Εννεαήμερο των Χριστουγέννων (8)

 

ΗΜΕΡΑ 8 – ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ

Ο Απόστολος Παύλος τονίζει τα αποτελέσματα της αγάπης του Θεού που εκδηλώθηκε με την ενσάρκωση. Αυτή η αγάπη είναι καλοσύνη, τρυφερότητα, έλεος και εκδηλώνεται παρά τις αμαρτίες και τις δυστυχίες της ανθρωπότητας. Ο σκοπός αυτής της ενέργειας του Θεού είναι να μας κάνει παιδιά του, αναγεννώντας μας μέσω του Βαπτίσματος με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, έτσι ώστε να μπορούμε να αγωνιστούμε για την πλήρη κατοχή της σωτηρίας.

 

Ο Απόστολος Παύλος προς τον Τίτο

«Γιατί κι εμείς ήμασταν κάποτε άμυαλοι, απείθαρχοι, πλανεμένοι, υποδουλωμένοι σε κάθε λογής επιθυμίες και ηδονές· ζούσαμε μέσα στην κακία και στο φθόνο· ήμασταν μισητοί και μισούσαμε ο ένας τον άλλο. 4Όταν όμως ο σωτήρας μας ο Θεός φανέρωσε την καλοσύνη του και την αγάπη του στους ανθρώπους, 5μας έσωσε, όχι για τα καλά έργα που τυχόν κάναμε εμείς, αλλά γιατί μας σπλαχνίστηκε. Μας έσωσε με το βάπτισμα της αναγέννησης και της ανανέωσης που χαρίζει το Άγιο Πνεύμα, 6που το σκόρπισε πλούσια πάνω μας δια του Ιησού Χριστού του σωτήρα μας, 7για να δικαιωθούμε με τη δική του χάρη και να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή, που την προσδοκούμε.» (Τίτος 3,3-7).

 

 

Έχουμε λάβει τα πάντα εν Χριστώ

Έχουμε λάβει τα πάντα εν Χριστώ. Ο Θεός έχει επικοινωνήσει με τον άνθρωπο ως ο αποκαταστάτης της φύσης του, ως συγχώρεση και μόνο ως συγχώρεση. Πώς το έλεος του Θεού μας παρέχει τη συγχώρεση των αμαρτιών, προκειμένου να ενώσει τον άνθρωπο με τον εαυτό του ως γιο; Ο Άγιος Παύλος απαντά: «μας έσωσε, όχι για τα καλά έργα που τυχόν κάναμε εμείς, αλλά γιατί μας σπλαχνίστηκε. Μας έσωσε με το βάπτισμα της αναγέννησης και της ανανέωσης που χαρίζει το Άγιο Πνεύμα»  (Τίτος 3,5).

Το βάπτισμα είναι η σφραγίδα της πίστης: όσοι έχουν εμπιστευθεί τον εαυτό τους στον Χριστό δεν έχουν μια απομονωμένη σχέση μαζί του, αλλά γίνονται μέρος της κοινότητας του Χριστού, της Εκκλησίας του: προσέρχονται σε αυτό επειδή έχουν λάβει τη δωρεά του ίδιου του Πνεύματος του Χριστού και μέσω του Πνεύματος ενσωματώνονται στο σώμα του Χριστού, είναι μέρος του ως ζωντανό μέλος. Το Πνεύμα είναι ο Θεός που εν Χριστώ ενεργεί μέσα μας: βοηθά, εμπνέει, φωτίζει, αγιάζει όχι για να επιτύχουμε μια μοναχική ζωή, μια ατομικιστική κοινωνία με τον Θεό, αλλά για να μας συνδέσει σε κοινωνία με τους αδελφούς μας σε μια αυθεντική βιωμένη φιλανθρωπία. (F. Salvestrin)

 

Δείξε μας, Κύριε, το έλεός σου

 

Άγιε Πατέρα, που μέσω του Υιού σου μας ελευθέρωσες από την αμαρτία και τον θάνατο, αφαίρεσε κάθε ανησυχία και θλίψη από τις καρδιές μας.

– Σε ικετεύουμε, δείξε μας, Κύριε, το έλεός Σου.

 

Εσύ που υποσχέθηκες στο λαό σου βλαστό δικαιοσύνης, διατήρησε την Εκκλησία σου καθαρή και αγία.

– Σε ικετεύουμε, δείξε μας, Κύριε, το έλεός Σου.

 

Εσύ που εν Χριστώ μας έδωσες όλα τα αγαθά, μη μας χωρίζεις από την κοινωνία της αγάπης του Πνεύματός σου.

– Σε ικετεύουμε, δείξε μας, Κύριε, το έλεός Σου.

 

Εσύ που ενσταλάζεις στις καρδιές μας την ευλογημένη ελπίδα της σωτηρίας, κράτα μας πιστούς και άγρυπνους μέχρι την ημέρα του Κυρίου Ιησού.

– Σε ικετεύουμε, δείξε μας, Κύριε, το έλεός Σου.

 

Πάτερ ημών – Χαίρε Μαρία – Δόξα Πατρί.

Καταπιεσμένοι από τον ζυγό της αμαρτίας, περιμένουμε τη λύτρωσή μας από σένα, φιλεύσπλαχνε Πατέρα- είθε η γέννηση του Υιού σου να μας ελευθερώσει από την παλαιά σκλαβιά μας. Μέσω του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας. Αμήν

 

 

δΦΜ

(https://www.novena.it)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου