Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (4)

Καθημερινή ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού που θα αποκορυφωθεί την ημέρα της Πανήγυρης.
Επιμέλεια κειμένων π. Ιωσήφ
Rossi.

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ

«Η Kαρδιά μου θα είναι για πάντα σε αυτό τον τόπο» (Γ’ Βασ 9, 3)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Άγιος Βικέντιος Φερρέρ είπε ότι «o άρτος της Θείας Ευχαριστίας ψήθηκε από τη θέρμη της Καρδίας του Ιησού». Το θαύμα της Ευχαριστίας μπορεί και προέρχεται μόνο από την άπειρη αγάπη της Καρδιάς του Ιησού, που μας αγάπησε μέχρι τέλους.
Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην Καρδιά του Ιησού και της Θείας Ευχαριστίας. Η Καρδιά του Ιησού εμφανίστηκε στην Αγία Μαργαρίτα μέσα στην Ευχαριστία. Ζήτησε εξιλέωση για την προσβεβλημένη αγάπη Του. Ζήτησε να καθιερωθεί μια γιορτή της Καρδίας του κατά την Ογδοάδα της Αγίας Δωρεάς.
Στην Καρδία του Ιησού συγκεντρώνεται όλη η Θεανθρώπινη αγάπη του Θεϊκού Προσώπου του Ενσαρκωμένου Λόγου. Και η Ευχαριστία είναι η υψηλότερη έκφραση αυτής της αγάπης.
Η Καρδία του Ιησού Τον ωθεί να εκτελεί όλα τα έργα αγάπης προς ε​μάς, ακόμα και μέχρι το πάθος και το θάνατο. Η Ευχαριστία είναι το Ιερό Θύμα που διαρκώς θυσιάζεται στους βωμούς μας, ωθούμενο από την άπειρη αγάπη του.
Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή όλων των δωρεών που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους. Η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο από αυτά τα δώρα, επειδή είναι ο ίδιος ο Θεός Ενσαρκωμένος.
Η Καρδία του Ιησού θέλει να παραμένει πάντα με τους φίλους. Η Ευχαριστία είναι αυτή η πραγματική παρουσία Του μαζί μας.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ευχαριστία είναι το Άγιο Σώμα του Κυρίου μας, αναστημένο σε ένδοξη ζωή, που βρίσκεται κάτω από τα μυστηριακά είδη, που κατοικεί στο Αρτοφόριο μας, που προσφέρεται καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, που μοιράζεται ως τροφή στους πιστούς στην Θεία Κοινωνία, και όλα αυτά, ως ένα υπέροχο δώρο της αγάπης Του.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι η αιώνια, θεανθρώπινη αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Και η Καρδιά, το κύριο μέλος του Σώματος, είναι το τέλειο σύμβολο αυτής της Αγάπης.
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια στενή ένωση μεταξύ της Ιεράς Καρδίας και της Ευχαριστίας, κυρίως επειδή η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο έργο αγάπης της Καρδίας του Ιησού. Σε αυτό το Εννεαήμερο θα μελετήσουμε αυτήν τη σχέση, θα ανακαλύψουμε τα ανεκτίμητα δώρα της Καρδιάς του Ιησού και ποια πρέπει να είναι η ανταπόκρισή μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

 • Ω Θεέ μου, έλα να με σώσεις.
 • Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.
 1. Πράξη Μετάνοια: Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου. Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου. Δέξου τη μετάνοιά μου και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.
 2. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
 3. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

Προσευχή για το εννιαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αληθινό Θείο σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησε εμάς, τους φτωχούς και αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θέτε πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ (2 Ιουλίου 2021)

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

 1. Αν σκεφτούμε τη σχέση των ανθρώπων με τον Ιησού παρόντα στη Θεία Ευχαριστία, θα παρατηρήσουμε μια θλιβερή αγνωμοσύνη. Πόσοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην παρουσία του Ιησού στην Ευχαριστία, και έτσι αρνούνται το μεγαλύτερο δώρο που τους έχει δώσει ο Χριστός! Πόσο λυπηρό είναι αυτό για την Καρδία του Ιησού! Πολλοί Του φέρονται χωρίς σεβασμό και μάλιστα Τον προσβάλλουν.

Αλλά, ας σκεφτούμε επίσης τους Χριστιανούς που δεν τιμούν τον Χριστό, όπως Του αξίζει για όλα όσα τους έχει δώσει. Ο Ιησούς στο Αρτοφόριο είναι τόσο εγκαταλειμμένος και ξεχασμένος! Τον βλέπουν με αδιαφορία, δεν τον επισκέπτονται, δεν Τον έχουν παρόντα στη ζωή τους, σαν να μην ήταν παρών στην Ευχαριστία. Το πιο σύνηθες καθήκον των ανθρώπων προς εκείνους που αγαπούν είναι μια επίσκεψη. Σχεδόν καθημερινά επισκέπτονται συγγενείς, φίλους, ευεργέτες. Και τον Χριστό, τον Βασιλιά και Θεό μας, τον μεγαλύτερο ευεργέτη και φίλο μας, λίγοι είναι αυτοί που τον επισκέπτονται.
Ας σκεφτούμε τη Θεία Λειτουργία, στην οποία ανανεώνεται το μεγαλύτερο έργο αγάπης που έκανε η Καρδία του Ιησού για τους ανθρώπους: τη σωτήρια Θυσία του Σταυρού. Πόσοι την λησμονούν ή θέλουν να τελειώσει γρήγορα και βρίσκουν βαρύ φορτίο τη μια ώρα που διαρκεί. Και ας σκεφτούμε την Αγία Κοινωνία. Ο Ιησούς θέλει να ενώνεται με τους ανθρώπους μέσω της Αγίας Κοινωνίας, αλλά λίγοι Τον λαβαίνουν.

 1. O Ιησούς, δείχνοντας την Καρδία Tου, είπε στην Αγία Μαργαρίτα: «Αυτή είναι η Καρδιά που τόσο αγάπησε τους ανθρώπους και που έκανε τα πάντα για να τους αποδείξει την αγάπη της…, και όμως, σ’αυτή την αγάπη, οι πιο πολλοί ανταποκρίνονται με ύβρεις και με αχαριστία…».

Ο Ιησούς δίκαια λυπάται για την τόση αγνωμοσύνη των ανθρώπων. Θα μπορούσε να τον σώσει με λιγότερα βάσανα, αλλά η αγάπη Του δεν θα ήταν ικανοποιημένη. Η αγάπη Του για τους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλη που ήθελε να τη δείξει μέχρι τέλους. Έτσι, υπέφερε το οδυνηρό Πάθος, ακόμη και μετά το θάνατο ήθελε να τρυπηθεί η Καρδιά Του, χύνοντας μέχρι την τελευταία σταγόνα του πολυτίμου Αίματός Του.
Μπορούμε να ακούσουμε την Ιερά Καρδία να μας φωνάζει από το Αρτοφόριο: «Τι θα μπορούσα ακόμα να’ χα κάνει γι’ αυτό το αμπέλι μου και δεν το έκανα;» (Ησ 5,4). Απεριόριστες είναι οι αποδείξεις της αγάπης Της, και όμως δεν Την αγαπάμε όπως αξίζει.

 1. Ποια θα είναι η ανταπόκρισή μας σε αυτό το παράπονο της αγάπης της Καρδίας του Ιησού προς εμάς; «Η αγάπη με αγάπη ικανοποιείται». Οι επιδείξεις αγάπης μας για την Ευχαριστία πρέπει να είναι αναρίθμητες και ηρωικές. Ακριβώς όπως η Ιερά Καρδία δεν ικανοποιήθηκε με το ελάχιστο της αγάπης προς εμάς, αλλά έφτασε ως το τέλος, έτσι εμείς δεν πρέπει να ικανοποιηθούμε με το ελάχιστο της αγάπης μας για τον Χριστό, αλλά πρέπει να φτάσουμε μέχρι και στη θυσία για Αυτή.

Η αγάπη προς την Καρδία του Ιησού εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο με την απέχθειά μας για την αμαρτία, αποφεύγοντας ακόμη και την μικρότερη. Η Εξομολόγηση είναι μια εκδήλωση αγάπης για τον Χριστό, επειδή είναι μια ταπεινή παραίτηση της αμαρτίας. Επομένως προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για τη γιορτή Του με μια καλή Εξομολόγηση. Αλλά, επιπλέον, πρέπει να είναι συχνή.
Ω! Ιερά Καρδία του Ιησού, βοήθησέ μας να κατανοήσουμε την απεραντοσύνη της αγάπης Σου, να ακούσουμε το δίκαιο παράπονό Σου και να επιδιώξουμε να Σε παρηγορήσουμε με την άρνηση της αμαρτίας και τη θυσιαστική μας αγάπη για Εσένα.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου