ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ (Από την συνέντευξη του Πάπα Φραγκίσκου στην εφημερίδα LA STAMPA)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ενότητα των Χριστιανών είναι μία προτεραιότητα για σας;

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ:

«Ναι, για μένα ο οικουμενισμός έχει την προτεραιότητα. Σήμερα υφίσταται ο οικουμενισμός του αίματος. Σε μερικές χώρες σκοτώνουν τους χριστιανούς επειδή φορούν έναν σταυρό ή έχουν μία Βίβλο, και πριν τους θανατώσουν δεν τους ρωτούν αν είναι Αγγλικανοί, Λουθηρανοί, Καθολικοί ή Ορθόδοξοι. Το αίμα είναι ανάμικτο. Γι' αυτούς που δολοφονούν, είμαστε Χριστιανοί. Ενωμένοι στο αίμα, αν και μεταξύ μας δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την ενότητα και ίσως δεν έφτασε ακόμη ο καιρός.

Η ενότητα είναι μία χάρις, την οποία οφείλουμε να ζητήσουμε. Γνώριζα στο Αμβούργο έναν εφημέριο που ακολουθούσε την υπόθεση μακαριωνυμίας ενός Καθολικού ιερέα, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τους Ναζί, επειδή δίδασκε την κατήχηση στα παιδιά. Μετά από αυτόν, στη σειρά των καταδικασμένων, ήταν ένας Λουθηρανός πάστορας, που θανατώθηκε για τον ίδιο λόγο. Το αίμα τους έχει αναμιχθεί.

Εκείνος ο εφημέριος μου διηγήθηκε πως πήγε στον Επίσκοπο και του είπε: “Συνεχίζω να παρακολουθώ την υπόθεση, αλλά και των δύο, όχι μόνο του Καθολικού”.

Αυτός είναι ο οικουμενισμός του αίματος. Υπάρχει και σήμερα, αρκεί να διαβάσεις τις εφημερίδες. Αυτοί που δολοφονούν τους Χριστιανούς δεν σου ζητούν την ταυτότητα για να μάθουν σε ποια Εκκλησία βαπτίστηκες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή την πραγματικότητα».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου