Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (8)

Καθημερινή ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού που θα αποκορυφωθεί την ημέρα της Πανήγυρης.
Επιμέλεια κειμένων π. Ιωσήφ
Rossi.

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ

«Η Kαρδιά μου θα είναι για πάντα σε αυτό τον τόπο» (Γ’ Βασ 9, 3)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Άγιος Βικέντιος Φερρέρ είπε ότι «o άρτος της Θείας Ευχαριστίας ψήθηκε από τη θέρμη της Καρδίας του Ιησού». Το θαύμα της Ευχαριστίας μπορεί και προέρχεται μόνο από την άπειρη αγάπη της Καρδιάς του Ιησού, που μας αγάπησε μέχρι τέλους.
Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην Καρδιά του Ιησού και της Θείας Ευχαριστίας. Η Καρδιά του Ιησού εμφανίστηκε στην Αγία Μαργαρίτα μέσα στην Ευχαριστία. Ζήτησε εξιλέωση για την προσβεβλημένη αγάπη Του. Ζήτησε να καθιερωθεί μια γιορτή της Καρδίας του κατά την Ογδοάδα της Αγίας Δωρεάς.
Στην Καρδία του Ιησού συγκεντρώνεται όλη η Θεανθρώπινη αγάπη του Θεϊκού Προσώπου του Ενσαρκωμένου Λόγου. Και η Ευχαριστία είναι η υψηλότερη έκφραση αυτής της αγάπης.
Η Καρδία του Ιησού Τον ωθεί να εκτελεί όλα τα έργα αγάπης προς ε​μάς, ακόμα και μέχρι το πάθος και το θάνατο. Η Ευχαριστία είναι το Ιερό Θύμα που διαρκώς θυσιάζεται στους βωμούς μας, ωθούμενο από την άπειρη αγάπη του.
Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή όλων των δωρεών που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους. Η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο από αυτά τα δώρα, επειδή είναι ο ίδιος ο Θεός Ενσαρκωμένος.
Η Καρδία του Ιησού θέλει να παραμένει πάντα με τους φίλους. Η Ευχαριστία είναι αυτή η πραγματική παρουσία Του μαζί μας.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ευχαριστία είναι το Άγιο Σώμα του Κυρίου μας, αναστημένο σε ένδοξη ζωή, που βρίσκεται κάτω από τα μυστηριακά είδη, που κατοικεί στο Αρτοφόριο μας, που προσφέρεται καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, που μοιράζεται ως τροφή στους πιστούς στην Θεία Κοινωνία, και όλα αυτά, ως ένα υπέροχο δώρο της αγάπης Του.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι η αιώνια, θεανθρώπινη αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Και η Καρδιά, το κύριο μέλος του Σώματος, είναι το τέλειο σύμβολο αυτής της Αγάπης.
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια στενή ένωση μεταξύ της Ιεράς Καρδίας και της Ευχαριστίας, κυρίως επειδή η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο έργο αγάπης της Καρδίας του Ιησού. Σε αυτό το Εννεαήμερο θα μελετήσουμε αυτήν τη σχέση, θα ανακαλύψουμε τα ανεκτίμητα δώρα της Καρδιάς του Ιησού και ποια πρέπει να είναι η ανταπόκρισή μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ 

 • Ω Θεέ μου, έλα να με σώσεις.
 • Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.
 1. Πράξη Μετάνοια: Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου. Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου. Δέξου τη μετάνοιά μου και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.
 2. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
 3. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

Προσευχή για το εννηαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αληθινό Θείο σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησε εμάς, τους φτωχούς και αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θέτε πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΓΔΟΗ ΜΕΡΑ (6 Ιουλίου 2021)

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 1. Όπως έχουμε ήδη πει, η Καρδία του Ιησού ζει στην Ευχαριστία, ζει στο Αρτοφόριο από αγάπη. Όμως, όπως λέει ο Άγιος Μανουέλ Γκονζάλες, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των «παραμελημένων Αρτοφορίων». Τα Αρτοφόρια των ναών μας πολλές φορές εγκαταλείπονται. «Παραμελημένος! Τι μεγαλύτερη εγκατάλειψη από το να είσαι μόνος από το πρωί ως το βράδυ και από το βράδυ μέχρι στο πρωί;»

Το Αρτοφόριο είναι σαν το Γολγοθά. Και στα δύο παραδίδεται η Καρδία του Ιησού για εμάς. Και στα δύο ο Χριστός είναι το Λυτρωτικό Θύμα. Και στα δύο η Καρδία του Ιησού εγκαταλείπεται από τους φίλους Της. Κάποιοι Την αφήνουν από φόβο, άλλοι από άνεση ή αναζητώντας τις απολαύσεις του κόσμου, άλλοι από αδιαφορία. Η Καρδία του Ιησού περνά τον περισσότερο χρόνο μόνη Της στο Αρτοφόριο. Έμεινε για να είναι σωτηρία και χαρά κάθε ανθρώπου, και οι περισσότεροι δεν Την αναζητούν. Πόσες φορές περνάνε αρκετές μέρες χωρίς να Την επισκεφτούμε;

 1. Όμως, στο Γολγοθά, υπήρχαν ακόμη μερικές γυναίκες, ο Απόστολος Ιωάννης και η Παναγία που έκλαιγαν και παρηγορούσαν. Στα Αρτοφόρια πολλές φορές δεν υπάρχει καν αυτό! Πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε στο Αρτοφόριο σαν τη Μαρία και τον Ιωάννη. Να μιμηθούμε κοντά στην εγκαταλειμμένη Ευχαριστιακή Καρδία του Ιησού, το παράδειγμα της Παναγίας στα πόδια του Σταυρού και αυτών των ευσεβών γυναικών του Γολγοθά και του αγαπημένου Του μαθητή.

Πρέπει να είμαστε δίπλα στον Σταυρό του Ιησού, να Τον συνοδεύουμε και να αναζητούμε τη συντροφιά της Ευχαριστιακής Καρδίας του Ιησού. Σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο, οι γυναίκες συνόδευαν τον Κύριο: υπηρετώντας Τον, χρίοντάς Τον, κλαίγοντας και θρηνώντας και επίσης στέκονταν δίπλα στον Σταυρό όταν όλοι Τον εγκατέλειψαν.

Ίδια είναι τα καθήκοντά μας προς το Αρτοφόριο: να υπηρετούμε την εγκαταλειμμένη Ευχαριστιακή Καρδία του Ιησού με την Κοινωνία και τις επισκέψεις μας, να αρωματίζουμε αυτές τις Κοινωνίες και τις επισκέψεις μας με τη μυρωδιά των αρετών, με ταπεινοφροσύνη, αγάπη κλπ., να κλαίμε και να θρηνούμε μαζί με την Ευχαριστιακή Καρδία του Ιησού, αγαπώντας, παρηγορώντας, θυσιαζόμενοι και εξιλεώνοντας τους αγνώμονες του Αρτοφορίου που οφείλουν να πάνε αλλά δεν πάνε και τέλος να μένουμε πιστοί δίπλα στο Αρτοφόριο, χωρίς να απογοητευτούμε από όσους αντιδρούν, ούτε από τους μαθητές που φεύγουν ή κουράζονται.

Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε το Αρτοφόριο με το να προσφέρουμε στην Ευχαριστιακή Καρδία του Ιησού, όλα τα καλά έργα της ημέρας, τις Λειτουργίες, τις Κοινωνίες και την προσευχή μας, με σκοπό να εξιλεώσουμε την εγκατάλειψη στην οποία βρίσκεται.

 1. Ποια θα είναι η ανταπόκρισή μας στην εγκατάλειψη της Καρδίας του Ιησού; «Η αγάπη με αγάπη ξεπληρώνεται». Ο Χριστός υποφέρει στο Αρτοφόριο μια μεγάλη μοναξιά, την οποία δεν θα επιτρέπαμε να την υποφέρει κάποιος που αγαπάμε πραγματικά. Αν αγαπάμε πραγματικά την Καρδία του Ιησού, θα την επισκεφθούμε συχνά: «Όσο περισσότερη εγκατάλειψη, τόσο περισσότερη συντροφιά από μένα». Ο Ιησούς είναι τα πάντα, και είναι κοντά μας. Ας μην τον εγκαταλείψουμε όπως οι επιπόλαιοι φίλοι, αλλά ας μιμηθούμε τη Παναγία, τις άλλες γυναίκες, τον Άγιο Ιωάννη, και ας περάσουμε τη ζωή μας μαζί Του.

Ω! Ιερά Καρδία του Ιησού, βοήθησέ μας να κατανοήσουμε την μοναξιά που υποφέρεις και να παραστέκουμε πάντα ως πιστοί φίλοι.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου