Φραγκίσκος: Εννέα χρόνια Πάπας Ρώμης (13/3/13 – 13/3/22)

Ο Θεός αποφασίζει για το μέλλον των ανθρώπων και της Εκκλησίας του.

Έτσι και ένας Ιεράρχης που είχε ήδη υποβάλλει παραίτηση, λόγω ορίου ηλικίας, από την Αρχιεπισκοπή του Μπουένος Άιρες και περίμενε να αντικατασταθεί, εκλέχθηκε Διάδοχος του Αγίου Πέτρου. Μετακόμισε στη Ρώμη και στην κυριολεξία άλλαξε την άποψη πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων για την Καθολική Εκκλησία: για τους πολλούς είναι αυτός που την ανανεώνει και τη φέρνει αντιμέτωπη με τα λάθη της, για λίγους είναι αυτός που την καταστρέφει. Σε κάθε περίπτωση είναι μια μεγάλη προσωπικότητα της Εκκλησίας μας, για την οποία θα αναφέρουμε συμβολικά 9 τομείς παρεμβάσεών του, όπως τις έχουμε παρακολουθήσει στα χρόνια της Αρχιερατείας του. 

ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ

Ο ίδιος ο Φραγκίσκος έχει επιλέξει ένα λιτό τρόπο ζωής και κυκλοφορίας του εκτός Βατικανού και ζητά το ίδιο από τους Επισκόπους και τους Ιερείς. Επίσης προωθεί την παρουσία εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας από την Ασία και την Αφρική στους θεσμούς της Αγίας Έδρας, δίνει μεγαλύτερη αυτονομία αποφάσεων στις Ιεραρχίες κάθε Χώρας, διεξήγαγε ήδη μια ειδική Σύνοδο για τα ζητήματα του Αμαζονίου και προωθεί «Σύνοδο για τη Συνοδικότητα» για την καλύτερη εκπροσώπηση όλων των φορέων της Εκκλησίας στο μέλλον. 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  

Ο πρώτος Ποντίφικας με τόσο συγκεκριμένη άποψη για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο: προωθεί την προστασία του κοινού μας σπιτιού σε όλες τις Ηπείρους

Εκτιμά και δικαίως ότι το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από την αποφυγή καταστροφής των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 

Στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης και σε εφαρμογή των ευαγγελικών παραβολών ο Πάπας έχει υπερασπισθεί, μέχρι …παρεξηγήσεως των χορτασμένων του πλανήτη, τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη Χώρα τους λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών και αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής. 

Εννέα χρόνια συνεχώς, από τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική ως την Ουκρανία, ζητά ειρήνη και παύση των εχθροπραξιών, αλληλεγγύη και αγάπη προς τους αναγκεμένους και φροντίζει η ίδια η Καθολική Εκκλησία, μέσω της Κάριτας και άλλων εκκλησιαστικών θεσμών, να δίνει το καλό παράδειγμα. Όπου είναι δυνατό ταξιδεύει ο ίδιος σε εμπόλεμες περιοχές, όπως στο Ιράκ (πριν ένα έτος) και στο Νότιο Σουδάν και Κονγκό – Κινσάσα σε λίγο καιρό.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 

Η σθεναρή υποστήριξη των υγειονομικών κανόνων και του εμβολιασμού χαρακτήρισε τη στάση της μεγάλης πλειοψηφίας της Καθολικής Εκκλησίας υπό την ηγεσία του Φραγκίσκου. Οι Εκκλήσεις του για πρόσβαση των φτωχών περιοχών του πλανήτη σε εμβόλια και η προσπάθεια οικονομικής και υγειονομικής στήριξης της Αγίας Έδρας προς τις φτωχότερες χώρες, είναι χαρακτηριστικές σε όλη την περίοδο της Covid-19.  

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ – ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ο Φραγκίσκος ενδιαφέρεται για όσους η τρέχουσα οικονομία αδιαφορεί. Για τους φτωχούς που ζουν στο περιθώριο των κοινωνιών, για τους ηλικιωμένους που βιώνουν μοναξιά και φόβο περιθωριοποίησης, για τις οικογένειες που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Γι` αυτό ζητά από τους θεσμούς της εκκλησίας, σε τοπικό επίπεδο, να τους αναζητήσουν και βοηθήσουν. Ο ίδιος, εκτός από το παράδειγμα που δίνει, μέσω της Παπικής «Ελεημοσυνερίας», για τη φροντίδα των αναγκεμένων της αιώνιας πόλης, θεσμοθέτησε την Παγκόσμια Ημέρα Παππούδων και Ηλικιωμένων, οργάνωσε Σύνοδο για την Οικογένεια και μιλά συνεχώς για την ανάγκη η Εκκλησία να είναι δίπλα σε όσους τη χρειάζονται.   

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΏΝ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Τα τελευταία 9 χρόνια αυξήθηκαν οι λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, που έχουν θέσεις ευθύνης σε εκκλησιαστικούς θεσμούς. Από τη διεύθυνση Υπηρεσιών του Κράτους του Βατικανού ως την Πρυτανεία Καθολικών Πανεπιστημίων και από τη διοίκηση καθολικών Οργανισμών ως το Συμβούλιο για την Οικονομία της Αγίας Έδρας και υπηρεσίες της Συνόδου των Επισκόπων. Επίσης οι γυναίκες έγιναν επίσημα δεχτές ως Ακόλουθοι και Αναγνώστες στους Ναούς.

Εννοείται ότι δεν αναφερόμαστε στην ανάδειξη γυναικών στο ιερατείο, όπως συμβαίνει σε κάποιες προτεσταντικές εκκλησίες ή ζητά η γερμανόφωνη Καθολική Εκκλησία, γιατί αυτή δεν είναι απόφαση που μπορεί να πάρει ένας Πάπας αλλά μια Οικουμενική Σύνοδος.

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 

Για εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων αλλά και προσαρμογή στα νέα δεδομένα ο Φραγκίσκος αναζητά συνεχώς τρόπους ορθολογικής, διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των θεσμών της Αγίας Έδρας. Έχει θεσμοθετήσει Συμβούλιο 9 Καρδιναλίων από όλο τον κόσμο για να μελετήσει συνολικές διοικητικές αλλαγές (σε αντικατάσταση του Pastor Bonus του Ιωάννη Παύλου Β ) Ως τότε ενώνει υπηρεσίες, δημιουργεί θεσμούς οικονομικού ελέγχου και πειραματίζεται για να βρει τις κατάλληλες λύσεις. Επίσης απλοποίησε κάποιες διαδικασίες ακύρωσης γάμου και αναθεώρησε όλο το ποινικό δίκαιο της Εκκλησίας.

ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ο Φραγκίσκος έχει συνεχείς επαφές με θρησκευτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες. Η μετριοπαθής στάση του και οι γενικότερες απόψεις του συναντούν ευήκοους ακροατές. Η υπογραφή κειμένου για την αδελφοσύνη και καταδίκης του θρησκευτικού εξτρεμισμού, που υπογράφηκε με τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ Αζχάρ, το Φεβρουάριο 2019, στα Η.Α.Ε., η επίσκεψή του στο θρησκευτικό  Ηγέτη των Σιιτών, πέρυσι στο Ιράκ, οι καλές σχέσεις με Πατριάρχες και τον Αγγλικανό Προκαθήμενο, η απήχηση που συνάντησε σε «ορθόδοξες» χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν καταστήσει τον Πάπα αξιόπιστο συνομιλητή και την Αγία Έδρα στο κέντρο των εξελίξεων. Όσο κι αυτό, κατά καιρούς «ενοχλεί» όσους δεν μπορούν να τον χειραγωγήσουν (από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, μέχρι τους καθολικούς παράγοντες που διαφωνούν για τις σχέσεις με την Κίνα ή τις φράσεις καταδίκης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία…). 

Φωτογραφίες από Vatican News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2024, Μια μεγάλη “συμφωνία” προσευχής

2024, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ   Όπως είναι γνωστό, η περίοδος της Τεσσαρακοστής σε συνδυασμό με τη νηστεία και την αγαθοεργία, αποτελεί την κατεξοχήν περίοδο

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Μαρτίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 13. Η υπομονή Αγαπητοί αδελφοί

α_κονον_ή.JPG

28 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη του Αγίου Κόνωνος, Αββά

Ο Άγιος Κόνωνας γεννήθηκε στη Μεσίνα το 1139. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανσέλμος και ήταν νορμανδός κόμης διοικητής της πόλεως. Νεαρός ακόμη άφησε πίσω το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου