Η Σύνοδος για την Οικογένεια «Η κλήση και η αποστολή της οικογένειας μέσα στην Εκκλησία και στον σύγχρονο κόσμο»

Η Σύνοδος για την Οικογένεια
«Η κλήση και η αποστολή της οικογένειας μέσα στην Εκκλησία
και στον σύγχρονο κόσμο» 

 

Η Τακτική Σύνοδος των Επισκόπων για την οικογένεια, η οποία άρχισε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, διεξάγεται με έναν πιο «δυναμικό» τρόπο για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των μελών της. Ο καρδινάλιος Lorenzo Baldisseri, Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ανακοινώσε τις σημαντικές αλλαγές στη διάρκειας τριών εβδομάδων Σύνοδο η οποία συζητά το θέμα «Η κλήση και η αποστολή της οικογένειας στην Εκκλησία και στον σύγχρονο κόσμο».
 

270 επίσκοποι από όλο τον κόσμο, 75 ακροατές και εμπειρογνώμονες, λαϊκοί και μέλη μοναχικών ταγμάτων, και 14 εκπρόσωποι από άλλες χριστιανικές Εκκλησίες. Μεταξύ των συμμετεχόντων στην Σύνοδο υπάρχουν και 30 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των μοναζουσών αδελφών, παντρεμένα ζευγάρια και γυναίκες επαγγελματίες που εργάζονται σε διάφορους τομείς της ποιμαντικής οικογένειας.
 

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου το βράδυ του Σαββάτου υπό το φως των κεριών για την αγρυπνία προσευχής και ξανά την Κυριακή το πρωί για την έναρξη της Συνόδου με την Θεία Λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Αλλά η πραγματική είδηση που ​​ανακοίνωσε ο καρδινάλιος Baldisseri είναι ο τρόπος που είναι δομημένη η Σύνοδος, επιτρέποντας περισσότερο χρόνο για τις συζητήσεις στις μικρές ομάδες, γνωστές ως Circuli Minores, όπου όλα τα μέλη θα μπορούν να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη συζήτηση.
 

Ήταν οι ίδιοι οι Πατέρες Συνόδου οι οποίοι πρότειναν να δαπανηθεί λιγότερος χρόνος στις χρονοβόρες παρουσιάσεις της Γενικής Συνέλευσης και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μικρότερες και πιο συμμετοχικές γλωσσικές ομάδες εργασίας, όπου τα μέλη, ακόμα και αυτά χωρίς δικαίωμα ψήφου -και μη Καθολικοί– μπορούν να δώσουν τη συχνά πολύτιμη συνεισφορά τους στη συζήτηση.