Καθολικές ειδήσεις από τρεις Ηπείρους: Νικαράγουα – Αιθιοπία – Γαλλία

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ : ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΝΟΥΝΤΣΙΟΥ

Η Αγία Έδρα με επίσημη ανακοίνωση στις 12-3-2022, εξέφρασε δυσαρέσκεια και θλίψη για την αναγκαστική αποχώρηση του Νούντσιου Waldemar Stanislaw Sommertag από τη Μανάγκουα, γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει τα αισθήματα του λαού της Χώρας προς την Εκκλησία. O πολωνός Ιεράρχης, από το 2018 στη Νικαράγουα, αποχώρησε το απόγευμα της 6-3-22, χωρίς καν να αποχαιρετήσει την Καθολική Ιεραρχία, μετά την ενημέρωση ότι η κυβέρνηση Ορτέγα αίρει το διπλωματικό καθεστώς του! Το περίεργο είναι ότι ως τώρα ο Νούντσιος θεωρείτο από τα λίγα εκκλησιαστικά πρόσωπα με τα οποία η κυβέρνηση δεν είχε έρθει σε φανερή σύγκρουση, γιατί ο διπλωμάτης είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε μια «Επιτροπή Συμφιλίωσης» του καθεστώτος με την αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την τοπική Καθολική Εκκλησία.   

Υπενθυμίζουμε ότι στις 7-11-21 ο 75χρονος πλέον Ortega (ο οποίος έχει ως αντιπρόεδρο τη σύζυγό του Rosario Murillo) επανεκλέχθηκε για 4η συνεχή φορά στην Προεδρία της χώρας, αφού είχε συλλάβει ή αποκλείσει από υποψήφιο κάθε σοβαρό αντίπαλο! Μάλιστα στις 12-3-22 ανακοινώθηκε στη Μανάγκουα ότι κρίθηκε δικαστικά «ένοχη για καταχρήσεις και ξέπλυμα χρήματος», μέσω του Ιδρύματος Ελευθερίας του Τύπου «Βιολέτα Μπάρος ντε Τσαμόρο» η 68χρονη πρόεδρός του Κριστιάνα Τσαμόρο, κόρη της Βιολέτα και βασική αντίπαλός του Ορτέγα, που έχει τεθεί σε κατ` οίκον περιορισμό και της είχε απαγορευθεί η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές. Η Βιολέτα Μπάρος ήταν Πρόεδρος τη Χώρας (1990-97) νικώντας τον ως τότε Πρόεδρο Ορτέγα, «λάθος» που δεν επιτράπηκε να επαναληφθεί…

Θυμίζουμε ότι από το 2018 που κατέστειλε βίαια και με αρκετούς νεκρούς, πολιτικές διαδηλώσεις εναντίον του, το καθεστώς Ορτέγα είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία. Ο καρδινάλιος της Μανάγκουα Leopoldo Brenes έχει δηλώσει ότι “έχουμε ξανααντιμετωπίσει παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις αλλά η Εκκλησία δε καθοδηγείται από ανθρώπους αλλά από το Άγιο Πνεύμα και δε φοβάται…”.

 

ΑΙΘΙΟΠΙΑ: ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΘΙΟΠΕΣ

Για άλλη μια φορά η Καθολική Ιεραρχία της Χώρας καταγγέλλει δημόσια την ένοπλη σύρραξη, την απώλεια ανθρώπινων ζωών, την εκτόπιση πληθυσμών και την καταστροφή των υποδομών σε ένα «εμφύλιο και όχι μόνο πόλεμο» που διαρκεί από το Νοέμβριο 2020. 

Έχουμε κινητοποιηθεί, μαζί με Αδελφές Εκκλησίες από όλο τον κόσμο, για να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς των περιοχών Tigray, Amhara, Oromia, Afar και Benishangul Gumuz, με ανθρωπιστική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης.

Ανανεώνουμε την έκκλησή μας για προστασία της ανθρώπινης ζωής και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σημειώνουν οι Ιεράρχες 

Αλλά ποιος τους ακούει…

 

ΓΑΛΛΙΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΕ Ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ π. JACQUES  HAMEL

Ηταν 26-7-2016 όταν δύο 19χρονοι «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», οι Adel Kermick και Abdel Matik Petitjean, εισέβαλαν σε μια επαρχιακή Καθολική Εκκλησία στο Saint Etienne du Rouvray στη Ρουέν της Νορμανδίας, κράτησαν για λίγο ομήρους τον ιερέα και τους λίγους πιστούς και τελικά έπεσαν νεκροί από τη γαλλική αστυνομία, αφού είχαν ήδη δολοφονήσει το γηραιό ιερέα. 

Στις 12-3-22 ανακοινώθηκε η καταδίκη σε 13ετών κάθειρξη του Στίβεν Ζαν Λουί, ηγετικής φυσιογνωμίας του Ι.Κ. στη Γαλλία και «εμπνευστή» της αποτρόπαιης πράξης, που είχε πείσει τους δυο νεαρούς να την εκτελέσουν… 

Ο π. Hamel, ήδη τότε 86 ετών και «συνταξιούχος» από το 2005, συνέχιζε να προσφέρει ποιμαντικές υπηρεσίες ως βοηθός εφημέριος, στην τελευταία ενορία που είχε υπηρετήσει. Είχε συνεργασία και προσωπική φιλία με τον Ιμάμη της περιοχής. Το τραγικό τέλος του τον έκανε «μάρτυρα» για πιστούς και λαϊκούς Γάλλους που υπερασπίζονται τη συνύπαρξη των θρησκειών. 

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η επισκοπική διαδικασία για να προωθηθεί στην Αγία Έδρα  η αγιοκατάταξή του.

Πληροφορίες / φωτογραφία: για Νικαράγουα από Vatican News και ΕφΣυν  – για Αιθιοπία από Πρακτορείο FIDES – για Γαλλία από L` Avvenire 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου