Ειρήνη, Φύση, Φτώχεια, Τρομοκρατία, Αξίες

Συνύπαρξη: ΕΙΡΗΝΗ, ΦΥΣΗ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΞΙΕΣ.

 

Ο Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος ) παρουσίασε το νέο συγγραφικό του έργο, με τίτλο: Συνύπαρξη: ΕΙΡΗΝΗ,ΦΥΣΗ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΞΙΕΣ!

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, στην Αθήνα, την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016, παρουσία αρχιερέων, ιερέων, υπουργών βουλευτών και το σύνολο του πνευματικού κόσμου του τόπου μας. Η κύρια και οι παράπλευρες αίθουσες ήταν γεμάτες ασφυκτικά!

Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Αλέκος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαθανασίου (θεολόγος), και Ηρώ Μανέ (ηθοποιός). Το βιβλίο είναι γραμμένο από θεολογική και θρησκειολογική οπτική γωνία  και οι ομιλητές προσέγγισαν τα θέματα που περιεργάζεται, με θαυμαστό τρόπο, αναλύοντας τα εξής:

Η Ειρήνη σε οικουμενική διάσταση και σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Άνθρωπος και φυσικό περιβάλλον.

Φτώχεια. Σύγχρονη τρομοκρατία. Πανανθρώπινες αξίες.

Κατά τον συγγραφέα, Συνύπαρξη σημαίνει, οργανική συμβίωση κυττάρων, που παραμένοντας ολοζώντανα, συμβάλλουν με τις ιδιαιτερότητές τους, στην περαιτέρω ανάπτυξη του πανανθρώπινου συνόλου.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ, όσοι εργάζονται για την ειρήνη στον τόπο τους και όπου γης απειλείται, για τον έμπρακτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τον περιορισμό, έως και την εξάλειψη της φτώχειας, την καταπολέμηση της βίας και την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας, την επικράτηση των πνευματικών αξιών, που κορυφώνονται στην αγάπη.
ΜΑΚΑΡΙΟΙ όσοι αγωνίζονται για την αρμονική συνύπαρξη στο άμεσο περιβάλλον τους, στη χώρα τους, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μακαριώτατος επικαλούμενος ρήση του Μεγάλου Βασιλείου, μας λέει, ότι η Ειρήνη συμβαδίζει με την Δικαιοσύνη. Η εύρυθμη συνύπαρξη ανθρώπου και φύσεως, στην νεότερη εποχή, από Θεόσδοτη ευλογία, εξελίχθηκε σε εύθραυστη, έως ολέθρια σχέση. Τονίζει: πρέπει όλοι μας να αγωνισθούμε για μια παγκοσμιοποίηση ειρήνης, αλληλεγγύης και αγάπης και ΟΧΙ διαφθοράς, αδικίας και βίας.

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος πάσης Αλβανίας γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1960, πρεσβύτερος το 1964, Επίσκοπος Ανδρούσης το 1972 και Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας το 1992. Είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος διδάκτωρ  θεολογίας και φιλοσοφίας σε 18 Πανεπιστήμια του κόσμου, ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και διαβάζει λατινικά, ιταλικά, ισπανικά και αλβανικά.

Μελέτησε, επισκεπτόμενος στις αντίστοιχες χώρες ( Ινδία, Κίνα, Αραβία, Ισραήλ, Αφρική ), τον Βουδδισμό, τον Ταοϊσμό, τον Κομφουκιανισμό, το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και τα Αφρικανικά Θρησκεύματα. Έχει συγγράψει 23 βιβλία και 240 μελέτες και άρθρα θεολογικού και θρησκειολογικού περιεχομένου.

Τήνος 19 Ιανουαρίου 2016.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην Οικουμενική Προσωπικότητα του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, που τιμά την Χριστιανοσύνη σε όλο τον κόσμο, είναι κήρυκας της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης των λαών και με τον ταπεινό και λιτό βίο του, τιμά το σύνολο της ιεροσύνης.

Με απέραντο σεβασμό, δέος, πίστη και αγάπη, στην Χριστιανοσύνη και στον Μακαριώτατο κ. Αναστάσιο.

Εμμανουήλ Σώχος.

 

Πηγή:tinos today.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη