Εννεαήμερο των Χριστουγέννων (3)

 

Εννεαήμερο των Χριστουγέννων (3)

 

ΗΜΈΡΑ 3 – Προετοιμάζοντας τους δρόμους του Κυρίου

Ο προφήτης Ησαΐας δίνει στον λαό του Ισραήλ, που καταπιεζόταν από τη βαβυλωνιακή σκλαβιά, μια πολύ χαρούμενη αγγελία: ότι η απελευθέρωση είναι κοντά. Ο ίδιος ο Κύριος θα επισκεφθεί το λαό του ως καλός ποιμένας που φροντίζει τους αδύναμους, ως φιλεύσπλαχνος Πατέρας που συγχωρεί τις αμαρτίες, ως ισχυρός Θεός που νικά τους εχθρούς του. Οι εκλεκτοί του Θεού, ωστόσο, πρέπει να προσπαθούν να προετοιμάσουν το δρόμο για τον Κύριο και να απομακρύνουν όλα τα εμπόδια του κακού μέσω της αληθινής μεταστροφής.

 

Εδώ είναι ο Κύριος!

«Ακούστε! Κάποιος φωνάζει: «Ετοιμάστε στην έρημο το δρόμο για τον Κύριο, ισιώστε τα μονοπάτια για να περάσει ο Θεός μας. Κάθε φαράγγι ας υψωθεί, κάθε βουνό και κάθε λόφος ας χαμηλώσει· το έδαφος το ανώμαλο ας γίνει πεδιάδα και τα μέρη τ’ απόκρημνα, κοιλάδα. Τότε η δόξα του Κυρίου θα φανερωθεί και θα τη δουν ταυτόχρονα όλοι οι άνθρωποι, γιατί ο Κύριος ο ίδιος μίλησε». (Ησ. 40,3-5).

«Ανέβα πάνω σε ψηλό βουνό, Σιών, και διακήρυξε τη χαρμόσυνη αγγελία. Φώναξε με δύναμη, Ιερουσαλήμ, και διακήρυξε τα νέα τα ευχάριστα. Φώναξε, μη φοβάσαι! Στις πόλεις του Ιούδα να πεις: «Ιδού ο Θεός σας! Ο Κύριος, ο Θεός, έρχεται να εξουσιάσει με δύναμη. Φέρνει μαζί του αυτό που κέρδισε. Καθώς βοσκός βοσκάει το κοπάδι του· το συναθροίζει με το χέρι του· βαστάει στο στήθος του τ’ αρνάκια, και τις μανάδες τους προσεκτικά τις οδηγεί». (Ησ 40,9-11).

 

Ας προετοιμάσουμε τις καρδιές μας

Ο Κύριος θέλει να βρει έναν τρόπο να μπει στις καρδιές μας και εκεί να κατοικήσει. Η φωνή κραυγάζει στην έρημο: Ετοιμάστε έναν δρόμο. Αυτή η φωνή φτάνει πρώτα στο αυτί και στη συνέχεια, ή μάλλον μέσω της ακρόασης, ο λόγος διεισδύει στη διάνοια. Ετοιμάστε, λέει η φωνή, δρόμο για τον Κύριο. Τι δρόμο θα του ετοιμάσουμε; Ένας υλικός δρόμος; Μπορεί ο λόγος του Θεού να απαιτεί έναν τέτοιο τρόπο; Δεν είναι μάλλον απαραίτητο να προετοιμάσουμε έναν εσωτερικό δρόμο για τον Κύριο και να χαράξουμε ευθείες, επίπεδες διαδρομές στις καρδιές μας; Ναι, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Λόγος του Θεού εισέρχεται για να εδραιωθεί στην καρδιά του ανθρώπου. Ας προετοιμάσουμε τον δρόμο για τον Κύριο με καλή συνείδηση, ας κάνουμε τον δρόμο επίπεδο, ώστε το παιδί Ιησούς να μπορεί να περπατήσει μέσα μας χωρίς δυσκολία και να μας δώσει γνώση των μυστηρίων του και του ερχομού του. (Ωριγένης: “Ομιλίες στον Λουκά”)

 

 

Στείλε σε εμάς το Πνεύμα σου, Κύριε.

Για να λάβουμε τη συγχώρεση των αμαρτιών μας και τον εξαγνισμό από όλα μας τα σφαλματα».

– Σε ικετεύουμε, στείλε σε εμάς το Πνεύμα σου, Κύριε.

Να αποκτήσουμε αύξηση της πίστης και της προσήλωσης στο θέλημα του Θεού.

– Σε ικετεύουμε, στείλε σε εμάς το Πνεύμα σου, Κύριε.

Για να έχουμε αυξημένη ελπίδα στην αιώνια υποσχόμενη καλοσύνη του Θεού.

– Σε ικετεύουμε, στείλε σε εμάς το Πνεύμα σου, Κύριε.

Να αποκτήσουμε αύξηση της φιλανθρωπίας και της χάρης που μας κάνουν να συμμορφωνόμαστε με την αγιότητα του Θεού.

– Σε ικετεύουμε, στείλε σε εμάς το Πνεύμα σου, Κύριε.

 

 

Πάτερ ημών – Χαίρε Μαρία – Δόξα Πατρί.

Παντοδύναμε Θεέ, ο οποίος μας καλείς να προετοιμάσουμε τον δρόμο για τον Χριστό τον Κύριο, βοήθησε μας να μην κουραστούμε από την αδυναμία της πίστης μας και να προσμένουμε την παρηγορητική παρουσία του Ουράνιου Διδασκάλου. Μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αμήν.

 

 

δΦΜ

(https://www.novena.it)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου