Η Ογδοάδα των Χριστουγέννων

Το Ρωμαϊκό Λειτουργικό ημερολόγιο προβλέπει για την περίοδο των Χριστουγέννων τη λεγόμενη ογδοάδα, έναν οκταήμερο εορτασμό της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού.

Η ογδοάδα ξεκινάει ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων και ολοκληρώνεται με την πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας, την 1η Ιανουαρίου.

Το λειτουργικό χρώμα που κυριαρχεί κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι το λευκό. Εντούτοις, κάποιες μεταβολές υφίστανται ανάλογα με τη μνήμη των αγίων που εορτάζονται αυτές τις ημέρες.

Για παράδειγμα στις 26 Δεκεμβρίου που τελείται η μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου και στις 28 Δεκεμβρίου ημέρα μνήμης των Αθώων Νηπίων η Εκκλησία χρησιμοποιεί το κόκκινο χρώμα, παραπέμποντας στον μαρτυρικό θάνατό τους.

Όπως αναφέρει το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, ο Άγιος Στέφανος ήταν διάκονος και ο πρώτος μάρτυρας μετά την Ανάσταση του Ιησού. Θανατώθηκε επειδή κήρυξε τον Χριστό ως εκπλήρωση της Παλαιάς Διαθήκης. Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του ήταν ένας άντρας με το όνομα Σαούλ, ο μελλοντικός Άγιος Παύλος.

Και τα Αθώα Νήπια θεωρούνται μάρτυρες. Πέθαναν στη θέση του Ιησού όταν ο Ηρώδης προσπάθησε να σκοτώσει όλα τα αγόρια κάτω των 2 ετών.

Στις 27 Δεκεμβρίου η Εκκλησία τελεί την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Αποστόλου, του «αγαπημένου μαθητή» του Ιησού. Ο Ιωάννης ήταν Ευαγγελιστής και του αποδόθηκε η συγγραφή του ομώνυμου Ευαγγελίου, των τριών επιστολών της Καινής Διαθήκης και του Βιβλίου της Αποκάλυψης.

Η εορτή της Αγίας Οικογένειας παραπέμπει στην ιστορία του Ιησού, της Μαρίας και του Ιωσήφ με τη φυγή τους στην Αίγυπτο. Συνήθως πέφτει την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Φέτος όμως ο εορτασμός της Αγίας οικογένειας πέφτει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί φέτος η Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα είναι η Πανηγυρική της Θεοτόκου.

Η Πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας τονίζει τον ρόλο της Μαρίας στην Ενσάρκωση του Ιησού Χριστού. Είναι η «Θεοτόκος», εκείνη που τίκτει το Θεό. Η Παναγία δεν φέρει απλώς την ανθρώπινη φύση του Ιησού, ούτε είναι ένα σκεύος για τη θεότητά του, αλλά επειδή η θεϊκή και η ανθρώπινη φύση του Ιησού είναι ενωμένες, εκείνη είναι πραγματικά η Μητέρα του Θεού.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου