Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ

Η εξομολόγηση, ή αλλιώς Μυστήριο της Συμφιλίωσης είναι ένα από τα επτά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, ίσως το περισσότερο ξεχασμένο από αυτά.

Αλλά τι είναι πραγματικά η εξομολόγηση;

Όταν χάσουμε από μέσα μας την φλόγα, το φως, της Χάρης του Θεού, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να την ξαναβρούμε, η εξομολόγηση! Η εξομολόγηση, δια μέσω της διακονίας της Εκκλησίας μας συμφιλιώνει με τον Θεό.
Πολλά ερωτήματα γεννώνται μέσα μας για το Μυστήριο αυτό, ένα από τα βασικότερα είναι « γιατί να μην μπορώ να τα πω κατευθείαν στον Θεό; » ή ακόμη « γιατί χρειάζεται να πω της αμαρτίες μου σε έναν ιερέα » κ.α. Την απάντηση σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα την δίνει ο ίδιος ο Χρίστος ο οποίος είπε στους Αποστόλους του  «Λάβετε Πνεύμα Άγιο. Σε όποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα τους είναι συγχωρημένες· σε όποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι» (Ιω. 20, 22-23). Η Συμφιλίωση λοιπόν, είναι μια εντολή που έδωσε ο Χριστός στους Αποστόλους του, και η Εκκλησία την συνεχίζει δια μέσω των διαδόχων των, δηλαδή των Επισκόπων, και των συνεργατών τους που είναι οι Ιερείς. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που το Μυστήριο τελείται έτσι. Πρώτον,  Θεός αφήνει τους ανθρώπους να μετέχουν στην Σωτηρία δια μέσω των Μυστηρίων, και ο ιερέας την στιγμή που τελεί ένα Μυστήριο γίνεται όργανο του Θεού. Δεύτερον, τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας πάντα απευθύνονται σε εμάς μέσω των πέντε αισθήσεών μας, διότι τα Μυστήρια είναι ορατά σημεία της αόρατης Χάρης του Θεού που ενεργεί μέσα μας, για τον λόγο αυτό και κατά την εξομολόγηση μπορούμε να ακούσουμε την άφεση των αμαρτιών μας. Τρίτον, ο χριστιανός δεν είναι ένας μοναχικός μαχητής μπροστά στον Θεό, αλλά είναι μέλος του Σώματος του Χριστού που είναι η Εκκλησία, και όταν ένα μέλος του Σώματος είναι άρρωστο τότε όλο το Σώμα υποφέρει. Για παράδειγμα, όταν η Εκκλησία μιλά για την Αγάπη του Θεού, εάν ένα μέλος της μιλήσει για κάτι αντίθετο, τότε αυτός ο λόγος του θα επηρεάσει αρνητικά όλη την Εκκλησία. Οι αμαρτίες μας, έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλη την Εκκλησία, για αυτό είναι καλό να βλέπουμε την εξομολόγηση όχι μόνο ως έναν τρόπο συμφιλίωσης με τον Θεό, αλλά και με ολόκληρη την Εκκλησία.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξομολόγησης

Η εξομολόγηση όμως είναι και μια πολύτιμη βοήθεια για τον δρόμο μας προς τον Θεό, και για αυτό έχει τρία βασικά αποτελέσματα. Πρώτο αποτέλεσμα είναι η κάθαρση, όπως είναι καλό για το σώμα μας να το πλένουμε συχνά, έτσι είναι και καλό για την ψυχή μας την « πλένουμε » και αυτή. Δεύτερο αποτέλεσμα, η εξομολόγηση γιατρεύει. Οι αμαρτίες έχουν ως αποτέλεσμα να μας τραυματίζουν ψυχικά, και το Μυστήριο της Εξομολόγησης έρχεται να γιατρέψει αυτές τις πληγές. Τρίτο αποτέλεσμα, η εξομολόγηση δυναμώνει! Μετά την κάθαρση για την ίαση των πληγών μας η εξομολόγηση μας δυναμώνει για μπορέσουμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τον δρόμο μας προς τον Θεό.
Τέλος, η εξομολόγηση είναι ένα δώρο Θεού, είναι μια προσωπική συνάντηση με Εκείνον, ο οποίος δεν μας περιμένει μέσα στο « εξομολογητήριο » για να μας κρίνει, αλλά ως Πατέρας φιλεύσπλαχνος μας περιμένει με τα χέρια Του έτοιμα να μας σφίξουν στην αγκαλιά Του λέγοντας μας « δεν πειράζει παιδί μου σε συγχωρώ, γιατί ήσουν νεκρός και επανήλθες στην ζωή ».

π.Α.Π

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου