“ΕΦΥΓΕ” Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ARCADI OLIVERES

Πρόεδρος της “Pax Christi” &
της “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” Καταλωνίας & Ισπανίας

Η Ισπανική επιτροπή “ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ” ενημέρωσε για το θάνατο του για χρόνια Προέδρου της ARCADI OLIVERES, σε ηλικία 75 ετών, από καρκίνο.
Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας και αξίζει να μάθουμε λίγα πράγματα για τη ζωή του.
Είχε γεννηθεί το 1945 στη Βαρκελώνη, σπούδασε οικονομικά και δίδαξε για δεκαετίες στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της γενέθλιας πόλης του.

Περισσότεροι από 17.000 φοιτητές πέρασαν από τα μαθήματά του και απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα, τόσο από τις ομιλίες και τη διδασκαλία του όσο και από τα βιβλία του, με άμεση κριτική ματιά στον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση των χωρών του Νότου από τα κράτη του Βορρά: Ο κύκλος των όπλων στην Ισπανία, κριτική επισκόπηση 1989 – 1999”, “Βορράς – Νότος διάγνωση και προοπτικές”, “Ποιος οφείλει σε ποιον: Οικολογικό χρέος κι εξωτερικό χρέος”.


Είχε δράσει και συλληφθεί από το Φράνκικο καθεστώς ως στέλεχος των φοιτητών αλλά και των “Χριστιανών για το Σοσιαλισμό”. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στην PAX CHRISTI, ως Συμπρόεδρος.
Επίσης συμμετείχε για δεκαετίες στη Καταλανική αλλά και στην Ισπανική Επιτροπή “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, διατελώντας Πρόεδρος (2001 – 2014) στην Επιτροπή της Καταλωνίας αλλά και Εθνικός Πρόεδρος.
Υποστήριξε τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους των φτωχών χωρών, την διάθεση ποσοστού του ΑΕΠ για αναπτυξιακή βοήθεια, την προώθηση της ηθικής τραπεζικής, τη νομιμοποίηση των μεταναστών και υπήρξε κατά του 1ου πολέμου στην Κόλπο και κατά του Πολέμου στο Ιράκ.
Επίσης υποστήριξε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλωνίας με ειρηνικά μέσα ιδρύοντας σχετική πολιτική κίνηση την “Proces Constituent”, μαζί με τη Βενεδικτίνη Μοναχή Αδελφή Teresa Forgades, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε συμφωνία με άλλες παρατάξεις.
Υπήρξε άνθρωπος με όραμα και πίστη. Χιλιάδες άνθρωποι του έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης, όταν έμαθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό ενώ οι σημαντικότερες πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της χώρας εξέφρασαν τη λύπη τους για το θάνατό του, την Τρίτη 6-4-2021.

Πληροφορίες από την Ισπανική Επιτροπή Δ κ Ε

Πληροφορίες και φωτογραφίες από Lavanguardia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου