Εννεαήμερο Εορτής Κοιμήσεως Υπεραγίας Θεοτόκου (5)

5η ημέρα

Κάποιοι θεολόγοι θέλοντας να εισχωρήσουν βαθύτερα στις αποκαλυφθείσες αλήθειες και να αναδείξουν τη συμφωνία μεταξύ του θεολογικού λόγου και της καθολικής πίστης, επεσήμαναν ότι αυτό το προνόμιο της Μεταστάσεως της Θεοτόκου συμφωνεί θαυμάσια με τις αλήθειες που μας διδάσκει η Αγία Γραφή.

Έτσι, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κείμενα, υπάρχουν εκείνοι που παραθέτουν τα λόγια του Ψαλμωδού: “Σήκω Κύριε, στον τόπο έλα της ανάπαυσής σου, την κιβωτό συνόδεψε της δύναμής σου” (Ψλ. 131, 8), και βλέπουν στην κιβωτό της Διαθήκης, που είναι φτιαγμένη από άφθαρτο ξύλο και τοποθετημένη στο Ναό του Κυρίου, σχεδόν μια εικόνα, του πιο αγνού σώματος της Παρθένου Μαρίας, που διατηρήθηκε από κάθε φθορά και μεταστάθηκε μέσα στη δόξα στον ουρανό.

Για τον ίδιο λόγο περιγράφουν τη Βασίλισσα που εισέρχεται θριαμβευτικά στο ουράνιο παλάτι και κάθεται στα δεξιά του θείου Λυτρωτή (Ψλ. 44, 10, 14-16), καθώς και τη Νύφη του Άσματος των Ασμάτων που “αναδύεται από την έρημο σαν στήλη καπνού από τα αρώματα του μύρου και του λιβανιού” για να στεφθεί (Άσμα Ασμάτων 3, 6, πρβλ. 4,8. 6, 9).

Και οι δύο προτείνονται ως μορφές της ουράνιας Βασίλισσας και Νύφης που, μαζί με τον θείο Νυμφίο, ανυψώνεται στο βασιλικό παλάτι του ουρανού (βλ. Πάπας Πίος 12ος, 1 Νοεμβρίου 1950).

Ευλογημένη είσαι, αξιοθαύμαστη Παρθένα, για την ευτυχή δοξασία του σώματός σου, το οποίο ντύθηκε με ουράνιο κάλλος. Βοήθησέ μας, αγαπητή Μητέρα, να υποφέρουμε πρόθυμα, από αγάπη για τον Ιησού, κάθε θλίψη, ώστε να αξιωθούμε κι εμείς, στην ανάστασή μας, τα δώρα ενός ένδοξου σώματος.

Χαίρε Μαρία.

Δόξα Πατρί.

Ας προσευχηθούμε.

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο οποίος καταδέχθηκες να έχεις για κατοικία σου τα παρθενικά σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, χορήγησέ μας, σε ικετεύουμε, να μοιραστούμε, με τη βοήθειά σου, την κληρονομιά σου.
Εσύ ο οποίος ζεις και βασιλεύεις μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

ΔΜΦ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου