Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (5)

Καθημερινή ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού που θα αποκορυφωθεί την ημέρα της Πανήγυρης.
Επιμέλεια κειμένων π. Ιωσήφ
Rossi.

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ

«Η Kαρδιά μου θα είναι για πάντα σε αυτό τον τόπο» (Γ’ Βασ 9, 3)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Άγιος Βικέντιος Φερρέρ είπε ότι «o άρτος της Θείας Ευχαριστίας ψήθηκε από τη θέρμη της Καρδίας του Ιησού». Το θαύμα της Ευχαριστίας μπορεί και προέρχεται μόνο από την άπειρη αγάπη της Καρδιάς του Ιησού, που μας αγάπησε μέχρι τέλους.
Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην Καρδιά του Ιησού και της Θείας Ευχαριστίας. Η Καρδιά του Ιησού εμφανίστηκε στην Αγία Μαργαρίτα μέσα στην Ευχαριστία. Ζήτησε εξιλέωση για την προσβεβλημένη αγάπη Του. Ζήτησε να καθιερωθεί μια γιορτή της Καρδίας του κατά την Ογδοάδα της Αγίας Δωρεάς.
Στην Καρδία του Ιησού συγκεντρώνεται όλη η Θεανθρώπινη αγάπη του Θεϊκού Προσώπου του Ενσαρκωμένου Λόγου. Και η Ευχαριστία είναι η υψηλότερη έκφραση αυτής της αγάπης.
Η Καρδία του Ιησού Τον ωθεί να εκτελεί όλα τα έργα αγάπης προς ε​μάς, ακόμα και μέχρι το πάθος και το θάνατο. Η Ευχαριστία είναι το Ιερό Θύμα που διαρκώς θυσιάζεται στους βωμούς μας, ωθούμενο από την άπειρη αγάπη του.
Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή όλων των δωρεών που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους. Η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο από αυτά τα δώρα, επειδή είναι ο ίδιος ο Θεός Ενσαρκωμένος.
Η Καρδία του Ιησού θέλει να παραμένει πάντα με τους φίλους. Η Ευχαριστία είναι αυτή η πραγματική παρουσία Του μαζί μας.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ευχαριστία είναι το Άγιο Σώμα του Κυρίου μας, αναστημένο σε ένδοξη ζωή, που βρίσκεται κάτω από τα μυστηριακά είδη, που κατοικεί στο Αρτοφόριο μας, που προσφέρεται καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, που μοιράζεται ως τροφή στους πιστούς στην Θεία Κοινωνία, και όλα αυτά, ως ένα υπέροχο δώρο της αγάπης Του.

Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι η αιώνια, θεανθρώπινη αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Και η Καρδιά, το κύριο μέλος του Σώματος, είναι το τέλειο σύμβολο αυτής της Αγάπης.
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια στενή ένωση μεταξύ της Ιεράς Καρδίας και της Ευχαριστίας, κυρίως επειδή η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο έργο αγάπης της Καρδίας του Ιησού. Σε αυτό το Εννεαήμερο θα μελετήσουμε αυτήν τη σχέση, θα ανακαλύψουμε τα ανεκτίμητα δώρα της Καρδιάς του Ιησού και ποια πρέπει να είναι η ανταπόκρισή μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

 • Ω Θεέ μου, έλα να με σώσεις.
 • Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.
 1. Πράξη Μετάνοια: Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου. Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου. Δέξου τη μετάνοιά μου και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.
 2. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
 3. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

Προσευχή για το εννεαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αληθινό Θείο σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησε εμάς, τους φτωχούς και αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θέτε πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ (3 Ιουλίου 2021)

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΕΞΙΛΕΩΣΗ

 1. Αποτελεί προσβολή προς την Ιερά Καρδία του Ιησού η εγκατάλειψη της Ευχαριστίας, η οποία είναι το μεγαλύτερο έργο της αγάπης Της. Γι’ αυτό παραπονιέται δίκαια και επιθυμεί κάποια παρηγοριά. Τα λόγια του ψαλμού αναφέρονται σε Αυτόν: «Η αισχύνη συνέτριψε την καρδιά μου και λύγισα. Περίμενα κάποιον να συλλυπηθεί μαζί μου, αλλά δεν υπήρξε. Περίμενα κάποιον να με παρηγορήσει, αλλά δε βρήκα» (Ψλ 69,21). Τι πικρία!

Η Καρδία του Ιησού μιλάει σε όλους μας. Απευθύνεται σε εμάς αναζητώντας παρηγοριά. Από τον ιερό βωμό, όπου βρίσκεται στην Ευχαριστία, μας λέει να μην είμαστε αδιάφοροι μπροστά στις αχαριστίες που υποφέρει, αλλά να τις αισθανόμαστε μαζί Του, να τις εξιλεώνουμε με την αγάπη, τις προσευχές και τα έργα μας.

 1. Πώς μπορούμε να παρηγορούμε την Ιερά Καρδία; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Χριστός ενσαρκώθηκε και ήρθε στον κόσμο για να πεθάνει στον Σταυρό και να σώσει όλους τους ανθρώπους από την αμαρτία. Ο Χριστός πέθανε στον Σταυρό για κάθε αμαρτία κάθε ανθρώπου που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρξει. Αυτό σημαίνει ότι αν υπήρχε μόνο η αμαρτία του Αδάμ και της Εύας, ο Θεός θα είχε ενσαρκωθεί και θα πέθανε για να σώσει τον άνθρωπο από αυτήν την αμαρτία. Και αν μόνο είχα υπάρξει εγώ με τις αμαρτίες μου, ο Θεός θα είχε ενσαρκωθεί για να με σώσει από αυτές τις αμαρτίες. Ως εκ τούτου, ο Χριστός φορτώθηκε και υπέφερε από όλες τις αμαρτίες, όλων των ανθρώπων, όλων των εποχών.

Λέει ο προφήτη Ησαΐας στην Αγία Γραφή (53, 4-6): «Αυτός πραγματικά σήκωσε επάνω του τις ασθένειές μας, και τους πόνους μας εκείνος βάσταξε. […] Εκείνος τραυματίστηκε εξαιτίας των ανομιών μας, συντρίφτηκε εξαιτίας των αδικιών μας. Η τιμωρία που έφερε την ειρήνη μας ήταν επάνω του, χάρη στις πληγές του εμείς θεραπευτήκαμε. […] Ο Κύριος έθεσε επάνω του την ανομία όλων μας».

Ο Χριστός στο Πάθος του έβλεπε, φορτώθηκε και υπέφερε κάθε αμαρτία που διαπράχθηκε στον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Αυτό σημαίνει ότι έβλεπε, φορτώθηκε και υπέφερε για καθεμία από τις αμαρτίες μου. Ο Χριστός πέθανε για καθεμία από τις αμαρτίες μου, σαν να ήταν οι μόνες. Γι’ αυτό το λόγο ο Άγιος Παύλος επαναλάμβανε: «Με αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μου» (Γαλ 2, 20).

Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι αν εγώ, σήμερα, διαπράξω μια αμαρτία, αυτή η αμαρτία είναι η αιτία του Πάθους και του θανάτου του Χριστού, που την γνώριζε και εξαιτίας της υπέφερε. Αλλά ταυτόχρονα, αν κάνω σήμερα μια καλή πράξη, μια προσευχή, την Αγία Ώρα, την Εξομολόγηση, την Κοινωνία, αν συμμετέχω στη Λειτουργία κ.λπ., αυτό το έργο παρηγορεί τον Χριστό στο Πάθος του. Ο Χριστός έβλεπε τα καλά έργα μου, τις προσευχές μου, τις θυσίες μου, και ήταν παρηγοριά γιατί έβλεπε την αξία του Πάθους και του θανάτου του.

 1. Αυτό είναι το μεγάλο μυστήριο: Έχω στα χέρια μου την ικανότητα να παρηγορήσω ή να κάνω ο Χριστός να υποφέρει στο πάθος του. Γι’ αυτό ο Χριστός μας ζητάει παρηγοριά και εξιλέωση.

Ποια θα είναι η ανταπόκρισή μας σε αυτή την αίτηση της αγάπης της Καρδίας του Ιησού; «Η αγάπη με αγάπη ξεπληρώνεται». Δεν αρκεί να μην τον προσβάλλουμε, πρέπει να Του δείχνουμε την πιστότητά μας, επανορθώνοντας με όλη μας τη δύναμη τις προσβολές που υποφέρει. Και αυτό το κάνουμε με τα καλά μας έργα.

Ω! Ιερά Καρδία του Ιησού, βοήθησέ μας να κατανοήσουμε την επιθυμία Σου για παρηγοριά, να εξιλεώσουμε τόσα πολλά αδικήματα με την προσευχή μας, την Εξομολόγηση και τη συχνή Κοινωνία.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου