Κοινή Προσευχή για τους πρόσφυγες όλου του κόσμου στη Μυτιλήνη

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

(κείμενο arxon.gr, φωτογραφίες: stonisi.gr)

 

 

«Εκπρόσωποι της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας με πρόσφυγες κάθε θρησκείας συμπροσευχήθηκαν για τους πρόσφυγες από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα.

Επειδή «ο πόνος, και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχουν έθνος ούτε θρησκεία» αλλά και επειδή «πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια για να παραμείνουμε άνθρωποι και να διατηρήσουμε ζωντανή την καρδιά και το μέλλον της Ευρώπης» χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί, μαζί με κάθε θρησκεύματος πρόσφυγες και μετανάστες προσευχήθηκαν σήμερα Τρίτη 17 Αυγούστου το μεσημέρι.

Στο εμβληματικό για τους πρόσφυγες του 1922 άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας Sant’Egidio, καθολικοί ιερείς και μοναχοί, ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος προσευχήθηκαν για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στο δρόμο για τη δική τους «γη της επαγγελίας» από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 μέχρι τις μέρες μας.

Με ύμνους και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. «Φωτογραφίες μνήμης της Μεγάλης Καταστροφής, μια μητέρα με ένα παιδί εδώ, μπροστά στο Κάστρο, σκηνές στην άκρη του νερού, αποβάθρες γεμάτες κόσμο, οικογένειες που προσεύχονται χωρίς να έχει μείνει τίποτα γύρω». Αλλά και με έγχρωμες φωτογραφίες. «Ενός πατέρα που προσπαθεί να κρατήσει το κοριτσάκι του ζωντανό. Εικόνες παιδιών που μεταφέρονται στους ώμους για να διασχίσουν ποτάμια».

«Θέλουμε, είπε ο εκπρόσωπος της Sant’Egidio, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη όλων των θυμάτων του παρελθόντος και του παρόντος, στα ταξίδια της ελπίδας. Η σημερινή μας προσευχή να αφορά και τη νέα τραγωδία στο Αφγανιστάν, αλλά και τους πάρα πολλούς πρόσφυγες μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ Μιανμάρ και Μπαγκλαντές, στην Αιθιοπία, την Υεμένη, την Ερυθραία, στον κόσμο όλο. Προσευχόμαστε για να μετατραπούν αυτά τα ταξίδια, από θανάτους προς την ελπίδα σε έναν κόσμο ελπίδας. Προσευχόμαστε η Ευρώπη να παραμείνει ανθρώπινη και να ξαναβρεί τον εαυτό της».

Σύντομοι χαιρετισμοί απηύθυναν ο Επίσκοπος Αμορίου και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης ενώ τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι στόλισαν με λουλούδια το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας».

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί ο σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ αλλά εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του. Τη  Καθολική Εκκλησία εκπροσώπησε ο π. Μάρτιν ο οποίος ασχολείται με την ποιμαντική των προσφύγων στο νησί.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου