναφέρει ότι υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι ο γάλλος καρδινάλιος βράβευσε τον επικεφαλής του εβραϊκού νοσοκομείου της Ρώμης Guido Mendes, όταν απολύθηκε από τη θέση του λόγω θρησκείας αλλά και φυγάδευσε τον ίδιο και την οικογένειά του από την Ιταλία, φιλοξένησε στο σπίτι του τον επιχειρηματία Cesare Verona και έκρυψε την κόρη του σε μοναστήρι. Επίσης φιλοξένησε στο σπίτι του την οικογένεια Letzz: έκρυψε αρχικά σπίτι του και στη συνέχεια στην εκκλησία του Αγ. Λουδοβίκου τον ανήλικο Miron Lerner ο οποίος δεκαετίες αργότερα μίλησε για τη σωτηρία του στη Liberation.  

Πληροφορίες: CatholicPhilly.com 

Φωτογραφίες: Wikipedia 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου