Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Νήσο Τήνο

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΝΗΣΟ ΤΗΝΟ

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑ

Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους πιστών και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων εορτάσθηκε η Κοίμηση και Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Τήνο.

Το επίκεντρο του εορτασμού ήταν στο παντηνιακό προσκύνημα στο Βρυσί αλλά και στις ενορίες Κάτω Κλείσματος και Καρδιανής όπου στο Κάτω Κλείσμα είναι αφιερωμένος ο ενοριακός Ναός και στην Ενορία της Καρδιανής που ήταν αφιερωμένος ο παλιός της ενοριακός Ναός.

Οι εορτασμοί στο Βρυσί ξεκίνησαν αρκετές μέρες πριν όταν καθημερινά τελούνταν η Παράκληση προς την Παναγία ή Θεία Λειτουργία.

Αποκορύφωμα των εορτασμών ήταν φερώνυμος ημέρα  Κυριακή 15 Αυγούστου όπου τελέστηκαν τρεις Θείες Λειτουργίες σε διαφορετικές ώρες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός λόγω της πανδημίας.

Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Πρίντεζη Αρχιεπίσκοπο πρώην Νάξου Τήνου. Συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερείς: π. Ιωάννης Σκλάβος, Εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου, ο βοηθός της Π. Ε. Κάμπου π. Μάρκος Βιδάλης και ο π. Γεώργιος Ανδριώτης, εφημέριος της Π. Ε. Κτικάδου.

Τους ύμνους συνόδευε στο αρμόνιο ο κ. Χρήστος Φιοράντης ο οποίος είχε προετοιμάσει κι έναν ύμνο προς την Παναγία τη Βρυσιώτισσα τον οποίο και έψαλε.

Μια παλαιά συνήθεια συνεχίζεται και στις μέρες μας: κατά την διάρκεια όλης της νύχτας πιστοί προσκυνητές, ευλαβείς της Παναγίας παραμένουν και αγρυπνούν στο Προσκύνημα μέχρι το πρωινό, επιστρέφοντας στα σπιτικά τους αφού έχουν παρακολουθήσει την πρώτη πρωινή Θεία Λειτουργία.

Ανήμερα της εορτής 15 Αυγούστου, στις 8 το πρωί τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία της ημέρας με προεδρεύοντα τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Φώσκολο, Αρχιεπίσκοπο πρώην Αθηνών και συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερείς π. Αλέξανδρος Πέρρος, εφημέριος Ποιμαντικής ενότητας Κώμης και ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Αγάπης, π. Νικόλαος Ψάλτης.

Στις 10.00 το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου – Άνδρου και Μυκόνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου, Λέσβου, Σάμου – Μητροπολίτη Παντός Αιγαίου, π. Ιωσήφ Πρίντεζη. Μαζί του συλλειτούργησαν ο π. Ιωάννης Σκλάβος, Εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου, ο εφημέριος της Π. Ε. Καλλονής, π. Φραγκίσκος Βιδάλης και ο εκ Τήνου καταγόμενος καπουκίνος μοναχός, π. Πέτρος Αρμακόλας. Στο ιερό ιερουργούσε ο Ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος.

Ο Σεβασμιότατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πόσο σημαντική είναι οι γιορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στον Χριστιανισμό ενώ έκανε και επιγραμματική αναφορά στη ζωή της Παναγίας.  (βλ. ολόκληρο το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου εδώ).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε σε όλους αλλά ιδιαιτέρως σε όσους έχουν την τιμή να φέρουν το όνομα της Παναγίας και εόρταζαν εκείνη την ημέρα. Τέλος ευχαρίστησε τη Διοικούσα Επιτροπή του Προσκυνήματος, τους εθελοντές που όπως κάθε φορά φρόντισαν να καθαρίσουν και να ευπρεπίσουν τους χώρους του προσκυνήματος, τις αδελφές  της γυναικείας μοναχικής κοινότητας που διαμένουν στους χώρους του προσκυνήματος του τάγματος «των δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας» για την συνεχή τους παρουσία, τους ιερείς που εργάζονται στο Προσκύνημα αλλά και τον κάθε ένα και την κάθε μία  που  και γενικά όσους προσφέρουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στο Προσκύνημα.

Τέλος στις 20.00 το βράδυ τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον π. Ιωσήφ Ρόσσι υπεφημέριο της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής και συλλειτούργησε μαζί του ο π. Φερνάντο Μπράβο, εφημέριος της Π.Ε. Στενής.

Έτσι, με αυτή την τελευταία Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την Κοίμηση και  Μετάσταση  της  Θεοτόκου στο Παντηνιακό προσκύνημα στο Βρυσί.

Την επόμενη Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021, Εορτή της Παναγίας Βασίλισσας του κόσμου, θα τελεστεί στις 20.00 στο Βρυσί η Θεία Λειτουργία.

                                                                                                                      Δ.μ.φ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου