Η Πασχαλινή Αγρυπνία στο Βατικανό

Ο Πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε στην Πασχαλινή Αγρυπνία, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Η τελετή ξεκίνησε με την ευλογία της φωτιάς από την οποία ανάφτηκε η Πασχαλινή Λαμπάδα, σύμβολο του Αναστημένου Χριστού.


Από τη Ρώμη το φως και η προσευχή αντηχούν σε ολόκληρη την τραυματισμένη από πολέμους, φτώχεια και πανδημίες ανθρωπότητα, η οποία ζώντας ξανά το Πάσχα του Κυρίου στρέφει το βλέμμα της στον Αναστημένο Ιησού.
Στην αρχή της τελετής το σκοτάδι κυριαρχούσε στους χώρους της Βασιλικής. Σύντομα όμως αυτό διαλύθηκε από την ευλογημένη φωτιά που άναψε στον πρόναο του Ναού και φώτισε με τη φλόγα της ολόκληρο το χώρο, θυμίζοντας στους πιστούς ότι το Lumen Christi φωτίζει κάθε χριστιανό που πιστεύει στην Ανάστασή Του.
Ακολούθησε η ακολουθία του Θείου Λόγου με την ανάγνωση περικοπών από το βιβλίο της Γένεσης, της Εξόδου και του προφήτη Ιεζεκιήλ.
Η Δοξολογία και οι κωδωνοκρουσίες ανήγγειλαν σε όλους το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως, μαζί βέβαια, με το “Αλληλούια” το οποίο, κατά το Ρωμαϊκό Τυπικό, δεν ακούγεται καθ’ όλη την περίοδο της Τεσσαρακοστής.
Στην ομιλία του ο Πάπας είπε μεταξύ άλλων: «Οι γυναίκες πίστευαν ότι θα βρουν το σώμα να μυρώσουν, αντ’ αυτού βρήκαν έναν άδειο τάφο».
Ο Ποντίφικας προτρέπει να δεχτούμε την πρόσκληση να πορευτούμε κι εμείς «στη Γαλιλαία όπου προηγείται ο Αναστημένος Κύριος». Αλλά τι σημαίνει «να πορευτούμε στη Γαλιλαία» – αναρωτιέται ο Άγιος Πατέρας; «Πρώτα απ ‘όλα, σημαίνει να ξεκινήσουμε από την αρχή». Για τους μαθητές σημαίνει επιστροφή «στο μέρος όπου για πρώτη φορά ο Κύριος τους ζήτησε και τους κάλεσε να τον ακολουθήσουν. Είναι ο τόπος της πρώτης συνάντησης και της πρώτης αγάπης. Ωστόσο, παρόλο που ήταν πάντα μαζί του, δεν τον κατάλαβαν πλήρως, συχνά παρανόησαν τα λόγια του και μπροστά στο Σταυρό το έβαλαν στα πόδια, αφήνοντάς τον μόνο.
Παρά αυτήν την αποτυχία, ο Αναστημένος Κύριος εμφανίζεται ως Εκείνος που, για άλλη μια φορά, τους προηγείται στη Γαλιλαία. Προηγείται, δηλαδή πορεύεται μπροστά τους. Τους καλεί ξανά να τον ακολουθήσουν, χωρίς ποτέ να κουραστούν.
Τους λέει ο Αναστημένος: Ας ξεκινήσουμε ξανά από το σημείο που αρχίσαμε. Ας ξεκινήσουμε ξανά. Σας θέλω ξανά μαζί μου, παρά και πέρα από όλες τις αποτυχίες.
Σε αυτήν τη Γαλιλαία μαθαίνουμε τον θαυμασμό της άπειρης αγάπης του Κυρίου, η οποία χαράζει νέα μονοπάτια στους δρόμους των αποτυχιών μας».
Μετά από την ομιλία έγινε η ανανέωση των υποσχέσεων του Βαπτίσματος και η Θεία Λειτουργία ως συνήθως.

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου